Betere zorg door modernisering van zorgtechnologie

BrabantZorg levert zorg aan ouderen en streeft daarbij naar een zo hoog mogelijk niveau van zelfredzaamheid bij haar cliënten. Dat houdt in dat ze cliënten zoveel en zolang mogelijk de eigen regie wil laten voeren. Een leven waarin wat te kiezen valt, waarin niet de regels of de beperkingen centraal staan, maar de relatie tussen mensen die iets voor elkaar willen betekenen. BrabantZorg focust daarbij op positieve gezondheidszorg. Op wat iemand nog kán.

Welke behoefte had BrabantZorg op het gebied van ICT?

De huidige realiteit in de zorg dicteert dat BrabantZorg meer zorg voor minder geld moet leveren. BrabantZorg ging op zoek naar zaken die efficiënter en slimmer ingericht konden worden, zonder te drukken op de zorg aan haar cliënten. Het moderniseren van ICT kwam al snel op de radar. BrabantZorg had onder meer 30 telefooncentrales en zorgalarmeringinstallaties van BrabantWonen overgenomen. Een kostbare en tijdsintensieve beheerklus. De wens was om een gemoderniseerde en gestandaardiseerde ICT-omgeving in te richten, waarbij zorgalarmering aan één telefonie-oplossing kon worden gekoppeld.

Hoe verliep het proces?

Samen met KPN heeft BrabantZorg een blauwdruk gemaakt van hoe de nieuwe ICT-omgeving eruit zou moeten zien. BrabantZorg is uitgekomen bij cloudtelefonie, een Cisco-oplossing. Deze cloudtelefonie-oplossing is geïntegreerd met het zorgalarmeringssysteem van Ascom. Daarnaast is gekozen voor de KPN ÉÉN module voor vaste en mobiele telefonie. En een deel van de LAN- apparatuur wordt vervangen, samen met KPN en Cisco.

Wat levert de gemoderniseerde ICT- omgeving BrabantZorg op?

Martien van Wanrooij: ‘De grote winst van deze ICT-modernisering is de betrouwbaarheid van ICTdienstverlening, waardoor we onze cliënten en medewerkers beter kunnen ondersteunen. Voor minder kosten dan voorheen hebben onze medewerkers beschikking over meer functionaliteiten en daarmee kunnen ze efficiënter werken. De nieuwe ICT-omgeving levert ons een flinke besparing op in geld en tijd.’ Désirée Hobbelen: ‘Onze medewerkers kunnen rustiger werken omdat middelen hen ondersteunen in het dagelijkse proces en daardoor hebben ze meer tijd voor de cliënt. En dat komt weer ten goede aan onze cliënten, dat is natuurlijk waar het echt om gaat.’

Gerelateerde artikelen