Krachtige ICT-oplossing garandeert schoon water uit de kraan

’s Ochtends een warme douche, een kop thee, even handen wassen of een gewoon glas water. De aanwezigheid en toegang tot schoon drinkwater is voor iedereen heel normaal. Wat veel mensen niet beseffen, is dat we bij Vitens met meer dan 1400 medewerkers dag en nacht bezig zijn om water te leveren van hoge kwaliteit. Om te zorgen dat de toegang tot schoon drinkwater heel normaal blijft, is Vitens volledig afhankelijk van ICT. Een innovatieve ICT-partner zoals KPN is voor Vitens dus cruciaal. Met data en connectiviteit verbindt KPN Vitens met haar klanten waarbij digitale innovatie een belangrijk speerpunt is.

‘Toegang tot schoon drinkwater is voor iedereen heel normaal’

Sneller en meer klanten helpen dankzij ICT

Wanneer er een waterstoring plaatsvindt, moeten onze klanten snel geholpen worden. Zodra een klant belt om de storing te melden, hebben we dankzij ons datamanagementsysteem direct alle gegevens bij de hand en in het Track & Trace-systeem zien we welke monteur in de buurt is om het probleem te verhelpen. Hierdoor ontvangt de monteur een real-time planning en werkt hij zo efficiënt mogelijk. Zo bespaart hij veel tijd waardoor er meer klanten geholpen worden. Zoals onze monteur Gerrit Bosman zegt: ‘Hoe meer mensen ik kan helpen, hoe leuker mijn dag’. KPN maakt het leven voor onze medewerkers dus echt leuker en makkelijker!

Water is letterlijk van levensbelang

Niet alleen particuliere klanten, maar ook onze zakelijke klanten, zoals het Gelre Ziekenhuis in Apeldoorn, zijn sterk afhankelijk van een betrouwbare waterlevering.  Zonder water kan het Gelre Ziekenhuis geen hoogkwalitatieve zorg leveren. Alle processen in en rondom het ziekenhuis zijn afhankelijk van water. Zo is bijvoorbeeld water nodig om te steriliseren, medicijnen te maken en te dialyseren. Een betrouwbare waterlevering van Vitens is dus letterlijk van levensbelang.

Slimme sensoren zorgen voor bijzonder resultaat

Om schoon drinkwater ook in de toekomst te waarborgen zijn we continu bezig met het testen van nieuwe technologische ontwikkelingen. We plaatsen bijvoorbeeld sensoren in onze waterleidingen, zodat we de waterinfrastructuur real-time kunnen monitoren. Hierdoor weten we snel wanneer er een lekkage is en kunnen we deze verhelpen al voor de klant dit in de gaten heeft. De eerste testen hebben al bijzondere resultaten opgeleverd. Zo was er in Friesland en Harderwijk een identieke storing. Dit heeft niemand in Friesland gemerkt dankzij de slimme sensoren, terwijl de klanten in Harderwijk er uren last van hadden. Dat is in mijn ogen past echt klantgerichte innovatie. Heel bijzonder.

‘De slimme sensoren hebben al aanzienlijke resultaten opgeleverd’

Het resultaat van de samenwerking met KPN

De innovatieve ICT-dienstverlening van KPN levert Vitens veel voordelen op. Zo kunnen wij de continuïteit van onze dienstverlening waarborgen, kunnen onze medewerkers efficiënter werken en worden de klanten sneller geholpen. Tegelijkertijd hebben we ook nog een besparing in ons ICT-budget gerealiseerd. Voor Vitens is een betrouwbare ICT-dienstverlening dus net zo vanzelfsprekend als water uit de kraan.

Door Wolter Odding, Lid Directie Vitens

Gerelateerde artikelen