Het stormt in de financiële wereld

Het zijn stormachtige tijden voor de financiële dienstverlening. Eerst genoot de gevestigde orde van een relatief veilige positie. Logisch, want de barrières om toe te treden tot hun domein waren torenhoog. Die tijd is voorbij. Een enorme golf van fintechs en andere wendbare spelers overspoelt het financiële domein en zet de business volledig op zijn kop

Om het hoofd boven water te houden, investeren banken, verzekeraars en pensioenfondsen miljoenen in technologische projecten. Omdat ze op defensief vlak nog veel in te halen hebben, denk aan risicobeheersing, fraude en compliance, staat een digitale transformatie over het hele spectrum van hun dienstverlening vaak op de eerste plaats. Maar daar begint verandering in te komen.

Technologie als strategische onderscheidende factor

Ik heb het overgrote deel van mijn werkende leven doorgebracht bij gerenommeerde financiële en zakelijke dienstverleners. Een groot deel van de discussies die deze bedrijven voeren, richt zich op businesstransformatie, cloudcomputing, Big Data en strategie op het gebied van opensource-initiatieven en -technologieën. Meer dan ooit voelen zij de noodzaak om hun eigen opensourcestrategie te creëren en uit te breiden. Innovaties geleid door technologie worden steeds vaker aangewezen als de strategische onderscheidende factor. Dankzij de opkomst en invloed van fintechs, begint het gevestigde bankwezen bovendien steeds meer te lijken op Silicon Valley.

De transformatie tot digitale organisatie

Big Data en intelligente bedrijfsautomatisering helpen financiële spelers om te transformeren tot digitale organisatie. Denk aan het aanbieden van een naadloze klantbeleving die lijkt op wat Google, Facebook en Amazon aanbieden: extreem interactieve en intelligente applicaties die de klantreis door verschillende kanalen en applicaties detecteren. Maar ook door data gedreven interactieve diensten en producten die klantvoorkeuren waarnemen en toegevoegde waarde bieden op basis van de klantgeschiedenis. En worden financiële grootmachten echte digitale organisaties? Dan zijn ze in staat zijn om de business te helpen door proto typing, testen, verbeteren en het supersnel ontwikkelen van nieuwe productmogelijkheden. Het belangrijkste in de transformatie? Behandel digital als een constante vaardigheid en niet als een product op de plank of een eenmalig project!

E-book: Inspire finance in business

Wilt u meer lezen over financiële ontwikkelingen? Benieuwd naar de visie van Arnout de Vries (digitale gedragswetenschapper bij TNO) en Adjiedj Bakas (trendwatcher)? Lees interviews, commentaren, weidse vergezichten, slimme stellingen en interessante visies op de dynamische financiële sector.

Download

Gerelateerde artikelen