In 3 fases naar de cloud

De cloud maakt organisaties wendbaarder en sneller. Steeds meer bedrijven maken ICT een integraal onderdeel van hun bedrijfsvoering. ICT wordt daardoor een dienst die altijd beschikbaar is en waarvoor je alleen betaalt als je hem gebruikt. Er zijn ruwweg 3 fases die bedrijven op weg naar de cloud doorlopen.

Fase 1 Het begin: software als dienst

Veel bedrijven in Nederland verkeren momenteel in dit stadium. Een bedrijf neemt enkele toepassingen af als Software-as-a-Service (SaaS), software als dienst uit cloud. Dit is voor veel organisaties een 1e stap op weg naar een organisatie waarin de cloud een steeds prominentere rol krijgt. In deze fase is de impact op mensen en teams nog beperkt. Hoewel er minder capaciteit nodig is bij applicatie- en technisch beheer, blijven de traditionele functies van een ICT-afdeling nog overeind. Aandachtspunten voor ICT-medewerkers zijn ervoor zorgen dat architectuur en de koppelingen van cloudapplicaties goed aansluiten op de on-premise-applicaties. Cloud service providers (CSP’s) voeren wijzigingen namelijk vaak sneller door dan ICT-afdelingen gewend zijn. Andere belangrijk punten zijn het compliance- en datamanagement. Het is belangrijk om met de mensen van legal, security of compliance te onderzoeken wat bijvoorbeeld de bewaarplicht is van data en wat de privacy-eisen zijn.

Fase 2 Het vervolg: slanker en wendbaarder

In deze fase neemt een bedrijf ook infrastructuur zoals servercapaciteit en netwerksystemen af als dienst: Infrastructure-as-a-Service (IaaS). Hierop staan eigen applicaties. Andere applicaties worden als dienst uit de cloud gebruikt. Het bedrijf neemt in deze fase alle toepassingen af uit de cloud, inclusief de virtuele werkplekfunctionaliteit. De (fysieke) werkplekken en netwerken worden nog wel beheerd. De ICT-organisatie is kleiner en wendbaarder nu het bedrijf datacenter, hardware en veel software niet meer zelf beheert. In dit stadium plaatsen veel organisaties de kernapplicaties op een IaaS-platform en nemen deze nog niet als SaaS af. De verantwoordelijkheid ligt bij 1 of meerdere cloudserviceproviders. ICT heeft de verantwoordelijkheid voor de applicaties en koppelingen op IaaS. Ook het beheer van cloudleveranciers is in dit stadium ook de verantwoordelijkheid van ICT. Het is een belangrijke voorwaarde voor een soepele dienstverlening. Regel regiefunctie dus goed.

Fase 3: Toekomst: ICT als water uit de kraan

Alle ICT staat nu in de cloud. ICT is zo een dienst geworden die je simpelweg afneemt, zoals water uit de kraan. Het is een basisvoorziening die alle primaire processen in uw organisatie mogelijk maakt. Bedrijven die zo verbonden zijn aan de cloud, maken vaak gebruik van een cloud service integrator (CSI); een gespecialiseerd bedrijf dat contact houdt met de verschillende CSP’s. Ook biedt een CSI applicaties geïntegreerd aan. Om die reden zorgt een integrator voor identity- en access management, zodat medewerkers maar 1 keer hoeven in te loggen. Accounts van nieuwe medewerkers maakt u daarmee centraal aan (en verwijdert u bij vertrek). In dit stadium kunt u zelfs ICT-werkzaamheden via de integrator outsourcen die feitelijk niet onder clouddienstverlening vallen, zoals werkplek- en netwerkbeheer op locatie.

Whitepaper: 'Versterk uw ICT met de mogelijkheden van cloud'

Hoe ziet een nieuwe ICT-organisatie er uit? Wat hoort nog wel bij ICT, wat niet? Wat zijn de manieren om cloud – in de meest brede zin – en de governance te (her)organiseren? In deze whitepaper loodsen we u langs de impact van cloud op organisaties.

Download

Gerelateerde artikelen