In 80 dagen de wereld rond met behulp van IoT

Dat is de droom waar STORM Eindhoven, met 23 studenten van de Technische Universiteit Eindhoven aan begonnen, ruim 2 jaar geleden. Een groepje, dat eigenlijk geen idee had hoe ze zo’n uitdaging aan moesten gaan, gingen die droom waar maken. Het team werd opgedeeld in drieën: de helft van het team ging werken aan het technische design van de motorfiets; een kwart ging bedrijven zoeken om te sponsoren; en de laatste kwart ging de reis plannen, eerst als onderdeel van de 80 Day Race, daarna als een geheel eigen reis. Ook KPN Internet of Things haakte aan.

Lees hieronder het persoonlijke verslag van het STORM-team over de reis, de uitdagingen en hoe het afliep:

Zoals bij ieder project was het begin het moeilijkst. De eerste paar technische tekeningen van onze motorfiets leken, achteraf gezien, eigenlijk nergens op, maar het waren zeer leerzame stappen. Na iets minder dan een half jaar konden we ons eerste design laten zien. Kort daarna werd dit design ook verwerkelijkt in een mock-up, een èèn-op-èèn schaal model. We hadden eindelijk iets tastbaars om te laten zien. Dit hielp ook enorm met het vinden van nieuwe sponsoren; ons netwerk groeide en een paar maanden later konden we ook een echt prototype laten zien.

Met het prototype bewezen we dat we ons doel konden bereiken. Veel meer bedrijven sloten zich aan bij ons project. Zo ook KPN Internet of Things (IoT). Op de CIO dag, eind november 2015, kwamen wij Daan Boersma tegen. Hij was meteen enthousiast. KPN kon ons uiteraard gaan helpen met communicatie tussen personen. In het buitenland bellen met onze eigen telefoons zou enorm duur worden en is eigenlijk niet te voorkomen; de voertuigen zullen nou eenmaal niet altijd bij elkaar kunnen blijven rijden en toch moet je kunnen overleggen. Om dan op roaming kosten te gaan bellen in Centraal-Azië, is veel te duur.

Mensen én machines laten communiceren

Maar Daan dacht verder dan de traditionele telefonie oplossing die we van KPN gewend zijn: hij wilde ook de motorfiets laten communiceren. Uiteindelijk zijn we geland op een publiek dashboard, waar mensen ons iedere dag van de reis konden volgen. Er was van alles te zien: YouTube filmpjes van onze dag updates, blog posts, data feiten (via een andere partij), maar het belangrijkste was toch wel de huidige positie van de motorfiets. Ons hoofd doel tijdens het project was zo veel mogelijk mensen bij het project betrekken en aan deze mensen laten zien dat elektrisch vervoer de toekomst is. Dat mensen online altijd konden zien waar wij waren, hield enorm veel mensen betrokken en geïnteresseerd in ons project. Dit werd mogelijk gemaakt door een 3G module in te bouwen, die we van KPN hadden gekregen.

Naast KPN hebben zich uiteindelijk in totaal meer dan 150 bedrijven aangesloten bij het project. Met al deze bedrijven samen en anderhalf jaar hard werk, hebben we onze uiteindelijke motorfiets neer kunnen zetten: de STORM Wave, ’s werelds eerste elektrische toermotorfiets. Een maand voordat we vertrokken, hebben we deze gepresenteerd op de High Tech Campus.

Pech-etappe

Na nog wat laatste tests, tweaks en finishing touches, waren we klaar om te vertrekken, op 14 augustus 2016. In het centrum van Eindhoven zijn we, met honderden toeschouwers om ons heen, begonnen aan onze eerste etappe, Eindhoven naar München. Helaas heeft de motor deze etappe nooit helemaal kunnen voltooien. In Duitsland ging een zeer belangrijk onderdeel, de inverter, kapot. Nadat we langs de weg hadden uitgevonden dat dit het probleem was, en we wisten dat we dit niet nog op locatie konden repareren, besloten we door te rijden naar München om daar het probleem te verhelpen. Het heeft tot 6 uur de volgende ochtend gekost, maar het was gelukt om de motorfiets te repareren. Vol goede moed gingen we weer op pad, naar Wenen … en weer ging de inverter kapot.  Voor de buitenwereld was onze reis voorbij. ‘Elektrische motor op wereldreis al na twee dagen gestrand’, kopte de NOS.

Wij hebben echter niet opgegeven. Gelukkig zat de fabrikant van de het vitale onderdeel in Duitsland, op slechts een paar uur rijden van onze route vandaan. We besloten 3 mensen met 1 busje en onze reserve motor (die ook nog problemen had met de inverter) daarheen te sturen, zodat we samen met hen konden kijken naar een onderliggende oorzaak.

