Meldingen via KPN Vitaal Thuis


Een belangrijk onderdeel van KPN Vitaal Thuis is dat de gebruiker van de app, vaak de mantelzorger een bericht ontvangt als er iets aan de hand is. Dit zijn de zogenaamde acute alarmeringen. Deze worden gegeven op het moment dat de sensoren geen activiteit waarnemen terwijl dat wel gebruikelijk is. In dat geval is het raadzaam om direct contact op te nemen met de oudere of iemand te laten kijken wat er aan de hand is.


Slechts een paar sensoren

Het KPN Vitaal Thuis pakket bestaat uit onopvallende sensoren zonder camera of microfoon. Door de sensoren op strategische plekken op te hangen heeft de dienst een compleet beeld van de gehele woning. KPN Vitaal Thuis leert binnen 2 weken de dagelijkse routine van de bewoner kennen Dit is mogelijk door de activiteiten te analyseren die in deze periode zijn waargenomen. Na deze 2 weken geeft KPN Vitaal Thuis betrouwbare meldingen als er iets mis is.

Er is nu hulp nodig!

Het kan natuurlijk gebeuren dat een oudere op een bepaald moment hulp nodig heeft. KPN Vitaal Thuis herkent dit omdat er dan te lang geen activiteit wordt waargenomen, bijvoorbeeld door een val in huis of wanneer de oudere 's ochtends niet uit bed kan komen. In deze situaties wilt u dit als kind of mantelzorger snel weten zodat er direct actie ondernomen kan worden.

In deze situaties ontvangen alle gebruikers van de app een melding op hun smartphone dat er sprake is van een acute situatie. Bij het openen van de app verschijnt ook een rood scherm met een beschrijving.

Overzicht van activiteiten

Of het nou gaat om acute gevallen of om gewoon even te kijken wat de waargenomen activiteiten zijn, het activiteitenscherm in de app biedt altijd een handig overzicht. Per gebruiker of mantelzorger kan bepaald worden welke activiteiten zichtbaar zijn.

Voorbeelden van activiteiten zijn:

  • Naar binnen of buiten gaan
  • In of uit bed gaan
  • Iets doen in de keuken
  • Naar het toilet gaan
  • Langdurig geen activiteit

Dwalen blijft niet onopgemerkt

Omkeren van het dag en nacht ritme of gedurende de nacht gaan dwalen Het komt vaak voor bij ouderen met (beginnende) dementie. Zeker als de oudere alleen thuis woont, is dit iets wat vaak niet wordt waargenomen met alle mogelijke gevolgen van dien. Met KPN Vitaal Thuis is het mogelijk een melding te ontvangen wanneer de oudere de woning verlaat op een ongebruikelijk tijdstip.

Het verschil met de alarmknop

KPN Vitaal Thuis is niet hetzelfde als de traditionele persoonsalarmering. Beter bekend als de rode alarmknop. Deze reageert alleen als er op gedrukt wordt. Uit onderzoek blijkt dat in bijna 50% van de noodsituaties de oudere de alarmknop niet bij zich draagt of niet kan indrukken vanwege bewusteloosheid of een val op de arm. In die situaties biedt KPN Vitaal Thuis uitkomst omdat de dienst automatisch alarm slaat.

Belangrijk

KPN Vitaal Thuis is geen medisch apparaat en slaat niet direct alarm in geval van een noodsituatie. Het geeft een melding als het gedrag afwijkt van het normale leefpatroon van de oudere. De gebruiker van de app ontvangt de melding:

  • Na 30 minuten tot maximaal 120 minuten

Wilt u ook een oplossing waarbij men zelf direct alarm kan slaan. Dan raden we aan om ook deze alarmknop aan te schaffen.