12 september 2018 4 min Auteur: Redactie

Apple komt met drie nieuwe versies van de iPhone

Apple volgt met de nieuwe iPhone Xs (5,8 inch) en Xs Max (6,5 inch) de trend naar nog grotere schermen. De wat vriendelijker geprijsde iPhone XR van aluminium zit daar met 6,1 inch qua schermgrootte tussen in. Voornaamste verschil is dat de 'economy class' van Apple geen duur oled-scherm bezit maar een lcd-scherm, zij het wel een geavanceerd type.

Dit zijn de belangrijkste veranderingen die Apple woensdag in het Steve Jobs theater te Cupertino aankondigde. De show was als vanouds daverend, maar echt grote doorbraken op gebied van smartphones bleven uit. De nieuwe iPhones zijn nog nooit zo kort na de introductie in Nederland verkrijgbaar. Noteer vrijdag 21 september in de agenda voor de iPhone Xs en Xs Max en 19 oktober komt de iPhone XR uit of bestel de iPhone Xs en iPhone Xs Max alvast in de voorverkoop!


Betere camera

Behalve van grotere schermen moeten de nieuwe toppers van Apple het van een snellere processor en een betere camera hebben. Alle drie opvolgers van de een jaar geleden geïntroduceerde iPhone X hebben de laatste cameratechniek aan boord. De eerste voorbeelden van foto's die Apple liet zien, lijken overtuigend. Maar grondige testen zullen de komende tijd uitwijzen hoe groot de vooruitgang is.

Qua vormgeving is het trio nieuwkomers er niet spectaculair op vooruit gegaan. Dit in tegenstelling tot vorig jaar toen Apple met een nieuw design kwam. De displays lopen nu helemaal tot de rand door, wat fraai oogt. De iPhone XR van 6,1 inch heeft een groter scherm dan de iPhone 8 Plus, terwijl de behuizing kleiner is geworden. Bij de iPhone Xs (spreek uit als "Ten S") slaagde Apple erin meer schermoppervlakte in dezelfde behuizing onder te brengen. De kolossale Xs Max, een regelrechte concurrent voor de Samsung Galaxy Note 9, behoort tot de grootste smartphones.

Grote rekenkracht

De grootste veranderingen zitten ditmaal onder de motorkap. De nieuwe A12 bionic chip, de eerste van een nieuwe generatie 7 nanometer chips, belooft veel snelheid. De processor (CPU), grafische processor (GPU) en neural engine bieden een ongekend grote rekenkracht. Bij gaming, augmented reality, video en fotografie zal dat zeker zijn te merken.

Vooral voor de zakelijke gebruiker die sterk op zijn telefoon is aangewezen, is de langere accuduur een mooie opsteker. De nieuwe Xs houdt het volgens Apple gemiddeld 30 minuten langer uit dan zijn voorganger X. De Xs Max heeft zelfs een 1,5 uur langere batterijtijd. Een groter scherm betekent tegelijk meer ruimte voor de accu. Ook het energiemanagement, een kwestie van software, draagt een steentje bij.

Waterdicht

De iPhone staat bekend om zijn goede bouwkwaliteit. Dat verklaart niet in de laatste plaats de populariteit van Apple onder zakelijke gebruikers. Belangrijk ook is dat het toestel tegen een spatje kan. Apple's marketingbaas Phil Schiller vertelde dat de nieuwe Xs met verschillende vloeistoffen is overgoten. Behalve tegen bier kan het toestel tegen sinaasappelsap, thee, wijn en zout water. Deze smartphone is IP68. Voor de Xs wordt het meest duurzame glas gebruikt dat ooit in smartphones is toegepast. Bovendien wordt roestvrij staal verwerkt van dezelfde kwaliteit als in apparatuur voor chirurgen.

Alle nieuwkomers hebben een snellere en nog meer veilige FaceID, zo claimt Apple. De telefoon weet nog beter hoe de gebruiker eruit ziet. Vergeleken met TouchID is FaceID een behoorlijke stap vooruit. Data zijn beter beschermd.

Camera

Veel aandacht gaf Apple gisteren aan de cameratechniek. De grotere sensor geeft 'diepere' pixels. Toegepast wordt optische beeldstabilisatie. Vergeleken met de iPhone X, volgens Apple 's werelds meest populaire camera, kan nog meer diepte in foto's worden verkregen. De scherptediepte is na het maken van de foto nog aan te passen. De achtergrond kan naar believen scherper of vager worden gemaakt. Heel mooi valt een wazige, onscherpe achtergrond (bokeh) te creëren. Het tijdperk van de computerfotografie is nu echt begonnen, aldus Apple. Ook de video is verbeterd. De sensor is twee keer sneller geworden, terwijl nu vier microfoons zijn ingebouwd voor een beter stereogeluid.

De twee nieuwe vlaggenschepen uit de iPhone-reeks zijn bedoeld voor veeleisende gebruikers die bereid zijn voor hoge specificaties te betalen. De Xs is vanaf 1.159 euro (64 GB) verkrijgbaar. Er zijn drie versies. De 256 GB versie kost 1.329 euro. De 512 GB komt op 1.559 euro. De grotere Xs Max komt eveneens in drie versies uit. Hun prijzen vallen 100 euro hoger uit. Vergeleken met de Xs is dat verschil niet erg groot.

Verschillende versies

De laagst geprijsde nieuweling, de iPhone XR (64 GB) met lcd-scherm, kost 859 euro. De 128 GB-versie doet 919 euro, de 256 GB-versie 1.029 euro. De iPhone 8 die een jaar geleden op de markt kwam, is nu vanaf 689 euro verkrijgbaar. De Plus-versie zakt naar 799 euro. De iPhone 7-familie zakt naar een vanaf-prijs van 529 euro. De iPhone X, 6s en SE worden uit het assortiment gehaald. Uitgaande van een vervangingscyclus van twee jaar lijken de nieuwe toestellen vooral interessant voor bezitters van een iPhone 7 of ouder.

De nieuwe iPhone-modellen komen op 21 september in Nederland uit. Voor China brengt Apple versies uit met een fysieke dual sim. De rest van de wereld moet het doen met eSim, maar deze standaard wordt vooralsnog niet door Nederlandse providers ondersteund. Op 17 september introduceert Apple het besturingssysteem iOS12. Op 24 september volgt Mac OS Mojave.

Gerelateerde artikelen