Digital Capability Day: Een stap dichter bij Digital Maturity

Om als CIO de Digitale Transformatie te leiden is het niet zozeer de vraag: Wat moeten we doen? als wel: Waar zijn we als organisatie toe in staat?

Deze vraag stond centraal tijdens de Digital Capability Day die 25 januari plaatsvond bij BAUT in Amsterdam. CIONET organiseerde dit in samenwerking met KPN en het Innovation Value Institute (IVI) uit Ierland voor een uitbegreid gezelschap van CIO’s, IT- en innovatiemanagers van verschillende bedrijven. Herman van Bolhuis van CIONET trapte de middag af met de rode draad, namelijk ‘Digital Capability Building’.

Aart van der Vlist (CIO bij UWV) deelde zijn ervaringen uit de digitale transformatie van het UWV en lichtte de rol en focus van de CIO toe: 'Om als CIO de digitale transformatie aan te kunnen gaan moet je de basis op orde hebben, afzonderlijke geldstromen creëren (IT-run vs. IT-change) en extra demand in IT Security proberen zoveel mogelijk voor te zijn. Investeer daarnaast in duurzame IT (>10 jaar) of schaf ‘weggooi’ IT aan. Zorg voor toppers in je organisatie; focus je als eerste op de mensen, daarna de strategie en vervolgens het werk. En last, but not least; als CIO sta jij aan het roer en heb jij als enige het overzicht om de juiste interventies te kunnen doen”.

IT Capablity Maturity Framework

Het IVI heeft het IT Capability Maturity Framework TM (IT-CMF) ontwikkeld in samenwerking met de University Maynooth en is gebaseerd op het inzichtelijk maken van het ‘kunnen’ (capability) van een organisatie over de assen van maturity en een benchmarktoetsing.
Frank Kenndy, CEO van IVI Services ontwikkelde assessments voor: Cyber security, DevOps en Cloud-en Digital-Readiness: 'Het is duidelijk dat veel organisaties ‘worstelen’ met het bepalen van de juiste volgende stap in digitale transformatie. Het IT-CMF helpt om de eerste stappen hierin te bepalen en focus aan te brengen'.

Hoe helpt het IT-CMF een organisatie om inzicht te krijgen en hoe werkt het in de praktijk?

Het antwoord op deze vraag werd gegeven door Els van Eekelen, CIO van CRV en Jeroen Ermers van KPN Consulting. CRV is een internationaal bedrijf wat zich bezighoudt met rundveeverbetering en is een goede klant van KPN. Het behoort tot de top 3 van de wereld. CRV en KPN hebben in co-creatie een IT-CMF assessment op onderdelen van de digitale routekaart van CRV toegepast. Het IT-CMF assessment heeft geholpen om de ‘capabilities’ van de organisatie verder in kaart te brengen ter ondersteuning van verdere digitalisering en sourcing strategie binnen CRV. Jeroen Ermers heeft deze sourcing strategie met KPN-collega’s verder uitgewerkt. Deze resultaten voor CRV leiden tevens tot een zeer waardevolle referentie voor KPN in Digital Capability Building.

Meer weten

Dit was het eerste event binnen het partnership van CIONET, IVI en KPN waarmee we de olievlek van het Digital Capability Building verder willen laten uitvloeien. Wilt u meer weten over Digital Capability Building en het IT-CMF? Neem contact op met okke.tissing@kpn.com en pamela.franz@kpn.com.

Gerelateerde artikelen