De 5 types medewerkers op de hybride werkvloer

Voor de meeste mensen is het hybride werken een uitkomst. Ze hoeven minder vaak te reizen, kunnen werk en privé makkelijker combineren en doen eenvoudig op afstand mee met een meeting. Maar niet iedereen is hetzelfde: sommigen zijn nu eenmaal erg gehecht aan kantoor. Handig om rekening mee te houden wanneer je een succes van het hybride werken wil maken.

Wanneer het netwerk goed genoeg is, de systemen en apparatuur geregeld zijn en de kantoren zijn toegerust op het hybride werken, staat je nog maar één ding te doen: je medewerkers wegwijs maken in deze nieuwe, hybride werkelijkheid. Als het goed is, is het voor de meeste mensen een verlichting. Zo’n driekwart van de medewerkers is voor een fiftyfifty verdeling van thuis en op kantoor werken. Toch is er ook die grote groep mensen die vreest voor verlies van sociaal contact. Welke types medewerkers vragen om welke soort begeleiding en communicatie?

1. De office collaborator

Deze relatief grote groep medewerkers heeft nog altijd een manier van werken die sterk op het kantoor gericht is. ‘Hun’ kantoor zien ze nog steeds als het middelpunt van hun werk – dat loslaten vinden ze lastig. Moderne technologie wordt wel verwelkomd, maar meer als aanvulling. Presenteer het hybride werken dan ook zo: als een mooie aanvulling op het werken op kantoor.

2. De flex worker

Deze groep verdeelde al ver voor het hybride werken hun werktijd over thuis, kantoor en andere locaties. Doordat zij in gebruik van technologie op de troepen vooruitliepen, ging online samenwerking met traditioneler ingestelde collega’s in het verleden nog wel eens lastig. Deze groep omarmt daarom het hybride werken. Je hoeft voor hen alleen een praktisch overzicht te maken van de mogelijkheden.


Slimmer hybride werken

Wil je van het hybride werken een succes maken, dan is een goede en brede basis onmisbaar. Weten wat hiervoor nodig is?

Download


3. De office communicator

Deze wat traditionelere groep voelt zich het prettigst op kantoor, met een vaste telefoon, bekende systemen en eigen apparatuur. Afleiding en verandering wordt niet erg gewaardeerd. Maar als er eenmaal een nieuwe structuur staat, zal ook deze groep zich schikken. Zorg voor deze groep daarom dat er een praktisch en goed gestructureerd overzicht, rooster of werkplan (wie, waar en wanneer) is.

4. De connected executive

Deze groep is altijd in verbinding met collega’s, ongeacht locatie en tijd. Ze stellen hoge eisen aan de beschikbaarheid en gebruiken een divers arsenaal aan communicatiemiddelen. Als de meerwaarde duidelijk is, omarmen ze zonder meer het hybride werken. Maak het deze groep zo makkelijk mogelijk en overstelp ze niet met informatie over het hybride werken.

5. De road warrior

Deze relatief kleine groep was al vrijwel nooit op kantoor en grotendeels onderweg. Ze hebben behoefte aan lichtgewicht draagbare devices en een goede verbinding. Hoe je dat op afstand kunnen werken precies noemt, maakt ze niet zoveel uit. Wel dat ze overal kunnen werken. Ook deze groep hoef je dus niet te voorzien van veel uitleg over het hybride werken.

Meer weten over succesvol hybride werken?

Bovenstaande typering is gebaseerd op onderzoek van Poly Global Persona Research en staat ook in onze whitepaper Slimmer hybride werken. Hierin lees je ook over een goede en brede aanpak en welke technologie je daarbij nodig hebt.

Gerelateerde artikelen