LevenIsWater: een zorg minder voor alleenstaanden

In 2013 voorspelde het CBS dat het aantal alleenstaanden ouderen de komende jaren sterk zal stijgen. Deze ontwikkeling vergroot de kans dat ouderen die alleen wonen en door een ongeluk of een acuut medische probleem onopgemerkt hulpeloos in huis liggen.

Soms haalt een triest voorbeeld de krant. De oplossing voor dit probleem komt uit onverwachte hoek. LevenIsWater, een startup van Auke van Balen, ontwikkelt een monitoringssysteem dat via het waterverbruik van een huishouden bewaakt of een alleenstaande nog gewoon leeft. Dit Internet of Things (IoT)-concept maakt slim gebruik van een watersensor, connectiviteit via het KPN LoRa-netwerk en Microsoft Azure. Betabit ontwikkelde de interface tussen LoRa en Azure.

Alleenstaande ouderen kunnen bij een ongeluk thuis op allerlei manieren hulp inschakelen. Natuurlijk met de mobiele telefoon, maar er zijn ook alarmhangers. Deze apparaten zijn echter niet altijd binnen handbereik en helpen niet als iemand buiten bewustzijn is of hulpeloos op de grond ligt. Bewegingssensoren en camera’s in huis stuiten op privacy-problemen.

Van Balen: 'Watergebruik is een betrouwbare indicator om te bepalen of een alleenstaande nog normaal leeft. Gebruik van water vergt immers een menselijke handeling. Iemand moet de kraan opendraaien of het toilet doortrekken.' Het principe van LevenIsWater is eenvoudig. De sensor wordt met twee klemmen op de hoofdwaterleiding geïnstalleerd en registreert waterverbruik. Als er een periode, bijvoorbeeld twaalf uur, geen water gebruikt is terwijl de bewoner toch thuis is, wordt automatisch alarm geslagen. Het doel is om de signalering op termijn te personaliseren met patroonherkenning.

Betrouwbare communicatie

Alleen een sensor is onvoldoende om de veiligheid thuis te verbeteren. In een noodsituatie moet automatisch een melding volgen. Van Balen: “Betrouwbare communicatie tussen de sensor en de rest van het systeem is daarbij essentieel. De sensor zit op de soms op een lastig bereikbare plek. Communicatie via het GSM-netwerk vraagt dan teveel van batterijen. Een lokaal netwerk zoals een Wi-Fi netwerk is niet betrouwbaar genoeg. De sensor van LevenIsWater stuurt een keer per etmaal een controlebericht dat hij nog actief is. Bovendien moet het stroomverbruik van de sensor minimaal zijn zodat het geheel minstens drie tot vijf jaar zonder onderhoud blijft werken.”

Energiezuinig LoRa-netwerk

LevenIsWater heeft deze uitdaging samen met KPN opgelost. Het Long Range-netwerk (LoRa) van KPN is bedoeld om kleine hoeveelheden informatie uit te wisselen tussen objecten en systemen. Verder is LoRa ontworpen voor ultra laag stroomverbruik en als energiezuinige oplossing zeer geschikt voor IoT-toepassingen. Door de lage zendenergie en het gebruikte communicatieprotocol is LoRa niet door derden af te luisteren. De veiligheid is ook gewaarborgd omdat de data altijd versleuteld verstuurd wordt. KPN breidt het LoRa-netwerk momenteel snel uit waardoor de dekking binnenkort landelijk is.

100% geautomatiseerd proces

Het bericht dat de sensor na een periode zonder watergebruik via LoRa verstuurt, komt in het back-end systeem. Hier draait een database met de gegevens van deelnemers, contactpersonen en sensoren. Van Balen: “Na ontvangst belt het systeem automatisch het telefoonnummer van de alleenstaande. Als deze opneemt, is er mogelijk niets aan de hand. Bij geen gehoor wordt direct gebeld met de aangegeven contactpersonen. Deze buren, familie of vrienden kunnen dan gaan kijken. Al deze gegevens zijn via de front-end online ingevoerd. Hier kunnen deelnemers ook wijzigingen doorgeven of melden dat ze een paar dagen weg zijn.”

Schaalbaar en veilig platform

Als engine voor het communicatiesysteem zocht LevenIsWater een betrouwbaar, schaalbaar en veilig platform. De cloud biedt alles wat daarvoor nodig is. De keuze viel op Azure van Microsoft. Dit is niet alleen een stabiele always-on omgeving, de schaalbaarheid en veiligheid zijn ook gegarandeerd. LevenIsWater kan daardoor ongestoord groeien, zonder concessies aan de beveiliging van data en de privacy van deelnemers. Betabit realiseerde het gehele Azure-deel van het systeem.

Open Source

De keuze voor Azure vereiste een koppeling tussen het KPN LoRa-netwerk en de Azure cloud. Betabit bouwde deze interface. Sjoerd van Roessel van Betabit: “In co-creatie met KPN hebben we deze nieuwe interface ontworpen. Het was een technische uitdaging om deze twee werelden voor de eerste keer op de juiste manier te verbinden. Zo bieden we een stuk van het technisch fundament voor LevenIsWater. Ons perspectief is echter breder. We stellen het NuGet package van de interface gratis ter beschikking zodat ook andere ontwikkelaars eenvoudig IoT-applicaties voor KPN-LoRa en Azure kunnen maken.”

Pilot in de thuiszorg

Het idee van LevenIsWater is inmiddels concreet uitgewerkt en beschikbaar als werkend prototype. Van Balen: “We zijn in gesprek met verschillende organisaties die baat bij deze oplossing kunnen hebben. Een thuiszorgorganisatie is erg enthousiast over het idee en wil graag een pilot starten. Ook waterbedrijven hebben al interesse getoond. Met deze innovatieve technologie levert LevenIsWater een wezenlijke bijdrage aan betere veiligheid voor alleenstaanden.”

Gerelateerde artikelen