Houdt Nederland open huis voor cybercriminelen?

Volgens de AIVD investeren we in Nederland veel geld om ons kennisniveau superieur te maken, maar beveiligen we die kennis onvoldoende. Dat brengt forse risico’s met zich mee. Neem als voorbeeld de transportsector, een van de levensaders van de Nederlandse economie. Voor cybercriminelen is deze branche een interessant doelwit. Wie de transportsector hard weet te raken, is in staat om onze maatschappij compleet te ontwrichten.

Bekende cyberaanvallen

De luchtvaartbranche heeft al kennis gemaakt met deze dreiging. In 2015 hebben Russische cybercriminelen in 2015 de radarinstallaties van de Zweedse luchtverkeersleiding verstoord. In hetzelfde jaar moest een Poolse luchtvaartmaatschappij allerlei vluchten schrappen vanwege een DDoS-aanval op de planningcomputers voor vluchten.

De toon is met dit soort acties gezet. Toch nemen nog steeds veel te veel bedrijven de macht van cybercriminelen niet serieus genoeg. Zoals het Amerikaanse TSA, dat in 2016 flink tegen de lamp liep met hun securitybeleid. Was het een kwestie van onwetendheid, een gebrek aan de juiste expertise of te weinig IT-budget?

Zelfs als bedrijven zich voldoende bewust zijn van de risico’s gaat het nog weleens fout. Dat bewees JPMorgan Chase in 2014. Ondanks een securitybudget van 250 miljoen dollar en een team van maar liefst 1.000 securitydeskundigen werd de bank in 2014 getroffen door een grote hack. Deze hack heeft zelfs Wikipedia gehaald.

Digitale transformatie in Nederland

Bij Schiphol beseffen ze de ernst. Sjoerd Blüm, hoofd van het Business Technology Center van Schiphol, legt in een video van KPN Security Services uit dat 'als je de beste digitale luchthaven ter wereld wil worden, technologie en data belangrijker zijn dan ooit tevoren.' Want zoals Jo van Ham, lid van het college van bestuur van de TUe, ook al zegt: 'Er komt een explosie aan data.'

De groei van de hoeveelheid data doet bedrijven zoals de Parnassia Group en start-ups zoals No Label beseffen dat we in moeten staan voor de privacy van de mens. We moeten de Nederlandse kenniseconomie beschermen tegen de impact van cybercriminaliteit in alle verschijningsvormen. Cybercrime is namelijk niet meer weg te denken uit ons land.


Laten we cyberincidenten zoveel mogelijk proberen te voorkomen. Dat kan alleen als we kennis hierover met elkaar delen, continu blijven werken aan de meest geavanceerde verdedigingstechnologieën en deze oplossingen zo optimaal mogelijk inzetten in de infrastructuur van bedrijven en instellingen.

Heel Nederland beschermd

KPN Security Services snapt het belang van een beschermd Nederland. Wij vechten keihard mee in deze strijd. De security in het Nederlandse bedrijfsleven moet van een hoog niveau zijn. Daarom dragen wij met oplossingen bij aan de beheersbaarheid van cybercrime. Daarnaast werken we mee aan allerlei initiatieven om het lage risicobewustzijn te verbeteren.

Wilt u meer weten over de manier waarop KPN Security Services de samenleving én het bedrijfsleven beschermt tegen cybercriminelen? Kijk dan op KPN.com/security.

 

Gerelateerde artikelen