4 maart 2016

Alles net een stapje slimmer is de nieuwste trend

In februari heb ik een hele week op de beurs Integrated Systems Europe in de RAI gestaan. Honderden mensen schreven zich in voor een rondleiding op de stand, en ik heb veel van die rondleidingen mogen verzorgen. Wat een feest! De tijd is voorbij dat een demo een soort knoppentraining is, vandaag de dag is vrijwel alle innovatie gericht op het verbeteren van de gebruikerservaring. Dat maakt dat de innovaties die we lieten zien heel tastbaar zijn, met zeer enthousiaste reacties van de beursbezoekers tot gevolg.

Gezichtsherkenning

Eén van de innovaties die veel handen op elkaar kreeg was een systeem voor klaslokalen of grote boardrooms die worden gebruikt voor presentaties. In een traditionele setting staat er een camera gericht op de docent of degene die een presentatie geeft. Staat deze persoon op en loopt hij buiten het beeld van de camera, dan zien degenen die de sessie op afstand volgen ineens niemand meer, of ze zien hem op de rug gefilmd. De nieuwe oplossing werkt met een tweede camera achter in de zaal. Beide camera’s hebben gezichtsherkenning en voor de camera achter in de zaal is een triggerzone bepaald. Is het gezicht van degene die de presentatie geeft in deze triggerzone, dan neemt de tweede camera het over. Stapt degene die de presentatie geeft buiten de zone dan neemt camera 1 het weer automatisch over.

De beide camera’s bewegen digitaal mee in plaats van analoog. Dat wil zeggen dat de camerapositie stil blijft staan en dat het beeld dat wordt getoond steeds een uitsnede is van het totaalbeeld. Het voordeel hiervan is dat de camera bewegingen veel sneller kan volgen.

IoT-integratie met UCC

Een andere leuke gimmick die we lieten zien was de integratie van Unified Communications and Collaboration (UCC) met Internet of Things. Vanuit het touchpanel van je Telepresence- of andere UCC-omgeving kun je de gordijnen bedienen en de verlichting in de vergaderkamer feller zetten of juist dimmen. Het leek mij persoonlijk een innovatie in de categorie ‘nice to have’, maar sommige bezoekers verzekerden mij dat zo’n geïntegreerd systeem in hun situatie echt handig zou zijn omdat verblindend zonlicht in hun vergaderzaal vaak voor veel afleiding zorgt. En wil je de lamellen sluiten, dan zorgt dat weer voor afleiding omdat de afstandsbediening die bij dat systeem hoort altijd zoek is. Als gebruik gemaakt wordt van een Telepresence-systeem en room domotica dan is bijkomend voordeel dat er maar één controlepaneel nodig is.

Zelf endpoint toevoegen

Een oplossing waar veel belangstelling voor was is Spark, een nieuwe cloudoplossing van Cisco. Ik schreef hier in mijn vorige blog ook al over. Het is een samenwerkingsomgeving voor groepsmessaging, het delen van content en beeldbellen. Er zitten drie interessante technologieën in waar bezoekers van de beurs erg enthousiast op reageerden. De eerste is video endpoint registratie door de gebruiker zelf. Je geeft in het Spark managementsysteem aan dat je een gebruiker/endpoint wilt toevoegen: een Cisco bureautelefoon of een videoconferencingsysteem. Je ontvangt dan een QR-code op je mobiele telefoon. Hou de code voor de camera van je bureautelefoon of videoconferencingunit, scan ‘m en volautomatisch start een provisioning programma dat ervoor zorgt dat het bewuste endpoint wordt opgenomen in de samenwerkingsomgeving.

Een andere noviteit waar veel aandacht voor was, was de naadloze koppeling tussen Cisco Hosted Collaboration Services (HCS) en Spark. Dat maakt het bijvoorbeeld mogelijk om tijdens een telefoon- of videogesprek heel eenvoudig via de Spark-omgeving content te delen met degene met wie je belt. Je Cisco-bureautelefoon en je smartphone of tablet worden op die manier één samenwerkingsomgeving.

Ook heel handig is de mogelijkheid om gesprekken over te nemen van het ene op het andere device. Je kunt bijvoorbeeld een videogesprek aannemen op je mobiele telefoon. Kom je een kamer binnen waar een Cisco videoconferencing-unit staat, dan herkennen de smartphone en het videoconferencingsysteem dat ze in elkaars buurt zijn en wordt het gesprek met een eenvoudige sleepactie overgenomen op het videoscherm. Andersom kun je ook de kamer verlaten en het gesprek naar je mobiele telefoon slepen.

Zelf ervaren?

Kortom, als u de ISE in de RAI niet heeft bezocht, heeft u wel wat gemist. Maar gelukkig organiseren wij regelmatig experience sessies bij ons op kantoor. U kunt zich daarvoor inschrijven via kpn.com/cisco.


Over Maurice Veth

Bij Cisco is Maurice verantwoordelijk voor Collaboration Architectuur. Zijn expertisegebieden zijn Enterprise, Service Providers, Clouddiensten, Management, Coaching, Telecommunicatie en Collaboration.

- Auteur: Maurice Veth

Gerelateerde artikelen