Flexibel werken: ook iets voor u?

Het Nieuwe Werken is allang niet meer zo nieuw. Meer en meer medewerkers werken thuis, onderweg of vanaf hun zeilboot op de Friese meren. In de vroege ochtend of in de late uurtjes. Flexibel werken is in zwang. Maar wat is het nu precies en voor wie is het precies?

Wat is flexibel werken?

Flexibel werken is onafhankelijk van tijd, plaats en apparaat. Door moderne ICT te gebruiken, wordt het mogelijk altijd en overal (samen) te werken vanaf desk- en laptop, tablet of smartphone. Door gebruik te maken van cloud-technologie, is software namelijk altijd beschikbaar en kun je vanaf elke plek inloggen. Zo kunnen medewerkers thuis, onderweg of vanaf hun vakantieadres inloggen om te werken.

Niet alleen voor kenniswerkers

Bij veel medewerkers en hun werkgevers leeft nog steeds het idee dat flexibel werken alleen iets is voor kenniswerkers. Snelle, slimme mannen en vrouwen die veel onderweg zijn en die vooral in de dienstverlenende sector actief zijn. Alleen zij kunnen zonder problemen hun werk van een afstand doen. Maar ook voor andere beroepsgroepen is flexibel werken een optie.

Iedereen productiever

Natuurlijk: een docent moet in levende lijve voor de klas staan en een loodgieter moet bij zijn klanten over de vloer komen om lekkages te verhelpen. Maar ook zij worden productiever wanneer ze flexibel kunnen werken. De docent kan al in de trein terug zijn lessen op zijn tablet voorbereiden of cijfers invoeren, terwijl de loodgieter vanuit huis nog wat rekeningen opmaakt en verstuurt. Dankzij slimme technologie uit de cloud kunnen zelfs telefonistes hun werk gewoon vanachter de keukentafel doen, en is een administratief medewerkers vanuit zijn tuin net zo productief als vanaf de kantoorvloer. Zo is flexibel werken bij 74% van de mkb-bedrijven met meer dan 10 werknemers mogelijk!

Gerelateerde artikelen