Agile werken? 4 tips voor uw agile-transformatie

Steeds meer bedrijven zetten hun eerste stappen op weg naar een agile-transformatie. Zij willen niet rustig toekijken hoe de concurrentie steeds sneller betere producten op de markt brengt, of toezien hoe talenten, klanten en partners weglopen, omdat die liever agile werken. Maar echt met agile aan de slag? Dat kan voor veel organisaties overweldigend lijken. KPN gaat uit van 4 belangrijke stappen om agile-transformaties te laten slagen.

1. Verken de mogelijkheden (én de gevolgen)

Alleen als je de agile-principes begrijpt, kun je bepalen of het geschikt is voor jouw organisatie. Daarbij is het vooral belangrijk om het ‘waarom’ te bepalen. Agile werken is namelijk geen doel op zich. Voorbeelden van doelen zijn bijvoorbeeld een grotere medewerkerstevredenheid, sneller inspelen op veranderingen, de time-to-market verkorten, kosten besparen of de klanttevredenheid en NPS te verhogen. Om die doelen te kunnen bepalen moet je uitgaan van de wensen en belangen van alle stakeholders van de organisatie: klanten, (keten)partners, medewerkers en aandeelhouders. Sta vervolgens ook stil bij de gevolgen van een agile transformatie. Wat vraagt het van je medewerkers? Wat voor ondersteuning heb je nodig?

2. Vertrek vanuit de medewerkers

Agile werken heeft vele verschijningsvormen. Laat teams zelf op basis van de praktijk bepalen welke agile-principes belangrijk zijn voor het team en andere stakeholders. Geef ze de mogelijkheid om een werkwijze te kiezen die hen aanspreekt, en die goed past binnen de keten waar het team onderdeel van uitmaakt. Het is daarnaast belangrijk dat de methodieken binnen je organisatie goed op elkaar aansluiten, zodat er tussen samenwerkende teams geen wrijving ontstaat. Uiteindelijk draait agile werken niet om de methode, maar om de mensen. Een agile-transformatie heeft dan ook de meeste kans van slagen als het vanuit allerlei plekken in de organisatie natuurlijk ontstaat, met voldoende ondersteuning en faciliteiten vanuit de staf of het management.

3. Begin klein en bouw daarna verder uit


Medewerkers leren agile te werken door training en coaching: oftewel door het gewoon te doen volgens de regels. In de volgende fase krijgen ze steeds meer inzicht in hoe agile precies werkt. Ze snappen waarom bepaalde regels en technieken belangrijk zijn en kunnen deze finetunen, zodat ze aansluiten op de doelen van hun team, afdeling en organisatie. In de laatste fase zit agile werken in hun genen: ze hebben geen ‘trucjes’ of methoden meer nodig. Let wel: dit kan soms jaren duren. Voor veel mensen druisen de agile-principes in tegen alles wat ze gewend zijn. Zeker als ze jarenlang in hiërarchische organisaties hebben gewerkt. Het is dan ook zaak om klein te beginnen en de agile initiatieven stap voor stap verder uit te breiden.

4. Zorg voor een sneeuwbaleffect en blijf vernieuwen

Wij zien het zelf binnen KPN: hoe meer teams succesvol agile werken en hoe enthousiaster medewerkers raken, hoe meer mensen geïnteresseerd raken. Werken bepaalde teams al op deze manier? Laat mensen uit andere teams dan een paar dagen meekijken, zodat ze ervaren hoe dat gaat. Zorg dan ook dat successen gedeeld worden. Intern én extern. Want agile werken heeft niet alleen een positieve impact op medewerkers, het kan ook de samenwerking met partners en klanten aanzienlijk verbeteren. Minstens zo belangrijk is het om te blijven vernieuwen. Een agile transformatie is nooit ‘af’. Het agile-gedachtegoed is immers gebaseerd op het feit dat verandering de enige constante is.


Whitepaper: 'Agile werken - voor een wendbare organisatie'

Lees in de whitepaper Agile werken over de voordelen en belangrijkste aandachtspunten van agile werken en over de ervaringen met agile werken binnen KPN.

Download
Over Martijn Magermans

Martijn is Senior Business Consultant bij KPN Consulting en heeft ruime ervaring met agile werken en (ICT-)organisaties helpen veranderen. Samen met collega’s ontwikkelde hij een aanpak voor Agile IT, om organisaties wendbaarder en klantgerichter te maken.

- Auteur: Martijn Magermans


Gerelateerde artikelen