5 trends in flexibel werken

Vaste kantoortijden zijn echt verleden tijd. Nu loggen we in waar en wanneer we willen. Dit zijn de 5 belangrijkste trends op het gebied van flexibel werken:

1. Werken vanaf je smartphone zet door

De smartphone is niet meer weg te denken uit ons leven. 70% van de Nederlanders heeft een smartphone, waarmee ze altijd zijn verbonden met internet. De smartphone is nu inmiddels zo geavanceerd dat werken vanaf je smartphone alleen maar zal toenemen. Zo biedt bijvoorbeeld Apple nu Office aan op de nieuwste iPhone. Veel organisaties hanteren nu al een Bring Your Own Device-beleid om in te spelen op de trend dat medewerkers steeds vaker vanaf hun eigen apparaat werken.

2. Zakelijke apps en clouddiensten nemen toe

Zakelijke apps zijn programma’s die uw medewerkers of organisatie helpen in beter of efficiënter te functioneren. Denk aan apps waarmee medewerkers gezamenlijk gelijktijdig in hetzelfde document kunnen werken. Het gebruik van dit soort applicaties, op eigen devices, neemt toe. ICT-afdelingen moeten dus het beheer van dit soort software op een andere manier vormgeven.

 

3. Mobiel documentbeheer

Papier en digitaal worden steeds meer geïntegreerd met elkaar. Denk bijvoorbeeld aan zakelijke apps, waarmee je snel een document inscant en met één druk op de knop bij je e-mail toevoegt of plaatst op het intranet. Ook mobiel printen wordt belangrijker. Medewerkers willen vanaf elk device, op elke printer kunnen printen. Aan u als werkgever om dit mogelijk te maken.


4. Bedrijven maken werk van sociale innovatie

Sociale innovatie is de vernieuwing van hoe werk binnen een bedrijf is georganiseerd. Denk aan nieuwe manieren van werk organiseren, managen en (samen)werken. Dat zorgt voor platte organisaties waarin flexibel werken écht werkt. Bedrijven die aandacht besteden aan sociale innovatie, slagen er bovendien beter in nieuwe producten en diensten te ontwikkelen en in de markt te zetten, zo blijkt uit onderzoek van Erasmus University.

5. Thuiswerken neemt toe

Steeds meer werknemers werken 1 of 2 dagen per week thuis. De voordelen zijn overduidelijk. Het scheelt bedrijven kantoorruimte. Medewerkers vermijden lange reistijden en files. Ze voelen zich vrijer en ervaren een betere werk-privébalans. Applicaties en technologie maken het overbodig om de hele dag met collega’s in 1 ruimte te zitten om effectief samen te werken. Werk kan prima gedeeld worden in de cloud. Wel stelt het werkgevers voor de uitdaging dit goed te faciliteren!

Gerelateerde artikelen