KLM klaar voor de toekomst met nieuw internet netwerk

KLM en KPN werken al jarenlang met veel succes samen. Zo bouwden en installeerden we 5 jaar geleden het huidige 1Gbit/s-internetnetwerk voor KLM. We implementeren nu een nieuw, hypermodern 10Gbit/s-internetnetwerk waarover intern KLM-verkeer nog sneller en veiliger verloopt.

Maandag 22 mei, was het precies 10 jaar geleden dat KLM het Global Switch datacenter in Amsterdam in gebruik nam. In dat datacenter staat een deel van de apparatuur die deel uitmaakt van de internetdienstverlening die KLM al jaren afneemt van KPN. Deze internetdienstverlening begon met een snelheid van 10Mb/s en is in de loop der tijd overgegaan van snelheden van 100Mb/s naar uiteindelijk een 1Gb/s-verbinding. Nu is KLM overgestapt op een netwerk met een snelheid van 10Gb/s. Paul Elich, CIO bij KLM zegt er over: ‘Met de razendsnelle ontwikkelingen in het gebruik van IT in onze organisatie komt deze upgrade van 1Gb/s naar 10GB/s als geroepen. Met dank aan de vruchtbare samenwerking tussen KPN en KLM.’


KLM klaar voor de toekomst met nieuw internet netwerk

In 5 jaar geen uitval van het netwerk

Circa 30.000 KLM-medewerkers en 15.000 apparaten maken gebruik van het huidige internetnetwerk. De vliegmaatschappij analyseerde het beslag op het huidige en ziet het aantal gebruikers snel toenemen. Ook de piekvraag groeit. Er is nu nog geen probleem. Alle gebruikers hebben gewoon een goede, veilige verbinding. Maar KLM wil vertraging, instabiliteit en gebrek aan capaciteit voor zijn en wil dus het huidige netwerk vervangen. Die opdracht werd aan KPN gegund. Een hele eer, maar misschien ook haast vanzelfsprekend, aangezien ze zeer tevreden zijn over het 1Gbit/s-internetnetwerk dat we eerder installeerden. In 5 jaar tijd heeft dat geen enkel moment van uitval gehad. Daar zijn KLM en KPN best wel een beetje trots op.

Next generation 10 Gbit/s-internetnetwerk

Het nieuwe 10Gbit/s-internetnetwerk is een behoorlijke stap vooruit in capaciteit. Het is het nieuwste van het nieuwste, top of rack, state-of-the-art, next-generation-netwerk. Neem bijvoorbeeld de 2 routers die we gebruiken, dat waren vroeger enorme installaties en nu zijn het draagbare apparaten. Ze wegen nog zo’n 15 kilo per stuk, maar zijn stukken handzamer. Op maandag 22 mei hebben specialisten van KPN en KLM samen succesvol alle applicaties en systemen overgezet naar het nieuwe netwerk. Tijdens die werkzaamheden bleef het 1Gbit/s-internetnetwerk gewoon in de lucht zodat gebruikers niets van de overgang merkten. Met diverse tussenstappen werd het verkeer geleidelijk herleid van het 1Gbit/s-internetnetwerk naar het 10Gbit/s-internetnetwerk.

Security essentieel

KLM vindt IT Security enorm belangrijk. Dat is niet gek, gezien de vitale processen die ze hebben. Goede communicatie met luchtverkeersleiding of correcte vluchtinformatie zijn natuurlijk essentieel. Bij het nieuwe netwerk zijn dan ook veel maatregelen getroffen om de veiligheid te waarborgen. Zo worden systemen, processen en het netwerk regelmatig getest door specialisten van KLM, KPN en NTT-DOCOMO, partner van KPN. Vallen er desondanks toch onderdelen uit? Dan kunnen die functies geruisloos worden overgenomen door back-upsystemen. Alles binnen het netwerk is redundant. Dat wil zeggen dat er van elke schakel in het proces een reserve is. Zo zorgen we dat het internetnetwerk altijd in de lucht blijft en dat KLM nog lang fan van ons blijft!’

Door Henk van Veen, Project Manager

Gerelateerde artikelen