Wissel makkelijk medische informatie uit met je patiënten

De zorg om patiënten heen organiseren: dat is de mooie ambitie van veel zorginstellingen. Bij die zorg zijn echter steeds meer zorgverleners betrokken. Ondertussen willen je patiënten wél hun medische informatie overzichtelijk bij elkaar hebben en kunnen uitwisselen met andere zorgverleners. Dat vraagt veel van je ICT-voorzieningen. Daarom biedt KPN Health nu een slimme en veilige DVZA-dienst.

Medische informatie deel je niet zomaar met derden – daar hoeven we je niets over te vertellen. De kwestie is alleen dat je patiënten en cliënten wel van je verwachten dat hun medische informatie makkelijk beschikbaar is. Dat ze hun dossier, als ze van de ene naar de andere zorgverlener gaan, met zich mee kunnen nemen. En zo hun medische historie makkelijk kunnen delen met verschillende zorgverleners. Dat zijn ze inmiddels gewend van alle andere digitale diensten die ze in hun leven afnemen, en verwachten ze dus ook van hun zorgverlener.  

Veilig delen 

Met onze DVZA-dienst op de KPN Health Exchange lossen wij dit probleem voor je op. De KPN Health Exchange is ons onafhankelijke platform voor informatie-uitwisseling in zorg. Met de diensten op dit platform ontsluiten we informatie uit systemen en applicaties van instellingen, zodat je – eenmaal aan elkaar gekoppeld – veilig en makkelijk informatie kunt uitwisselen en gebruiken in het medisch proces. Eén van diensten is de DVZA-dienst.  

DVZA staat voor ‘dienstverlener zorgaanbieder’ en is onderdeel van het MedMij-afsprakenstelsel. Elke zorginstelling kiest een DVZA, zo is één van de afspraken uit MedMij. Ook KPN biedt een DVZA aan: onze DVZA-dienst zorgt ervoor dat de gegevensuitwisseling met alle verschillende persoonlijke gezondheidsomgevingen (PGO’s) makkelijk verloopt. Je hoeft je bronsysteem maar met één systeem te koppelen: dat van de DVZA. Wat de KPN DVZA-dienst anders dan andere DVZA-diensten maakt, is de herbruikbaarheid van de verschillende services. Denk aan een identificatieservice, de EPD-koppeling of de FHIR Resource Service. Zo investeer je niet alleen in MedMij, maar ook in je eigen automatisering.  


Internet of Medical Things

Zet een extra stap richting digitalisering door medische apparaten te verbinden. Ontdek hoe u innovatieve kansen het beste aangrijpt.

Download


Onze DVZA-dienst werkt als volgt. Wanneer een patiënt haar dossier opvraagt via haar PGO, dan komt dit als een verzoek bij de DVZA-dienst binnen. Wij controleren vervolgens of het verzoek aan alle eisen voldoet – aan wettelijke compliance- en privacyrichtlijnen en aan security- en authenticatie-protocollen. Zodat je zeker weet met wie je te maken hebt en dat je patiënt of cliënt werkelijk goedkeuring geeft voor het delen van het dossier. Na autorisatie en authenticatie gaan – via de DVZA – de juiste gegevens naar het PGO. Handig: als onderdeel van de DVZA-dienst nemen we ook de klantenservice van de PGO’s van je over. 

Eenvoudig hergebruik 

Niet alleen patiënten en instellingen willen gegevens uitwisselen en hergebruiken, maar ook afdelingen en zelfs hele zorginstellingen onderling. En dat is nog steeds niet eenvoudig. Want als een dossier wordt hergebruikt, krijg je te maken met de wet: er moet wel een juridische grond zijn voor uitwisseling. Dat brengt tal van eisen en verplichtingen met zich mee. Het MedMij-afsprakenstelsel voorziet alleen in de uitwisseling met patiënten – het is niet bedoeld als een antwoord op de hergebruikbehoefte van instellingen.  

Gelukkig is de KPN Health Exchange wél op deze behoefte ingericht. Zo is het mogelijk om de koppelingen met het EPD te hergebruiken voor andere toepassingen dan de DVZA-dienst. Denk aan eHealth toepassingen. Daarnaast bieden we binnenkort de dienst eOverdracht, waarmee instellingen onderling gegevens kunnen uitwisselen. Met als groot voordeel dat je informatie zo veilig en eenvoudig buiten én binnen de instelling kunt hergebruiken. Dat scheelt je veel tijd en werk – en dus kosten.  

Geselecteerd door de NVZ 

Maak je gebruik van onze dienst, dan kun je dat met een gerust hart doen. Want onze DVZA-dienst is door de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) en de aangesloten ziekenhuizen – na een uitgebreid selectietraject – helemaal geschikt bevonden. We voldoen daarmee dus aan de door hen en hun leden gestelde criteria. 

Deze rol sluit aan op waar KPN al ruim een eeuw heel goed is: partijen verbinden. En met de Health Exchange zorgen we ervoor dat dit ook voor de uitwisseling van informatie mogelijk wordt. Onafhankelijk, veilig en vertrouwd. Alle wet- en regelgeving waar KPN als telecompartij én beheerder van kritische infrastructuur aan moet voldoen, nemen wij als KPN Health mee in onze dienstverlening. Onze privacy- en securityprotocollen zijn strikt en daar profiteren al onze klanten van mee – ook onze zorgklanten.  

Meer in het webinar ‘Digitaliseer vanuit een stevig fundament’ 

Wil je meer weten? Bekijk dan onderstaand webinar waarin onze productmanager Cefas Dam je laat zien hoe de KPN Health Exchange werkt. Of maak een terugbelafspraak via het contactformulier.

Gerelateerde artikelen