Digitale transformatie in de OV-sector

Reizigers willen efficiënt, veilig en comfortabel reizen in het openbaar vervoer. Maar ze kunnen ook kiezen uit de auto, taxi of fiets. OV-bedrijven moeten zich dus voortdurend bewijzen en verbeteren om relevant te blijven voor reizigers. Een digitale transformatie kan hierbij helpen.

Een digitale transformatie is een organisatieverandering gedreven door technologie. Digitale transformatie bij OV-bedrijven maakt het bijvoorbeeld mogelijk efficiëntie, comfort en veiligheid voor reizigers te verhogen en zo de reizigerservaring naar een hoger plan te tillen. Dit zijn 3 tips om een digitale transformatie gestalte te geven:

1. Leren van data met datamanagement

Goed datamanagement wordt steeds belangrijker voor moderne organisaties. Het stelt bedrijven in staat te ‘leren’ van de data die ze verzamelen. Een busmaatschappij die bijvoorbeeld de data over geweldsincidenten op zijn lijnen over een langere tijd verzamelt en analyseert, weet precies waar en wanneer incidenten het meest waarschijnlijk zijn. De maatschappij kan zo controleurs effectiever inzetten op deze buslijnen.

2. Meer inzicht door Internet of Things (IoT)

Onder Internet of Things (IoT) verstaan we de connectiviteit tussen objecten en slimme devices, die zorgt voor een schat aan waardevolle data. Die data leiden tot nieuwe inzichten en, potentieel, tot innovatie. IoT is al overal. Denk aan de slimme rookmelder die bij rookontwikkeling zijn eigenaar een bericht stuurt naar zijn smartphone. De prognose is dat dit soort toepassingen alleen maar in aantal toenemen. Ook in de OV-sector bewijst IoT al zijn waarde. Zo doet ProRail een pilot waarbij verwarmingsinstallaties voor wissels worden uitgerust met sensoren. Dankzij de sensoren is het mogelijk om op afstand te zien wanneer 1 van de verwarmingen niet functioneert.

3. Augmented reality als informatieverstrekker

Augmented reality (AR) is een technologie die een digitale laag van tekst, geluid, beeld of andere op de werkelijkheid legt. Dat kan onder andere met een smartphone, een tablet, een speciale bril (smartglasses), een headset of een projector. Slimme sensoren en artificial intelligence (AI) interpreteren onze omgeving en verrijken onze wereld met relevante, contextuele toevoegingen. In het OV kunnen AR-reisadviseurs helpen beter te communiceren met reizigers bij reisadvies, of tijdens grote vertragingen of omleidingen.

Meer lezen over toekomst van de OV-sector? Lees dan de visiepaper ‘KPN & Openbaar Vervoer; onderweg naar een betere OV-reiservaring.’

Gerelateerde artikelen