5 misverstanden over DDoS-aanvallen

DDoS-aanvallen zijn vaak in het nieuws. Dan gaat het doorgaans om grote organisaties die slachtoffer zijn van een enorme bestorming. Toch heerst bij veel organisaties nog altijd een gevoel van schijnveiligheid en een ‘dat overkomt mij niet’-houding. Wij hebben vijf misverstanden over DDoS verzameld en weerlegd met de feiten.

Wat is een DDoS-aanval?

DDoS staat voor Distributed Denial of Service. Bij een DDoS-aanval stuurt een groot aantal systemen gelijktijdig een opdracht richting een server. Die kan daardoor overbelast raken en ontzettend traag worden, of zelfs geheel ‘op zwart’ gaan. Dat verstoort de werking van websites, applicaties of zelfs gehele bedrijfsnetwerken en kan leiden tot downtime.

De DDoS-attack is een van de meest geliefde aanvalsmethoden voor cybercriminelen. Niet voor niets: een DDoS-aanval is relatief eenvoudig op te zetten, omdat het ook via automatische scripts kan worden uitgevoerd. Bovendien is de slagingskans bij organisaties zonder specialistische verdedigingsoplossingen groot. Ook onder hacktivisten is het een populaire aanvalsmethode: met het verstoren van de dienstverlening kunnen ze wraak nemen op de organisatie of een boodschap overbrengen.

Feit of fabel?

Over DDoS-aanvallen bestaan veel misverstanden. Dit zijn 5 veelvoorkomende:

Fabel: Mijn internetprovider beschermt me wel tegen DDoS-aanvallen
Feit
: Reguliere internetproviders bieden standaard geen bescherming tegen DDoS-aanvallen. De infrastructuuroplossingen om alle klanten tegen deze aanvalsmethode te beschermen, zijn simpelweg veel te kostbaar.

Fabel: DDoS-aanvallen zijn niet op ons gericht, want wij hebben een uitgebreid Corporate Social Responsability (CSR)-programma
Feit:
Iedere organisatie, groot of klein, ‘groen’ of niet, ‘maatschappelijk verantwoordelijk’ of niet, kan slachtoffer worden van een DDoS-aanval. Dat geldt bovendien voor organisaties uit alle sectoren. De beweegredenen van hacktivisten zijn onvoorspelbaar. Zonder gerichte anti-DDoS-maatregelen loopt iedere organisatie een groot risico.

Fabel: Een investering in een anti-DDoS-oplossing verdient zichzelf niet terug
Feit:
Volgens een onderzoek van Neustar kost een DDoS-aanval tijdens piektijden gemiddeld 100.000 dollar per uur. Dit hoge bedrag bestaat niet alleen uit misgelopen omzet, maar ook uit reputatieschade door de falende dienstverlening. Die kosten zijn veel hoger dan de benodigde investering voor een anti-DDoS-oplossing.

Vooral bij financiële dienstverleners vallen rake klappen. 20 procent van de respondenten uit die branche gaf aan tijdens een DDoS-aanval per uur meer dan een miljoen dollar omzet mis te lopen.

Fabel: Onze firewall houdt DDoS-aanvallen wel tegen
Feit:
Firewalls beschermen niet tegen complexe DDoS-aanvallen. Sterker nog, firewalls vormen een toegangspunt. Een beproefde methode is het speuren naar openstaande poorten in de firewall, om vervolgens de aanval over die poorten te laten verlopen.

DDoS-aanvallen vormen een serieuze bedreiging voor iedere organisatie. Gelukkig valt het risico op schade en downtime te minimaliseren met concrete anti-DDoS-maatregelen. Wilt u weten hoe u uw organisatie het beste kunt beschermen? Bij KPN helpen we u graag tijdens het gehele traject naar een optimale verdediging tegen deze vorm van cybercriminaliteit.

Meer weten

Wilt u meer weten over anti DDoS kijk dan op onze website. Of neem vrijblijvend contact op met KPN Managed Security Services, door middel van onderstaande knop:

Neem contact op

Gerelateerde artikelen