Enexis flexibel met een draadloos netwerk

De kantoormedewerkers van Enexis, het gas- en elektriciteitsnetwerk in Noord-, Oost- en Zuid-Nederland, hadden behoefte aan een draadloos netwerk. Ze gingen steeds flexibeler werken, en daarbij past een netwerk waar je overal en altijd op kunt. Enexis wilde aanleg, beheer én onderhoud van het draadloze netwerk uitbesteden, waardoor zij zich volledig op haar eigen kernactiviteiten kon blijven richten.

De aanpak

Enexis heeft gekozen voor de Managed LAN (MLAN) oplossing van KPN en Cisco. Het gewenste draadloze netwerk was voor de 3 grootste Enexis vestigingen in één weekend en voor de overige vestigingen in één avond geregeld. De LAN-dienstverlening is volledig gemanaged, wat betekent dat KPN het complete beheer en onderhoud regelt. Daarnaast levert KPN rapportages over service, gebruik, trends en kosten. Enexis betaalt per accesspoint en houdt de kosten daarmee overzichtelijk.

Het resultaat

MLAN biedt de medewerkers de gewenste flexibiliteit op kantoor. Na de komst van MLAN is 98% van de kantoormedewerkers mobiel gaan werken. Iedereen heeft overal toegang tot interne bestanden én een veilig netwerk. Enexis heeft geen omkijken meer naar onderhoud en beheer, terwijl de rapportages van KPN helder inzicht geven in het gebruik van de netwerken en access points. De overstap naar MLAN leverde ook een kostenbesparing op.

De Klant

Enexis beheert, onderhoudt en vernieuwt gasleidingen en elektriciteitskabels voor 2,7 miljoen huishoudens en bedrijven. In het dynamische veld van vraag naar en aanbod van allerlei soorten energie heeft Enexis een spilfunctie. Enexis beschikt over een netwerk van 25 locaties met 3300 kantoormedewerkers. Daarnaast werken er 1000 monteurs in het veld.

Enexis ontstond in 2009, als afsplitsing van Essent. De reeds aanwezige ICT-apparatuur en netwerken gingen mee over. Deze apparatuur bleek al snel niet meer te voldoen aan de gebruikerseisen. Medewerkers wilden flexibel en dus draadloos werken. Monteurs van Enexis werkten al eerder mobiel via tablets, maar de kantoormedewerkers hadden nog weinig flexibiliteit. Daarom is Enexis overgestapt op Managed LAN van KPN en Cisco, waarbij KPN beheer én onderhoud verzorgt. Pier Boonstra, ICT-consultant bij Enexis, legt uit hoe de transitie naar MLAN van KPN is verlopen en hoe de organisatie er baat bij heeft.

Hoe ondersteunt MLAN het “nieuwe werken”?

“Als bedrijf moet je meegaan met de tijdgeest. Met MLAN kunnen onze medewerkers volgens Het Nieuwe Werken (HNW) overal in onze 25 locaties hun laptop openklappen en aan de slag gaan, met of zonder Enexis-apparatuur. Steeds meer medewerkers brengen hun eigen apparatuur mee – het zogenaamde Bring Your Own Device (BYOD). Die trend ondersteunen we graag. En ook onze gasten kunnen op ons netwerk terecht. Na de introductie van MLAN steeg het percentage mobiele werkplekken van 50 naar wel 98%”

Hoe ervaren jullie de dienstverlening van KPN en Cisco?

“KPN en Cisco bieden ons met het MLAN een robuust netwerk. Het netwerk is een vanzelfsprekendheid en dat hoort het ook te zijn. Het werkt gewoon altijd. KPN handelt proactief: als men problemen voorziet komt men direct in actie. Hierdoor hoeven wij ons geen zorgen te maken over het beheer en kunnen we ons richten op onze kerntaken.”

Hoe is de aanleg van de MLAN-infrastructuur verlopen?

“De omschakeling van vast internet naar MLAN is erg soepel verlopen. KPN bood ondersteuning via een heel betrokken projectmanager met tomeloos geduld. We wilden de transitie naar MLAN zonder overlast voor de gebruiker realiseren. Dat is uitstekend gelukt, de uiteindelijke omschakeling vond in de 3 grootste vestigingen in Groningen, Weert en Zwolle in een weekend, en bij de overige vestigingen in een avond plaats. Daar gingen alle kantoormedewerkers s ’middags eerder naar huis, waarna een groot KPN-team de nieuwe Cisco apparatuur plaatste. De volgende ochtend werkte alles perfect. En dat doet het nog steeds. In totaal ging het om 200 switches en 700 access points. Echt een enorme klus!”

Levert het MLAN jullie besparingen op?

“De initiële begroting was simpel: voorheen hadden we 10.000 bedrade aansluitingen. Dat is nu gereduceerd tot 6.000. Met de besparing die dit meebracht konden we de aanschaf van draadloze apparatuur deels bekostigen. De switches bieden bovendien de mogelijkheid om energie slimmer te managen.” “Wij hebben een kostenmodel met KPN, een prijs per netwerk en per access point. We betalen dus voor wat we daadwerkelijk gebruiken. Als we zien dat er op een bepaalde locatie lange tijd niemand inlogt kunnen we apparatuur weghalen. Dat scheelt echt in de kosten. Dankzij de rapportages van KPN wordt het gebruik heel inzichtelijk en kunnen we bijsturen waar nodig.”

Hebben jullie MLAN ook op andere plaatsen binnen jullie bedrijf in kunnen zetten?

“Ook onze distributiecentra en magazijnen kunnen gebruik maken van het MLAN, door invoering van een draadloos netwerk voor barcodescanning. Onze magazijnmedewerkers kunnen nu zelf producten draadloos scannen met barcodes. Eigenlijk zoals je ook bij de supermarkt doet.”

What’s next?

“We zijn bij Enexis klaar voor de toekomst. En die toekomst is nu! We zullen de verschuiving gaan zien van traditionele laptops naar smartphones doordat 4G-netwerken zoveel capaciteit bieden. Dit moet ook weer ondersteund worden door apparatuur. Aan onze apparatuur en ons netwerk zal het niet liggen. Met MLAN zijn we klaar voor de toekomst!”

Gerelateerde artikelen