De verkiezingsuitslag sneller bekend met StembureauApp

Met QR-codes op stempassen en een speciale StembureauApp ondersteunde de gemeente Rotterdam tijdens het referendum over de associatieovereenkomst stembureaus met het controleren en verwerken van stemmen.

Daarnaast was het ook mogelijk om op de site van de gemeente ieder uur de opkomstcijfers te tonen. Met succes. Rotterdam maakte als een van de eerste grote steden de opkomstcijfers en verkiezingsuitslag bekend.

'Rotterdam is een stad die innovatie en transparantie hoog in het vaandel heeft staan. Het is een stad die altijd kijkt naar mogelijkheden om processen te verbeteren en gebruik te maken van nieuwe technologieƫn.'

Burgemeester Aboutaleb is blij met de StembureauApp.

Nieuwe functionaliteiten

Behalve de bestaande functionaliteiten, tellen en verifiƫren, moesten stembureaus via de app makkelijk contact kunnen leggen met de helpdesk. Bijvoorbeeld om te melden dat een stembureaulid niet of te laat komt opdagen of de lunch nog niet bezorgd is. Ook wilde de gemeente Rotterdam ervoor zorgen dat stembureaus, behalve de opkomstcijfers, ook eenvoudig en veilig de voorlopige telling kunnen doorsturen. De lat lag hoog, maar de voordelen zijn groot. Tijdwinst, minder lange wachtrijen, een betrouwbaardere telling en tevreden stembureauleden.

iPads en SIM-kaarten

Om eerlijke en anonieme verkiezingen te kunnen garanderen, werden er iPads gebruikt die alleen contact kunnen maken met de gemeentelijke servers, en niet met internet. Daarvoor zijn speciale simkaarten nodig. In de zoektocht naar een betrouwbare leverancier kwam de gemeente, voor zowel de iPads als de data-kaarten, uit bij KPN. Deze partij heeft zich in het verleden al bewezen als betrouwbare partner. Uiteindelijk levert KPN bijna 300 iPads, inclusief nieuwe simkaartjes.

Veel interesse

Het project was een groot succes voor de gemeente. Niet alleen kon Rotterdam als 1 van de eersten de verkiezingsuitslag bekend maken, ook de leden van de stembureaus waren erg tevreden.

Gerelateerde artikelen