IoT in de openbare ruimte: laat beveiliging geen spelbreker zijn

Sensoren die alarm slaan als de luchtkwaliteit op straat ongezond is, een sluis die bij hoog water een bericht naar het waterschap stuurt en verkeerslichten die zelf een storing melden. Ook in de stad zijn de mogelijkheden van Internet of Things (IoT) ongekend. Natuurlijk is de slimme stad ook een interessante prooi voor cybercriminelen. Maar security hoeft geen belemmering te zijn om de openbare ruimte met internet te verbinden.

IoT kan zich tegen je keren

IoT speelt komende jaren een belangrijke rol op de werkwijze en dienstverlening van gemeenten. Wil je weten wat dit betekent? Ga dan eens kijken in Rotterdam. Die stad zet IoT al volop in om geluidsoverlast terug te dringen, de openbare ruimte slim in te richten, de veiligheid in de stad te vergroten en toenemede verkeersdrukte het hoofd te bieden. Rotterdam heeft hiermee al vaak positief het nieuws gehaald. Maar in een eerder artikel schreven we al dat IoT zich tegen je kan keren als je te weinig aandacht besteed aan beveiliging.

Hackers die bruggen bedienen

Internet of Things zonder gedegen beveiliging is een no-go. Dat geldt voor elk bedrijf dat aan de slag gaat met IoT en zeker voor overheden die vitale infrastructuur verbinden met internet en grote hoeveelheden data van burgers verzamelen. Recent bleek weer dat kritieke infrastructuren een gewild doelwit zijn voor cyber criminelen. En laten we eerlijk zijn: je wil niet op de voorpagina van de krant belanden omdat hackers toegang hebben gekregen tot de bediening van bruggen of stoplichten in de stad.

Gemnet als basis

IoT goed beveiligingen hoeft niet ingewikkeld te zijn. Vanzelfsprekend is het belangrijk dat alle hardware voorzien is van beveiligingssoftware en besturingssystemen up-to-date zijn. Maar een veilige verbinding is minstens zo belangrijk. 'Daarbij gelden voor IoT dezelfde veiligheidsregels als voor alle andere IT-toepassingen', vertelt Rob Lammers, directeur van KPN Business Partner SIMPoint en gespecialiseerd in IoT-verbindingen. 'Veel Nederlandse gemeenten maken al gebruik van Gemnet. Via deze infrastructuur kunnen ze gegevens veilig verzenden, opslaan en delen met geautoriseerde personen of partners. Bovendien biedt Gemnet de mogelijkheid om veilige IoT-verbindingen op te zetten via Long Range, Low Power (LoRa) en Machine-to-Machine (M2M). Waardoor het heel eenvoudig wordt om veilig met IoT aan de slag te gaan.'

Veel of weinig data

Welke verbinding je nodig hebt hangt volgens Lammers voornamelijk af van de benodigde bandbreedte. “Gaat het om een sensor die alleen maar een simpel berichtje hoeft te sturen? Dan volstaat een LoRa-verbinding met een lage bandbreedte. Denk aan een sensor die doorgeeft of de brug openstaat of een sensor die de temperatuur in een controlekast monitort. Maar wanneer je meer data wil versturen, dan is een M2M-verbinding op basis van 3G, 4G of 5G nodig. Dat geldt bijvoorbeeld voor verkeerscamera’s in het centrum van de stad of een parkeerroute-informatiesysteem (PRIS).

Openbare ruimte veilig verbonden

De verbinding die je kiest heeft ook gevolgen voor beheer, onderhoud en kosten. 'LoRa-chips zijn populair vanwege hun lage energieverbruik', vertelt Lammers. 2 AA-batterijen zorgen ervoor dat de chips tot 10 jaar lang data draadloos kunnen verzenden en hebben dus nauwelijks onderhoud nodig. Anders is dat bij een M2M-verbinding, daarbij gaat een batterij veel korter mee. Daarom kiezen afnemers vaak voor aansluiting op het elektriciteitsnet. Een groot voordeel is dat M2M het ook mogelijk maakt om met smartphones, tablets of andere apparaten van medewerkers in het veld een beveiligde IoT-connectie te maken via Gemnet. En dankzij een datalimiet en automatische blokkade wanneer iemand met de simkaart knoeit, voorkom je eenvoudig misbruik van de verbinding. Zo kun je vrijwel alle objecten in de openbare ruimte veilig aansluiten op internet.

Benieuwd hoe u uw bedrijf slimmer kunt maken?

Internet of Things

Met IoT-oplossingen van KPN verzamelt, verstuurt en beheert u op een veilige en overzichtelijke manier data en vormt u uw data gemakkelijk naar relevante inzichten.

Meer informatie

Gerelateerde artikelen