Broadband Push-To-Talk voor multifunctionele communicatie

Veiligheid is allang niet meer de verantwoordelijkheid van alleen de politie. Tegenwoordig ligt de handhaving van veiligheid en orde steeds vaker bij multifunctionele teams. Deze teams bestaan uit verschillende organisaties en organisatieonderdelen. Bijvoorbeeld handhavende organisaties, buitengewoon opsporingsambtenaren en buurtwachten. Partijen met minder bevoegdheden, maar die wel een deel van de politietaken overnemen.

Tijdens evenementen worden particuliere beveiligingsbedrijven en vrijwilligers toegevoegd aan het veiligheidsteam. Via crowd management helpen zij bij het voorkomen van incidenten. Ze leiden mensenmassa’s in veilige banen, waardoor de massa onder controle blijft. Crowd management is in stadions erg belangrijk. Ook grote steden hebben beleid om mensenmassa’s te sturen. Onder crowd management valt ook de planning van bewegwijzering en facilitaire voorzieningen. Hiervoor zijn afspraken nodig met alle betrokken organisaties. Bijvoorbeeld veiligheidsorganisaties, NS en andere evenementaanbieders.

Groepscommunicatie via Push-To-Talk

Niet alleen vooraf, maar ook tijdens een evenement moeten mensenmassa’s gestuurd worden. Dat kan bijvoorbeeld via social media, bewegwijzering en groepscommunicatie via portofonie. Veel portofonie-systemen bedienen maar 1 doelgroep, maar Push-To-Talk werkt ook met multifunctionele gebruikersgroepen. Het werkt locatie-onafhankelijk en cloud-based door heel Nederland. Opschalen van partijen buiten de regio kan dus gemakkelijk. Ook zijn groepsindelingen en werkprocessen aanpasbaar. Verder kunnen Push-To-Talk toestellen ‘over the air’ een andere functie of programmering krijgen. Op afstand en zonder dat de gebruiker iets hoeft te doen.

Snel tijdelijke teams betrekken kan met mapping en geofencing. Als er een lokaal incident is, komen alle hulpdiensten in de omgeving via geofencing in 1 groep. Zo zijn de dichtstbijzijnde ambulance en politieagent snel aanwezig. Zoeken naar specifieke hupverleners of collega’s hoeft niet meer, omdat hun locatie op een kaart staat. De aansturing van zo’n tijdelijke groep gebeurt door 1 dispatcher en niet door dispatchers van verschillende diensten. Daardoor neemt de efficiency enorm toe.

Crisisbeheersing gemeenten

Bij crisisbeheersing en rampenbestrijding wordt veel samengewerkt door de deelnemende gemeenten. Denk aan brandweerzorg, rampenbestrijding, crisisbeheersing en geneeskundige hulpverlening. Deze partijen gebruiken C2000 en de daaraan gekoppelde meldkamer. Een combinatie van C2000 met Push-To-Talk, mapping, messaging en beeldinformatie is technisch mogelijk. Daardoor kan groepscommunicatie breder ingezet worden. Dat levert aanzienlijke voordelen op.

Efficiëntere communicatie

Om een situatie goed in te schatten is een foto of video effectiever dan een beschrijving. Bij evenementen is al vaker gebleken dat veiligheidsissues duidelijker worden als er beeld van is. Burgers worden opgeroepen om belangrijke (beeld)informatie te delen met de meldkamer. Push-To-Talk over breedband kan beelden veilig versturen vanuit de meldkamer naar voorgeprogrammeerde contactgroepen of naar een specifiek persoon. Maar ook vanuit de gebruikers naar de betrokken gespreksgroepen, medegebruikers en de meldkamer. Veilig, effectief en passend binnen de werkprocessen. Deze zitten namelijk al in de configuratie van de gebruikersgroepen.

Push-To-Talk

Calamiteiten en evenementen vragen veel van de capaciteit van een netwerk. U moet erop kunnen vertrouwen dat uw medewerkers altijd en overal bereikbaar zijn. Met ons betrouwbare 4G-netwerk, een krachtige mobiel netwerk en Priority Voice zorgen we ervoor dat u altijd kunt communiceren. Push-To-Talk is dan ook niet zomaar een applicatie. Het is een complete en professionele dienst die u samen met KPN in uw organisatie integreert en die samenwerkt met al uw bestaande processen en systemen.

Download

Gerelateerde artikelen