Een belangrijk onderdeel van Vitaal Thuis is dat de mantelzorger een bericht ontvangt als er iets met de oudere aan de hand is. Dit zijn de zogenaamde acute alarmeringen. Deze worden gegeven op het moment dat de sensoren geen activiteit waarnemen terwijl dat wel gebruikelijk is. In dat geval is het raadzaam om direct contact op te nemen met de oudere of iemand te laten kijken wat er aan de hand is.


Slechts een paar sensoren

Het Vitaal Thuis pakket bestaat uit 5 of 7 onopvallende sensoren, voor een appartement of woonhuis. Door de sensoren op strategische plekken op te hangen heeft het systeem een compleet beeld van de gehele woning. In 2 weken leert het systeem het leefpatroon van de alleenstaande oudere. Dit is mogelijk door alle activiteiten te analyseren die in deze periode zijn waargenomen. Na die 2 weken geeft Vitaal Thuis betrouwbare meldingen als er iets mis is.

Er is nu hulp nodig!

Het kan natuurlijk gebeuren dat een oudere op een bepaald moment hulp nodig heeft. Vitaal Thuis herkent dit omdat er dan te lang geen activiteit wordt waargenomen, bijvoorbeeld door een val in huis of wanneer de oudere 's ochtends niet uit bed kan komen. In deze situaties wilt u dit als mantelzorger snel weten zodat er direct actie ondernomen kan worden.

In deze situaties ontvangen alle mantelzorgers die zijn aangemeld een melding op de smartphone dat er sprake is van afwijkend gedrag. Bij het openen van de app verschijnt ook een rood scherm.

Overzicht van activiteiten

Of het nou gaat om acute gevallen of om gewoon even te kijken wat de waargenomen activiteiten zijn, het activiteitenscherm in de app biedt altijd een handig overzicht. En per mantelzorger kan bepaald worden welke activiteiten zichtbaar zijn. 

Voorbeelden van activiteiten zijn:

  • Naar binnen of buiten gaan
  • In of uit bed gaan
  • Iets doen in de keuken
  • Naar toilet gaan
  • Langdurig geen activiteit

Dwalen blijft niet onopgemerkt

Omkeren van het dag en nacht ritme of gedurende de nacht gaan dwalen Het komt vaak voor bij ouderen met (beginnende) dementie. Zeker als de oudere alleen thuis woont, is dit iets wat vaak niet wordt waargenomen met alle mogelijke gevolgen van dien. Met Vitaal Thuis is het mogelijk een melding te ontvangen wanneer de oudere de woning tijdens een ingestelde periode de woning verlaat.

Het verschil met de alarmknop

Vitaal Thuis is niet hetzelfde als de traditionele persoonsalarmering. Beter bekend als de rode alarmknop. Deze reageert alleen als er op gedrukt wordt. Uit onderzoek blijkt dat in bijna 50% van de noodsituaties de oudere de alarmknop niet bij zich draagt of niet kan indrukken vanwege bewusteloosheid of een val op de arm. In die situaties biedt Vitaal Thuis uitkomst omdat het systeem automatisch alarm slaat.

Belangrijk

Vitaal Thuis is geen medisch apparaat en slaat niet direct alarm in geval van een noodsituatie. Het geeft een melding als het gedrag afwijkt van het normale leefpatroon van de oudere. De mantelzorger ontvangt de melding:

  • na 30 minuten bij een actief persoon
  • tot maximaal 120 minuten bij een zeer rustig persoon

Wilt u ook een oplossing voor noodsituaties? Dan raden we aan om ook een alarmknop aan te schaffen.