Weer op weg

Tijdens deze crisis-dagen is heel duidelijk de toegevoegde waarde van de sponsoring van KPN naar voren gekomen. Dit konden we ten eerste goed zien aan hoe snel we reacties kregen dat onze tracker stil stond. We kregen al snel van een aantal mensen de vraag of alles wel goed ging, waarom we stil stonden. Mensen leefden echt met ons mee, wat mogelijk werd gemaakt door het live kunnen volgen van onze positie. Daarnaast hebben we er ook veel aan gehad om kosteloos te kunnen bellen. Omdat de beslissing om de groep te splitsen snel gemaakt moest worden, moest er nog veel overlegd worden. Het is maar iets kleins, maar toch scheelt het weer als je je geen zorgen hoeft te maken over de kosten.

Zo besloten we ook over de telefoon om een extra nacht in Wenen te blijven. We konden daar gebruik maken van een werkplaats bij een collega studententeam, wat uiteraard een veel beter reparatie plek is dan buiten op een parkeerplaats. Daarnaast gaf het de afgesplitste groep de kans om weer het gat dicht te rijden en waren we niet dagen aan het rijden zonder werkende motor. In Istanbul hadden we een back-up dag gepland, dus vanaf daar konden we ons oude schema weer oppakken. Maar dit betekende wel dat alles tot aan Istanbul ofwel verzet ofwel afgezegd moest worden. Ook hiervoor was het weer fijn zorgeloos te kunnen bellen.

Uiteindelijk is het gelukt. We hebben de motoren kunnen repareren en konden, met een dag vertraging, onze reis weer hervatten. Vanaf Wenen heeft de motor elke meter die mogelijk was gereden, waarmee die zelfs onze eigen verwachtingen te boven ging. We konden eindelijk de reis maken die we altijd voor ogen hadden, de reis kon echt beginnen. En wat een reis is het geweest. De lijst met landen is nog steeds terug te vinden in onze telefoons, met al de sms’jes iedere keer dat we weer een grens over gingen. Wist je dat bellen in Turkmenistan bijna 5 euro per minuut kost?

Een reis langs uitersten

We hebben geweldig veel gezien en meegemaakt. Lange, mooie binnenlandse routes in Oost-Europa, waar we wel overheen móésten, bij gebrek aan snelwegen. Uitgestrekte woestijnen in centraal-Azië, die niet alleen saai en tegelijkertijd ook indrukwekkend waren. Ook compleet andere culturen en enorm gastvrije mensen. Gigantische steden in China, waar rijen na rijen van flats uit het donker tevoorschijn kwamen. In de VS kregen we een andere kant van de westerse wereld te zien: de politieke strijd was in volle gang en overal kwamen we gigantische billboards tegen, iets wat we in Nederland niet gewend zijn.

Onze 80-daagse reis kwam ten einde op 2 november, toen wij met groot onthaal terug keerden. Op de TU campus werden we opgewacht door vrienden, familie, medestudenten en zelfs een aantal camera ploegen. Het was één groot feest, waarin we voor de aanwezigen nog even terugblikten op onze reis en na een drankje allemaal terug naar huis gingen. Onze eigen kamers, onze eigen bedden. We waren weer huis. We hadden laten zien dat je met een elektrische motor de wereld rond kan reizen. We hadden onze reis, onze droom, voltooid.

Onbegrensde mogelijkheden van Internet of Things

Eén ding is zeker: dit project was nooit geslaagd zonder alle bedrijven en personen die ons geholpen hebben. En daar zijn wij zeer dankbaar voor. Zo ook aan KPN IoT. Dankzij hun steun hebben wij ons geen zorgen hoeven maken over telefoon abonnementen en hebben we overal waar we dat nodig hadden gewoon kunnen overleggen, en dat nog gratis ook! Maar waar de echte toegevoegde waarde vandaan kwam, was natuurlijk de 3G module in de motorfiets. We hebben duizenden mensen dag in dag uit bij ons project betrokken gehouden, simpelweg doordat zij ons live konden volgen.

Hoe ziet de toekomst eruit? Wat wij nu met IoT hebben gedaan, is niks vergeleken bij wat er allemaal mogelijk is. Technische ondersteuning en software updates op afstand, live video streaming, verkeersdiensten, zelfrijdende voertuigen. Kijk maar naar wat een bedrijf als Tesla er allemaal mee doet; de mogelijkheden zijn echt eindeloos, we hebben echt nog geen idee wat de limieten zullen zijn.

Het avontuur van STORM is afgelopen; er zal voorlopig geen nieuw team komen. Maar één ding is zeker: de toekomst van IoT is pas net begonnen…

Meer weten over de mogelijkheden van Internet of Things voor uw bedrijf? Lees er hier alles over.

Gerelateerde artikelen