Meet de vitaliteit, registreer de concentratie

Wilt u aan de slag met de quantified self? Terecht. Het heeft enorm veel potentieel. Om uw medewerkers – uw Quantified Workers – te helpen verbeteren, bijvoorbeeld. Toepassen van dat potentieel is nog wel pionieren. Er zijn er nog maar weinigen om de kunst van af te kijken. Dus aan wat voor concrete toepassingen kunt u zoal denken? Wij helpen uw ideevorming graag op gang!

Of medewerkers zitten te wachten op die quantified self? Jazéker. Door apps als Strava, Runkeeper en Fitbit is het meten van gedrag redelijk aan het inburgeren. En doordat medewerkers steeds ondernemender zijn, willen ze graag inzicht in hun eigen gedrag. Dat geeft ze informatie waarmee ze zichzelf verbeteren. Twijfelt u of uw medewerkers er wel klaar voor zijn? Onderzoek dan eens hoe populair apps als Strava zijn. En kijk ook naar de hoeveelheid ZZP-ers, prestatiecontracten of bonusregelingen. Die medewerkers willen graag excellent presteren.

Het mes snijdt aan twee kanten

Faciliteer uw medewerkers op de juiste manier en ze gaan actief aan de slag om zichzelf te verbeteren. Vanuit een intrinsieke motivatie, beter kan haast niet. Daar hebben uw medewerkers zelf baat bij en uw organisatie plukt er de vruchten van. In de vorm van verhoogde productiviteit, bijvoorbeeld. Bovendien bent u de inspirerende werkgever van nu die het allemaal mogelijk maakt.

Aandachtspunten

Er zijn wel drempels te overwinnen. Om te beginnen hebben nog maar weinig organisaties een concrete quantified applicatie in gebruik genomen. U zult dus veel zelf moeten bedenken (hoewel u dat niet alleen hoeft te doen, KPN denkt natuurlijk graag met u mee). Ten tweede begeeft u zich op het hellende vlak van privacy en ethiek. Want de data zijn privé-eigendom van de medewerker zelf. Zorg dat daar absoluut geen onduidelijkheid over ontstaat. En tenslotte kunt u onbedoeld de prestatiedruk opvoeren, wat een averechts effect geeft. Hou daar rekening mee.

Aan de slag!

Tijd om concrete toepassingen te bedenken. Zoals beloofd inspireren we u graag:

  • Een kansrijke denkrichting is die van duurzame inzetbaarheid. Zitten uw mensen veel op kantoor? Stimuleer dan dat ze voldoende bewegen, bijvoorbeeld met stappentellers. Is er juist veel fysiek werk te doen? Denk dan aan arbo en veiligheidsgedrag, bijvoorbeeld realtime feedback bij handelingen als zwaar tillen.
  • Business intelligence: harde data zijn pas echt betrouwbaar. Meet stressniveaus aan de hand van bloeddruk en hartritme. Zet het aantal vergaderingen af tegen productiviteit. Of schaf het jaarlijkse functioneringsgesprek af en beoordeel continu op het feitelijke gedrag en de effectiviteit.
  • Social networking is een andere geschikte mogelijkheid. Nu organisaties steeds vaker organisch samenwerken, groeit de behoefte aan het identificeren van influencers en sleutelfiguren. Wie is overal bij betrokken? Meet het en ontdek de nieuwe leiders.
  • Tot slot zijn er veel kansen voor het verbeteren van werkprocessen zelf. Zo kan een GPS de route van logistiek medewerkers effectiever maken. Of de exacte locatie van een collega in het gebouw aangeven, zodat je snel even kunt afstemmen. Ook kun je risico’s in het werk van een chirurg, vrachtwagenchauffeur of havenarbeider reduceren door een seintje af te geven wanneer zijn gemeten concentratie niet meer optimaal is. Dan kan hij beter even pauzeren.


Meer over Daan Rottinghuis

Daan is consultant bij KPN Consulting. Hij houdt zich bezig met de meetbare werk-omgeving van de toekomst. Daan maakt het onbekende inzichtelijk en helpt organisaties de waarde hiervan te benutten.

- Auteur: Daan Rottinghuis


Gerelateerde artikelen