Beter bouwen dankzij Internet of Things

Om in een snel veranderend en competitief speelveld voorop te kunnen lopen is innovatie één van de belangrijkste strategische pijlers voor ons. BAM is niet langer alleen een bouwer, maar we leveren comfortabele, gezonde en duurzame gebouwen met een gegarandeerde prestatie: ‘building as a service’.

Dankzij het Internet of Things kunnen we versneld innoveren’

Internet of Things (IoT) stelt ons in staat om de prestaties van onze bouwprojecten digitaal te monitoren en sturen. Met deze inzichten kunnen we veiliger, effectiever en duurzamer bouwen. Lees in dit artikel de ervaringen van anderen in de bouw en tips over hoe IoT ook jouw organisatie kan helpen in bouwprojecten.

Om de potentie van IoT maximaal te benutten zijn we een innovatie partnership aangegaan met KPN. Door de kennis van BAM en KPN te combineren komen we gezamenlijk tot sterke innovaties.

‘We zijn gestart in een workshop bij de Internet of Things Academy’

- Dennis van Goch, Innovatiemanager van BAM -

We zijn gestart in een workshop bij de Internet of Things Academy. In deze workshop hebben we samen met KPN een aantal ideeën bedacht en uitgewerkt. Door gebruik te maken van ‘lean startup’ methoden en een ‘agile’ filosofie kunnen er binnen korte tijd de juiste functionaliteiten worden ontwikkeld. Dit leidt tot een unieke samenwerking waarmee innovatie wordt versneld. In Proofs of Concept (POC’s) wordt de technologie en functionaliteit nu getest. Door in het veld te testen in korte cycli kunnen we de innovaties snel verbeteren met als uiteindelijke doel: meerwaarde leveren voor de klant. De eerste POC’s die we in het veld testen zijn ‘het slimme raam’ en ‘de slimme bouwplaats’.

Slimme bouwplaats

We hebben sensoren in een stroomverdeelkast op de bouwplaats geplaatst waarmee we, dankzij de connectiviteit van KPN, het energieverbruik, de lichtstraling en het geluid op de bouwplaats realtime kunnen monitoren.

Doordat we meer informatie hebben kunnen we overzichtelijker, efficiënter en veiliger werken. Dat is niet alleen prettig voor onze medewerkers, ook de omwonenden hebben er baat bij. Het leidt tot een duurzamer en veiliger bouwproces.

Het slimme raam

Het slimme raam is een raam waarbij een sensor is ingebouwd die data, zoals de weersverwachting en temperatuur, verzamelt en leest. Onze klanten krijgen via een app een melding dat het bijvoorbeeld verstandig is om het raam te sluiten omdat er regen op komst is. Door dit advies op maat maken we hen bewuster van hun energieverbruik. Zo dragen ze bij aan een duurzamere omgeving en ze besparen natuurlijk ook kosten.  

‘Werkt het niet dan houdt het op, werkt het wel dan schalen we op’

Innoveren in korte cycli

Zowel het slimme raam als de slimme bouwplaats zijn binnen drie maanden bedacht, uitgewerkt, doorontwikkeld en getest. Deze realisatie in zo’n korte tijd is alleen mogelijk doordat we werken met de scrum methodiek; werkt het niet dan houdt het op, werkt het wel dan schalen we op. Door samen met KPN te innoveren in korte cycli houd je digitale innovatie klein en beheersbaar en ik moet zeggen: het succes is aanstekelijk!

Gerelateerde artikelen