Bol of beter!?

‘Best performers beschouwen de beste prestaties van de concurrentie louter als de ondergrens voor hun eigen presteren. een beginpunt ten opzichte waarvan de organisatie zich zoveel mogelijk wil onderscheiden.’ Dit is te lezen in het boek ‘Hoe bouw je een high performance organisatie’ van André de Waal.

Voor een deel bestaan bovengenoemde beste prestaties uit technologie. Dit is voor ieder bedrijf bereikbaar met de juiste IT investeringen. Hierin zijn een aantal trends zichtbaar in 2016:

  1. personalisatie
  2. engagement, social, whatsapp, chat
  3. betaalmogelijkheden uitbreiden
  4. uitbreiden bezorgmogelijkheden
  5. rendement op alle investeringen - trends volgen en geen geld verdienen dat hebben we nu wel genoeg gezien in 2015 en begin 2016
  6. mobile first - een responsieve website is natuurlijk één van de basiseisen inmiddels (en een minimale investering)

High performer

In mijn eerste blog voor het KPN Inspire platform wil ik graag aandacht voor de nummer één in E-commerce: bol.com, een echte High Performer in Nederland.

Bol is constant aan het verbeteren en ontwikkelen. Eén van de nieuwste ontwikkelingen is dat ze hun mobiele app persoonlijker maken. ‘We weten dat onze klanten vaak terugkomen in de app. Daarom vind je vanaf nu elke dag iets nieuws op de homepage van onze app. De dagdeal en een rits aan interessante aanbevelingen, gebaseerd op wat jij bij bol.com hebt bekeken, gekocht of op je verlanglijstje hebt staan’, is te lezen in de appstore. Wat betekent dit? Wat kan Bol nu dan meer? En welke techniek hebben ze?

‘We weten dat onze klanten vaak terugkomen in de app’

Bol herkent niet alleen bezoekers maar herkent vooral haar klanten! Naast de herkenning weet Bol ook hoe vaak de klanten terugkomen.

‘Aanbiedingen gebaseerd op wat jij bij  hebt bekeken, gekocht of op je verlanglijst hebt staan.’

Artikelen die bekeken worden door klanten worden opgeslagen. Bol weet wat een bezoeker gekocht heeft. Tevens is er de mogelijkheid geboden om een verlanglijst te maken. Dit allemaal bereikt u met een website, gedragsmarketing software en customer relations software. Een goede IT strategie en implementatie maakt dit mogelijk. Dit is allemaal puur techniek. Bereikbaar voor iedereen in retail.

Is uw organisatie op dit moment in staat om te doen wat Bol doet? Dat is periodiek een deal maken en een rits aan interessante aanbevelingen samen stellen? Investeren in personalisatie. Eén van de trends die de moeite waard is. Doe als bol.com, maar dan beter.


Over Romeo Goedèl

Romeo is E-commerce specialist bij Prominès BV

- Auteur: Romeo Goedèl


Gerelateerde artikelen