API’s zorgen voor kostenbesparing bij ontwikkeling

De schaarste in Nederland aan softwareontwikkelaars is geen reden om vernieuwingen uit te stellen, want het is niet meer nodig om alles zelf te ontwikkelen. Vaak is het ook goedkoper digitale bouwstenen van anderen te gebruiken en die slim toe te voegen aan de eigen software. Bedrijven hebben daar echt geen leger van duurbetaalde ontwikkelaars meer voor nodig.

“Bedrijven kunnen een eind komen als ze iemand hebben die snapt hoe je die kant-en-klare softwarecomponenten van derden integreert in de eigen oplossing. Ook zijn deze vaardigheden elders in te huren”, aldus Anuschka Diderich, Platform Lead, onderdeel van KPN Open Innovation Hub.

Bouwblokken

Daardoor kunnen ook kleinere traditionele bedrijven zonder IT-achtergrond aanhaken. Deze bouwblokken zijn vergelijkbaar met Legostenen en heten API’s, wat staat voor Application Programming Interfaces. Ze maken de communicatie tussen verschillende applicaties of websites mogelijk. Behalve kostenvoordeel bieden API’s ook de mogelijkheid om de ontwikkeltijd aanzienlijk te bekorten. De time-to-market is omlaag gebracht. Dat laatste is hard nodig want de klant heeft steeds hogere verwachtingen. Wie minder service dan de concurrent biedt verliest klanten.

Disruptieve spelers als Uber, Spotify en Airbnb hadden nooit zo snel hun platforms kunnen verrijken als er geen API’s waren geweest. Aan hun apps worden met API’s extra functionaliteiten, diensten en informatie van andere partijen toegevoegd. Diderich: “Dankzij Google Maps kun je een via Uber bestelde taxi zien rijden. Ook betaalmodules van bijvoorbeeld PayPal en diverse creditmaatschappijen worden door derden gebruikt zoals online retailers.” 

Voortborduren

Met API’s kun je informatie van andere sites halen zonder dat de gebruiker het platform waarop hij zit hoeft te verlaten. Bedrijven als Google, Facebook en Alibaba stellen deze API’s beschikbaar omdat ze er baat bij hebben dat ontwikkelaars op hun diensten voortborduren. Ook starters en jonge bedrijven die doorgroeien geven anderen via API’s toegang tot hun functionaliteiten. 

“Een toenemend aantal partijen is op deze manier gaan werken”, aldus Diderich. Zo is een hele API-economie ontstaan die tot versnelde innovatie leidt. Het mooie hiervan is dat je echt geen hightech-gigant uit Silicon Valley hoeft te zijn om van deze ontwikkeling te profiteren. De drempel ligt lager dan wel eens wordt aangenomen en maandelijks komen er honderden nieuwe API’s bij. Aan ProgrammableWeb, de grootste verzamelplaats van API’s, worden jaarlijks meer dan 2.000 API’s toegevoegd, waardoor het meer tijd kost om de juiste API’s te vinden. 

API Store

Mede om deze reden is KPN vorig jaar de KPN API Store gestart, een veilige one-stop-shop voor verkopers en kopers. Er bestond ook behoefte aan een gelokaliseerde marktplaats voor deze API’s. Net als Bol.com ‘verkoopt’ KPN via die winkel niet alleen eigen API’s, maar biedt het andere partijen ook ruimte om hun API’s aan de man te brengen. Per sector wordt het aanbod overzichtelijk weergegeven. Een centrale plek heeft voor de ontwikkelaars het voordeel dat ze zich slechts eenmaal hoeven te registreren om de beveiligde API Store te gebruiken. Per account komt alles op één factuur, de communicatie is veilig en de privacy wordt gewaarborgd. 

Alle aangeboden API’s voldoen aan bepaalde kwaliteitscriteria. API’s kunnen eerst worden uitgetest alvorens ze aangeschaft worden. Documentatie is standaard aanwezig, waardoor de ontwikkelaar sneller kan kijken en beoordelen of met een API goed valt te werken. Belangrijk ook is dat zich rond de API Store een community heeft gevormd die regelmatig bij elkaar komt, samen verder ontwikkelt en via tutorials en blogs ervaringen uitwisselt. Aan ontwikkelaars wordt eerstelijns ondersteuning geboden.

Zorg op afstand

Gelet op KPN’s afkomst is het logisch dat communicatie een belangrijke plaats in de API Store inneemt. Klanten willen tegenwoordig heel snel antwoord op hun vragen, een belangrijke reden voor het succes van chatbots en maildiensten. Ook zorg op afstand is sterk in opkomst, mede door de hoge kosten van de zorg. Videobellen als alternatief voor een bezoek aan de dokter voorkomt dat patiënten lang moeten wachten. Door het gebruik van de versleutelde video-API kunnen patiënten hun arts spreken vanuit hun eigen woning. Met de BeterDichtbij-app hebben deelnemende ziekenhuizen en praktijken alleen een computer met een internetverbinding en een webcam nodig. De patiënt kan op zijn eigen smartphone worden gebeld, zonder nieuwe applicaties te installeren.

Een ander voorbeeld is Appy2Help. Met deze iPad-applicatie kunnen KLM-medewerkers onder meer in de KLM-lounge op Schiphol passagiers helpen. Dankzij de ingebouwde voice-API kan direct vanuit de applicatie gebeld worden, waardoor hiervoor geen smartphone meer nodig is. Ook veel aandacht krijgen identificatieoplossingen waarmee is te controleren is wie er aan de andere kant van de lijn zit. Ook veiligheid is een belangrijk aandachtsgebied. Andere innovatieve oplossingen uit het portfolio liggen op het gebied van netwerken, cloud en het Internet of Things (IoT).

Nieuwe API’s 

Nieuwe interessante API’s zijn in aantocht. Wouter van Schaik, Product Owner API Store, licht alvast een tipje van de sluier op: “We willen op korte termijn de eerste IoT-proposities beschikbaar stellen. Begonnen wordt met de IoT Programmable SIM API. Daarmee kunnen IoT-apparaten worden verbonden met een centraal platform en samen een netwerk vormen voor onderlinge communicatie. Het platform zorgt dat alle verbonden apparaten goed worden beveiligd.” 

Vóór het eind van het jaar wil KPN ook blockchain gerelateerde API’s leveren aan klanten. KPN richt zich met het portfolio met name op sectoren als de (gezondheids)zorg, de financiële sector alsmede transport en logistiek.

Gerelateerde artikelen