IoT maakt de zorg slimmer

Als er 1 ding is dat mensen bezighoudt, dan is het wel de kwaliteit van de zorg. Tijdens de verkiezingen was het dan ook een groot thema. Nu er steeds meer mensen zorg nodig hebben, moeten we slimme oplossingen vinden om die zorg op peil én betaalbaar te houden. Ik denk dat technologie veel van die oplossingen kan bieden.

Controles kosten veel geld

Neem nu periodieke controles van bijvoorbeeld mensen met suikerziekte, of met hartklachten. Goed dat dit soort geregelde check-ups er zijn, natuurlijk. Maar ze kosten medici en patiënten enorm veel tijd. En ons als maatschappij veel geld. De wachtkamers van alle Nederlandse ziekenhuizen zitten vol met mensen die voor zo’n periodieke afspraak langskomen. Veel controles zijn niets meer dan routine.

Het kan slimmer

Stel je voor dat er in jouw familie sprake is van hartproblemen. Jij hebt dan een grotere kans dat jij die problemen ook hebt. Daar wil je natuurlijk zekerheid over. Je neemt een vrije dag op voor een dag vol controles in het ziekenhuis. Na een paar uur concludeert de cardioloog dat hij niets kan vinden. Maar dat wil niet zeggen dat er geen sprake is van een hartritmestoornis, vertelt hij. Soms kan het wel 24 uur duren voor een hartfilmpje iets laat zien. Je moet een andere keer terugkomen. En dan maar hopen dat je wel duidelijkheid krijgt. Dat kan slimmer! Er is slimme technologie waarmee de gezondheidstoestand van patiënten voortdurend gevolgd kan worden, zonder dat er nog een injectiespuit of stethoscoop aan te pas komt.

Draagbare hartmonitor

Een slim ziekenhuis had je direct naar huis gestuurd met een kleine, draagbare hartmonitor. Die bevestig je op je borst. Het apparaat registreert tot wel een week lang je hartritme. Jij kunt gewoon doen wat je altijd doet. Het apparaat stuurt het elektrocardiogram via WiFi-connectiviteit naar de afdeling cardiologie. Daar leest een medewerker de ECG uit en bespreekt hij de uitslag met de cardioloog. Goed nieuws: er is geen stoornis.

Digitale wachtkamers

Dit is nog maar het begin. Steeds meer ziekenhuizen zien hoe technologie hen kan helpen betere én goedkopere zorg te leveren. Zo hebben steeds meer ziekenhuizen digitale wachtkamers. Je installeert een app en de specialist adviseert je direct tijdens het spreekuur via je tablet of smartphone zonder dat jij naar het ziekenhuis hoeft te komen. Valt er een afspraak uit, dan schakelt de specialist heel snel over naar een ander in de wachtkamer.

Big data en lerende systemen om snel te waarschuwen

Ook big data in combinatie met Internet of Things (IoT) en lerende systemen kan zorgverleners nog veel winst opleveren. Als bijvoorbeeld duidelijk is dat meneer Jansen 4 keer per dag naar het toilet gaat, dan kan het feit dat hij 6 keer gaat, erop wijzen dat hij iets mankeert. Het systeem kan dan tijdig een arts of verzorger waarschuwen dat er misschien iets met meneer Jansen is. Stel dat dit lerende systeem nog andere data krijgt, bijvoorbeeld over zijn bloeddruk of cholesterol. Dan kan het zelf een voorzichtige diagnose stellen. Uiteraard moet de eindverantwoordelijkheid wel bij een arts liggen.

Robots nemen de zorg niet over

Want dat vind ik nog wel belangrijk: zorg moet mensenwerk blijven. Tijdrovende, routineuze of complexe taken kunnen slimme machines of systemen van ons overnemen, maar de verzorging van je vader of moeder? Dat hoort een mens van vlees en bloed te doen, vind ik. In zorgrobots geloof ik dan ook niet. Wel in slimme technologie die zorgprofessionals routineus en complex werk uit handen neemt en er zo voor zorgt dat ze zich helemaal kunnen concentreren op de patiënt of oudere!

Over Eric van den Berg

Binnen Cisco Partner is Eric werkzaam als Business Development Architect en is hij een drijvende kracht achter de technische Cisco Partner evenementen. Hij heeft een breed zicht op ICT, en hoe ICT zou kunnen bijdragen aan de alsmaar veranderende business eisen van bedrijven.

- Auteur: Eric van den Berg

Gerelateerde artikelen