Gratis wonen in een Smart City

Gratis wonen. Het klinkt te mooi om waar te zijn, en toch gebeurt het al. In het televisieprogramma Utopia leeft een groep van 15 personen al zo’n 2 jaar voor niets. Om gratis wonen ook voor de rest van Nederland mogelijk te maken, maar dan zonder televisiecamera’s, is de Expeditie Gratis Wonen in het leven geroepen. AM, BAM Wonen, Bouwinvest, TBI en Eigen Haard bundelden hun krachten om duurzaam, betaalbaar en comfortabel wonen toegankelijk te maken voor iedereen.

Rick van den Bos, als zelfbenoemd innovatoloog al vanaf het begin betrokken bij deze samenwerking, vertelt: ‘Onze ambitie is substantiële verandering te veroorzaken op de woningmarkt. Dat moet uiteindelijk leiden tot het verdienen van geld met gratis wonen in een Smart City. Een behoorlijke man- op-de-maan-ambitie. Dat realiseren we niet van vandaag op morgen. Maar om de juiste koers uit te stippelen voor de komende jaren, hebben we 4 richtingen gedefinieerd:

  • Stad van Strax
  • Digitaal wonen
  • 100% woongeluk
  • Centercity

Volgens de VOORT-methode (vertrekken, ontdekken, ontwikkelen, reflecteren en terugkeren) zijn 4 teams aan de slag gegaan. Van den Bos: ‘Zij onderzoeken wat de briefing is van de opdrachtgever, welke trends belangrijk zijn en wat de doelgroep frustreert. De zogeheten outside-in-gedachte is daarbij cruciaal. In elke fase moet er interactie zijn met de doelgroep en met interne en externe experts. In de afgelopen maanden zijn er zo’n 1.000 ideeën ontwikkeld die in overleg met diverse stakeholders zijn teruggebracht naar 2 concepten per team.’

Digitaal dineren

De concepten worden momenteel gevalideerd en externe partijen worden betrokken bij het schrijven van de businessplannen. ‘KPN helpt het team ‘digitaal wonen’ met het opzetten van een datastructuur. De leden van Expeditie Gratis Wonen zijn bijvoorbeeld ook naar de IoT-Academy van KPN geweest om een beter gevoel te krijgen bij sensortechnologie. Zo kan het een uitkomst zijn als kinderen met zelfstandig wonende, maar enigszins zorgbehoeftige ouders een seintje krijgen wanneer ze een deur, raam of het gas laten openstaan’, zegt Van den Bos.

Van Innoveren naar ondernemen

De expeditieleden zijn in april 2017 gestart met het uitvoeren van het concept waarvoor ze een investeerder konden strikken. ‘De expeditie verschuift dan van hardcore innoveren naar ondernemen. Gratis wonen bereiken we niet in 1 keer, dus we moeten nieuwe expedities starten en blijven proberen onze ambitie te realiseren. Zelf denk ik dat het binnen nu en 10 jaar mogelijk is om gratis te wonen. Tenminste, als je bijvoorbeeld een deel van je privacy opgeeft en merken inzicht geeft in je privéleven. Dat genereert data waaraan bedrijven verdienmodellen kunnen koppelen. De vraag is natuurlijk hoe ver dat gaat. Ieder individu heeft een privacytolerantie. Het televisieprogramma Utopia is natuurlijk een extreem voorbeeld van je privacy opgeven. Maar data afstaan in ruil voor korting op je energierekening? Of een tandpastareclame via je badkamerspiegel? Ik denk dat mensen ver gaan in het delen van hun data. Zeker als de reclame relevant voor hen is. En dat kan de kostprijs van wonen flink reduceren.’

Meer weten

The Digital Dutch Magazine

Lees hier direct het online magazine met inspirerende verhalen van digitale koplopers.

Download

Gerelateerde artikelen