De 5 typen medewerkers op de hybride werkvloer

Voor de meeste mensen is het hybride werken een uitkomst. Ze hoeven minder vaak te reizen, kunnen werk en privé makkelijker combineren en doen eenvoudig op afstand mee met een meeting. Maar niet iedereen is hetzelfde: sommigen zijn nu eenmaal erg gehecht aan kantoor. En voor anderen verandert er juist niet zo gek veel. Handig om rekening mee te houden bij de introductie van het hybride werken.

Wanneer het netwerk goed genoeg is, de systemen en apparatuur geregeld zijn en de kantoren zijn toegerust op het hybride werken, staat je nog maar 1 ding te doen: je medewerkers wegwijs maken in deze nieuwe, hybride werkelijkheid. Als het goed is, is het voor de meeste mensen een verlichting. In de coronaperiode werkte bijna iedereen thuis – nu mensen weer de helft van de tijd op kantoor kunnen werken en de andere helft thuis, is dat een beetje van het oude en een beetje van het nieuwe normaal. Bekend terrein zou je dus zeggen. Toch heeft de introductie van het hybride werken meer voeten in de aarde. Welke typen medewerkers vragen om welke soort ondersteuning en communicatie?

1. De office collaborator

Dit is nu nog de grootste groep (ongeveer een kwart), met een manier van werken die sterk op het kantoor gericht is. ‘Hun’ kantoor zien ze nog steeds als het middelpunt van hun werk – dat loslaten vinden ze lastig. Moderne technologie wordt wel verwelkomd, maar meer als aanvulling. Presenteer het hybride werken dan ook zo: als een mooie aanvulling op het werken op kantoor.

2. De flex worker

Deze groep verdeelde al voor corona de werktijd over thuis, kantoor en andere locaties. Doordat zij in gebruik van technologie op de troepen vooruitliepen, ging online samenwerking met traditioneler ingestelde collega’s in het verleden nog wel eens lastig. Deze groep omarmt daarom het hybride werken. Je hoeft voor hen alleen een praktisch overzicht te maken van de mogelijkheden.


Whitepaper: Hybride werken écht laten werken

Na 2 jaar volledig thuiswerken, zet Nederland nu een volgende stap: naar het hybride werken. Hoe laat je dat écht werken?

Download


3. De office communicator

Deze wat traditionelere groep voelt zich het prettigst op kantoor, met een vaste telefoon, bekende systemen en eigen apparatuur. Afleiding en verandering wordt niet erg gewaardeerd. Maar als er eenmaal een nieuwe structuur staat, zal ook deze groep zich schikken. Zorg voor deze groep daarom dat er een praktisch en goed gestructureerd overzicht, rooster of werkplan (wie, waar en wanneer) is.

4. De connected executive

Deze groep is altijd in verbinding met collega’s, ongeacht locatie en tijd. Ze stellen hoge eisen aan de beschikbaarheid en gebruiken een divers arsenaal aan communicatiemiddelen. Als de meerwaarde duidelijk is, stappen ze zonder meer over op het hybride werken. Maak het deze groep zo makkelijk mogelijk en overstelp ze niet met informatie over het hybride werken.

5. De road warrior

Deze relatief kleine groep was al vrijwel nooit op kantoor en grotendeels onderweg. Ze hebben behoefte aan lichtgewicht draagbare devices en een goede verbinding. Tijdens corona konden zij niet op pad (vanwege de lockdown) – hybride werken maakt ze niet zoveel uit, wel dat ze weer kunnen werken. Ook deze groep hoef je niet te voorzien van veel uitleg over het hybride werken.

Meer weten over succesvol hybride werken?

Bovenstaande typering is gebaseerd op onderzoek van Poly Global Persona Research en staat ook in onze whitepaper: 'Hybride werken écht laten werken'. Hierin lees je ook over een goede en brede aanpak en welke technologie je daarbij nodig hebt.

Gerelateerde artikelen