KPN op Exact Live 2016: inspireren tot slimmer werken

In een tijd waarin steeds meer online gebeurt en apparaten én mensen in toenemende mate met elkaar verbonden zijn, is het voor bedrijven essentieel te digitaliseren. Veel grote bedrijven zijn al ver in deze digitale transformatie, maar over de gehele linie valt nog veel winst te behalen. Om vooral ook mkb’ers te inspireren de eerste stappen richting een ‘slimmere’ werkomgeving te zetten, organiseerde KPN de inspiratiesessie Future of work. Slimmer werken door digitale transformatie tijdens Exact Live 2016 in de Utrechtse Jaarbeurs.

Bewustwording van digitalisering

Centraal in de inspiratiesessie staat Internet of Things (IoT). De ontwikkeling waarin informatie altijd, overal en via ieder apparaat kan worden uitgewisseld en opgevraagd, vormt immers een cruciaal onderdeel van digitale transformatie. Digitalisering binnen bedrijven zorgt onder meer dat processen sneller en transparanter verlopen en medewerkers gemakkelijk met elkaar en met de klant in contact komen en overal kunnen werken, waar ze ook zijn. Dit leidt tot een hogere efficiency, betere resultaten en vaak ook bedrijfsgroei.

Toch lijkt de term digitalisering voor velen nog een ietwat holle frase. Weet ook Frank de Peijper, Manager Digital Marketing bij KPN, aanwezig op Exact Live: ‘We bevinden ons momenteel op een golf van digitalisering, die ontzettend veel mogelijkheden biedt in de verschillende lagen van een bedrijf. Bij KPN proberen we dat te concretiseren door klanten te laten zien welke oplossingen en voordelen digitalisering biedt. We verdelen die oplossingen over 3 assen: medewerkers, organisatie en klanten van onze klanten. Veel grote organisaties zijn al goed op weg met hun digitale transformatie. Tijdens de sessie van vandaag hopen we ook meer mkb’ers te inspireren en ze bewust te maken wat qua digitalisering mogelijk is en in sommige gevallen ook noodzakelijk. KPN probeert hiermee ondernemend Nederland vooruit te helpen.’

Slimme koeien

Overbrengen hoeveel impact digitalisering kan hebben, doe je het beste door een succesvol voorbeeld uit de praktijk te laten zien. Of beter gezegd: te laten ervaren. De aanwezigen krijgen tijdens de sessie een Virtual Reality (VR)-headset op en worden virtueel rondgeleid op een boerenbedrijf, waar ze 360 graden om zich heen kunnen kijken. Een spectaculaire manier om meer te weten te komen over hoe digitalisering in de agrarische sector wordt toegepast. Een gerobotiseerde melkinstallatie vol sensoren stuurt relevante informatie over de koeien – van de gezondheid en conditie van de koe tot de melkkwaliteit – in real time via de cloud door naar een smartphone-app, zodat de boer direct kan ingrijpen als iets niet klopt. Daar komt bij dat de melkproductie voortdurend wordt gemonitord, zodat ook distributiekanalen op exact de juiste momenten worden ingezet. Een fraaie manier om aan te tonen hoe IoT – in dit geval een online connectie tussen dier, mens en apparatuur – tot meer efficiency leidt.

Irene de Ruijter, Director Marketing Business Market bij KPN, leidt de sessie en lardeert de VR-ervaring met enkele andere praktijkvoorbeelden: ‘Voor iedere bedrijfssector zijn er voorbeelden te noemen hoe IoT kan helpen. Organisaties met veel flexplekken zijn bijvoorbeeld geholpen met sensoren in hun bureaustoelen, die in verbinding staan met een reserverings-app. Is een plek gereserveerd, maar wordt deze niet gebruikt? Dan krijgen anderen die een plek zoeken een melding. Of denk aan track-and-trace-systemen in de luchtvaart, waarbij bagage van een chip wordt voorzien, zodat je deze via een app kunt volgen.’ Na de sessie blijven nog tal van geïnteresseerden hangen. De Peijper: ‘We hopen dat we vandaag, door te praten over nieuwe technologieën en men ze daadwerkelijk te laten ervaren, iets in gang gezet te hebben bij mensen. Een nieuwe manier van denken.’

Whitepaper: Digitaal Meesterschap

Wilt u meer lezen over wat de impact is van de digitale transformatie en hoe u die voor uw organisatie kunt vormgeven? Lees onze whitepaper ‘Digitaal Meesterschap: pak de kansen van de digitale transformatie’.

Download whitepaper

Gerelateerde artikelen