Ben je klaar voor de cloud? Doe de test.

Al meer dan 80% van de Nederlandse organisaties gebruikt clouddiensten. Hoe zit dat met jou? Gebruik je ze nog (bijna) niet of ben je al een eind op weg? Inzicht in het niveau waarin je start, helpt je sneller en effectiever een passende cloudtransitie in te zetten. Test in welk volwassenheidsniveau je zit. En maak een vliegende start naar de cloud.

Bijna iedere Nederlander heeft wel iets in de cloud staan: foto’s, telefoonboek, mailprogramma. En ook bedrijven – van klein tot groot – plaatsen steeds meer in de cloud. Waar de ene organisatie nog maar net begint met een enkele applicatie, heeft een andere misschien al z’n belangrijkste bedrijfsprocessen in de cloud draaien. Of je nou een groentje bent of al een gevorderd gebruiker, dat maakt niet uit; er is geen goed of fout. Wat wél belangrijk is, is dat je inzicht hebt in je volwassenheidsniveau voordat je aan de cloudreis begint. We definiëren 6 niveaus, van 0 tot en met 5. Check zelf in welk niveau je zit.  

Niveau 0. Starter 

Je hebt nog 0 ervaring met cloudstrategie en clouddiensten. Je legacy-applicaties staan op een dedicated infrastructuur. 

Tip: Start met een procesanalyse en kijk waar je complexiteit weg kunt halen. Experimenteer daarmee.

Niveau 1. Initieel, ad hoc


Je hebt al een paar cloudtoepassingen geïmplementeerd. En je wilt weten hoe je cloud slim kunt inzetten voor je bestaande systemen, dienstverlening en applicaties.


Tip: Maak een cloudstrategie en betrek ICT-, HR- en andere medewerkers daarbij. Maak samen structurele keuzes en ontwikkel richtlijnen.

Niveau 2. Opportunistisch 

Je werkt aan een cloudstrategie en bent ook alvast gestart. Je houdt het klein en laat het naast je ‘normale’ processen lopen. Je hebt ’t nog niet over de hele organisatie uitgerold. Wél zie je al de eerste voordelen.

Tip: Stel een gedegen plan van aanpak op om je applicaties en processen te verbeteren.

Niveau 3. Systematisch


Je bent al een eind op weg. Je realiseert hulpmiddelen en integraties voor geautomatiseerd cloudgebruik. Dat doe je vanuit een goed afgesproken en breed geaccepteerde werkwijze.

Tip: Maak van de ICT- organisatie een regieorganisatie en betrek hier ook niet-ICT-medewerkers bij.


Visiepaper: Kies voor regie, houd focus. Vol zelfvertrouwen op weg naar een digitale organisatie

Een paper over de reis naar een digitale organisatie. Waar vaak veel meer bij komt kijken dan een puur technologische ‘switch’.

Download


Niveau 4. Meetbaar


Je bent al een echte pro. Je bent in staat om applicaties in overleg met betrokkenen naar een public, private of multi-cloudplatform over te brengen. Je hebt de governance geregeld en meetbaar gemaakt.


Tip: Zorg voor inzicht in je data. Kijk of je nog datasilo’s moet doorbreken om tot een goed voorspellend inzicht te komen.

Niveau 5. Geoptimaliseerd


Jou hoeven we (bijna) niets meer te vertellen. Je bent al bezig met verbeteringen aan de hand van metingen. Je cloudinzet is integraal en interoperabel. Je doet proactief onderhoud en overziet de markt.


Tip: Als we er dan tóch eentje moeten geven; houd focus op de toegevoegde waarde voor de organisatie en betrek verschillende disciplines daarbij. Verandering is nu een continu proces.

Tot slot

Heb je de test doorlopen en ben je erachter in welk volwassenheidsniveau jij zit? Dan kan jouw cloudreis beginnen. Het maakt niet uit of je een beginner bent of al verder gevorderd. Bij ieder niveau stippelen we samen met jou een reis op maat uit.

Benieuwd hoe we je kunnen helpen met een cloudaanpak die past bij jouw volwassenheidsniveau? Lees dan ook onze visiepaper Kies voor regie, houd focus.

Gerelateerde artikelen