Augmented reality: voorsprong door een nieuwe realiteit

Augmented reality (AR) is een digitale laag van tekst, geluid of beeld op de werkelijkheid, die aansluit op de context van de gebruiker.

Slimme sensoren interpreteren de omgeving en verrijken deze met relevante, contextuele data. Denk bijvoorbeeld aan reparatie-instructies via een slimme bril, of een maquette die tot leven komt via een tablet. Voor de zakelijke markt groeien de mogelijkheden razendsnel. Nu instappen, betekent een voorsprong pakken.

Geen toekomstmuziek, maar actuele kans

Voor veel bedrijven lijkt AR nog een technologie van de toekomst. Die ‘toekomst’ laat echter niet lang meer op zich wachten. Onderzoeken voorspellen dat augmented reality binnen 10 jaar aan de orde van de dag is en dat de AR-markt in 2020 al 120 miljard dollar bedraagt. AR heeft zich ook in de praktijk al volop bewezen als middel om bedrijfsprocessen te verrijken, kennisoverdracht te faciliteren en werkzaamheden te ondersteunen. Hierdoor is AR een stabiele plek op de zakelijke markt aan het veroveren.

Sleutelrol voor ICT

AR kan niet zonder de inzet van de juiste ICT. Dat begint bij databeheer. AR visualiseert data – het brengt achtergrondinformatie over een bepaalde context tot leven. Daarnaast gebruikt en genereert AR data. Ook data-analyse is belangrijk. AR verzamelt gedetailleerde gebruiksinformatie, bijvoorbeeld waar ze naar kijken, hoe lang en welke informatie ze opvragen. ICT speelt ook een sleutelrol door de behoefte aan connectiviteit. Het real-time verrijken van onze realiteit vraagt om een razendsnelle, betrouwbare verbinding. Dankzij de cloud is het mogelijk om ook op mobiele apparaten met weinig rekenkracht en dataopslag zwaardere AR-applicaties te laten draaien. Volgens ons naderen we binnen 2 jaar het punt waarop technologieën als Internet of Things (IoT), Artificial Intelligence en Big Data samenkomen om zakelijke dienstverlening naar een hoger niveau te tillen. Het is dan ook logisch om AR nú een onderdeel te maken van uw digitale transformatie.

Aan de slag met augmented reality

De mogelijkheden van AR zijn talrijk, maar nog voor veel bedrijven nog weinig tastbaar. Dat maakt het vaak moeilijk koers te bepalen. Met AR beginnen, is helaas niet zo simpel als een stel smartglasses aanschaffen of een app ontwikkelen. Uw organisatie profiteert pas echt van een AR-toepassing als deze naadloos aansluit op de bedrijfsvoering. Dat doet u door eerst uw processen en workflows goed in kaart te brengen. Hierdoor ontdekt u hoe AR uw bedrijfsvoering kan optimaliseren. Inventariseer vervolgens wat u nodig hebt aan data, systemen, hardware en apps. Met een business case en een roadmap maakt u het plan concreet. Hebt u nog weinig ervaring met digitale transformaties of AR? Dan is het slim om hier een expert bij aan te haken. Zo weet u zeker dat u de mogelijkheden van AR ten volste benut.

Whitepaper: Augmented reality

Augmented reality betekent ‘toegevoegde realiteit’. Deze technologie legt een digitale laag van tekst, geluid, beeld of andere virtuele aspecten op de werkelijkheid. Met een smartphone of tablet, een speciale bril of headset, of een projector. Slimme sensoren en artificial intelligence interpreteren onze omgeving en verrijken onze wereld met relevante, contextuele toevoegingen.

Download whitepaper

Contact

Meer weten over augmented reality? Neem contact op met Daan Rottinghuis (06-51 39 67 09) of Ismaïl Osman (06-10 94 52 31).


Meer over Daan Rottinghuis

Daan is consultant bij KPN Consulting. Hij houdt zich bezig met de meetbare werk-omgeving van de toekomst. Daan maakt het onbekende inzichtelijk en helpt organisaties de waarde hiervan te benutten.

- Auteur: Daan Rottinghuis

Gerelateerde artikelen