5G staat centraal op Mobile World Congress

5G staat centraal tijdens het Mobile World Congress in Barcelona, het jaarlijkse hoogtepunt van de telecomindustrie. Naar schatting 110.000 à 120.000 bezoekers zijn deze week in Barcelona bijeen voor de laatste mobiele ontwikkelingen. The Digital Dutch snoof de sfeer en spotte de trends.

Intelligent Connectivity is het officiële thema van de beurs dit jaar. 5G geldt daarbij niet als een losse technologie, maar wordt in één adem genoemd met Internet of Things (IoT), artificial intelligence (AI) en Big Data. Dit verklaart mede waarom het aantal exposanten is opgelopen tot boven de 2400.

Eerste 5G-toestellen

IDC ziet eind 2020 de eerste smartphones voor Europa op de markt komen. Volgens Huawei loopt de ontwikkeling van de nieuwe 5G-toestellen niet meer achter op die van de infrastructuur zoals bij 3G en in mindere mate bij 4G het geval was. Mobiele toestelfabrikanten tonen de eerste 5G-smartphones. De blikvanger is de vouwbare Huawei Mate X die een groter beeldscherm heeft, slanker van vorm is, sneller oplaadt en vlotter werkt dan de Samsung Fold die vorige week al gepresenteerd werd. Probleem van de Mate X is dat deze voorlopig alleen op Huawei-netwerken te gebruiken is en daarnaast is deze prijzige gadget (2.299 euro) pas ver na de zomer leverbaar.

Centrale vraag op de beurs is wanneer met 5G geld te verdienen is. Leveranciers zijn zich er meer dan ooit van bewust dat de investeringen in 5G rendement moeten opleveren. Om al die miljarden terug te verdienen is het niet voldoende om de bestaande operaties efficiënter te maken, nieuwe inkomstenbronnen zijn broodnodig, zo stelt adviesbureau Ovum. Echte killer-applicaties ontbreken echter en die zullen er voorlopig ook niet komen. Het komt daarom aan op een veelheid aan B2B-toepassingen: niet een handjevol, maar vele honderden.

The Digital Dutch 2019

The Digital Dutch 2019

Meer weten over de mogelijkheden van 5G? Kom dan op 11 april 2019 naar Jaarbeurs Utrecht voor de 4e editie van The Digital Dutch. Hét event voor ondernemend Nederland over digitale kansen, inspiratie en innovatie.

Schrijf je nu in

Eerst zien

Grote aantallen aansprekende usecases die commerciële rijpheid vertonen zijn in dit verband cruciaal. Belangrijk is namelijk dat er zicht is op een gezond verdienmodel, ook hier geldt oude adagium: eerst zien dan geloven. Op de eerste beursdag van MWC viel dan ook een behoorlijke hoeveelheid demonstratieprojecten te bewonderen. Ook blijken we aan de vooravond van echte doorbraken te staan. Accenture ziet geheel nieuwe diensten ontstaan op het gebied van 3D-video, zelfrijdende auto’s, smart cities en ‘immersive tv’ waarbij de kijker helemaal in een film kan opgaan.

Deze en andere minder geavanceerde voorbeelden moeten de zakelijke wereld inspireren. In plaats van de kat uit de boom te kijken kan het geen kwaad nu alvast te bekijken welke mogelijkheden 5G de industrie, de zorg, het transport en andere belangrijke sectoren kan bieden. Helaas gebeurt dit nog te weinig.

5G onderschat

Het belang van 5G voor grote en kleinere ondernemingen wordt niet alom onderkend. Maandag vlak voor de opening van de beurs kwam Accenture met een onderzoek onder 1800 executives in tien landen, waaruit blijkt dat het disruptieve potentieel van 5G nog zwaar wordt onderschat. Meer dan de helft van de respondenten denkt (ten onrechte) dat ‘zeer weinig dingen’ met 5G kunnen die niet met 4G mogelijk zijn. Slechts een minderheid (37 procent) verwacht dat 5G een ‘revolutionaire’ verschuiving in snelheid en capaciteit teweeg brengt. Vooral bij de overheid bestaat nog weinig besef van de mogelijkheden van 5G, aldus Accenture.

De meest gehoorde boodschap op de beurs is dat 5G veel meer dan voorgaande netwerktechnologieën betekenis heeft voor de economie. Het is een uitgemaakte zaak dat de zakelijke markt veruit het meeste baat heeft bij de nieuwe generatie netwerken. Omdat 5G grote aantallen apparaten tegelijk kan verbinden, krijgt het Internet of Things (IoT) er een enorme stimulans door.

Enhanced Mobile Broadband

Verwacht wordt dat de stroom aan 5G-contracten in 2020 aanzwelt. Begonnen wordt met de aanleg van het zogenoemde ‘enhanced Mobile Broadband’ (eMBB), waarbij tegelijk 4G- en 5G-netwerken worden gebruikt. eMBB dient vooral om computers en 5G-smartphones met mobiele netwerken te verbinden, zo stelt onderzoeksbureau IDC. In het begin zullen dat geen enorme aantallen zijn, zeker niet als deze toestellen nog veel duurder zijn dan de huidige topmodellen.

Rond 2022 begint de uitrol van 5G core op snelheid te komen. Tegen die tijd verschijnen de eerste netwerken die grote aantallen IoT-apparatuur aankunnen en technisch is het dan ook mogelijk om uiterst betrouwbare communicatie te garanderen. Terwijl 5G in 2022 wereldwijd zo’n 3,4 procent van alle mobiele verbindingen vertegenwoordigt, voorspelt Cisco dat de nieuwe generatie al 12 procent van het netwerkverkeer verzorgt. Volgens Peter Zhou, marketingbaas van Huawei's netwerkdivisie, zijn er technisch nauwelijks meer belemmeringen voor een vlotte uitrol van 5G. Door de grote mate van standaardisering kan het in principe snel gaan, een ontwikkeling die al met 4G is ingezet. De versnippering die een rem vormde bij 3G is zo goed als voorbij.

Publieke cloud

5G opent ook mogelijkheden voor bedrijven die geen breedband hebben, de publieke cloud komt hiermee binnen het bereik van deze groep. 5G geeft hetzelfde effect als wanneer je voor het eerst elektriciteit krijgt: in één klap kun je overgaan op cloud computing en opslag van gegevens ergens op internet. De cloud geeft een enorme schaalvergroting en je kunt moeiteloos capaciteit toevoegen als dat nodig is.

Een ander voordeel van 5G is de kortere responsetijden, de vertraging is minimaal. Deze ‘low latency’ maakt geheel nieuwe producten en diensten mogelijk. Met 5G zijn ook massa’s data uit te wisselen, data die ook weer nodig zijn met het oog op kunstmatige intelligentie (artificial intelligence, AI). Door cloud, mobiliteit, kunstmatige intelligentie en IoT te combineren kan het potentieel van 5G volledig worden benut, aldus VMware-topman Pat Gelsinger. In dit rijtje past ook edge computing, het verplaatsen van rekencapaciteit naar de rand van het netwerk. Content en applicaties komen daardoor dichter bij de gebruikers te staan. Al deze ontwikkelingen versterken elkaar.

Misverstanden

Over 5G bestaan overigens veel misverstanden. Zo bezweert Qualcomm-topman Cristiano Amori dat 5G geen vervanger is voor wifi als het gaat om industriële IoT-toepassingen. 5G biedt mogelijkheden die met wifi niet kunnen, want de technische betrouwbaarheid van 5G is veel groter. De reactiesnelheid (low latency) is enorm en met name bij toepassingen die missiekritisch zijn is 5G een uitkomst. Een ander misverstand is dat je met een 4G-telefoon gewoon het 5G-netwerk op kunt. Een hele nieuwe generatie apparatuur komt eraan, inclusief 5G-modems, 5G-laptops en 5G-tablets.

KPN Technology Book

Wilt u meer weten over de tech-trends die uw bedrijf en de samenleving veranderen? Download gratis het Technology Book van KPN.

Wilt u meer weten over wat 5G kan betekenen voor uw organisatie?

Neem contact met ons op

Gerelateerde artikelen