Gefeliciteerd met de aanschaf van jouw KPN SmartLife Starterspakket! Hiermee zet je de eerste stap richting een slim huis. Met KPN SmartLife ben je altijd op de hoogte van wat er thuis gebeurt. Het is een slimme en eenvoudige oplossing voor in huis, te bedienen met je smartphone, smartwatch en/of tablet. Je kunt KPN SmartLife aanpassen aan je eigen situatie en wensen.

Let op! op dit moment werkt het eenmalig registreren van de KPN SmartLife Box niet via de KPN SmartLife-app. Lees hieronder in stap 4 wat je kunt doen.

Checklist vóór het aansluiten

 • Is er één vrij stopcontact aanwezig? Controleer of er een stopcontact in de buurt van het modem (Experia Box) beschikbaar is.
 • Bevestigingsmail ontvangen? Je hebt een e-mail ontvangen met als onderwerp ' KPN SmartLife, Account activeren & Installeren', om je account te activeren.
 • Noteer het ‘Serial no. (SN)’ van de KPN SmartLife Box. Het serienummer staat op de sticker aan de achterkant van de KPN SmartLife Box.

Volg onderstaande stappen om KPN SmartLife te installeren

KPN SmartLife Box en ZigBee-stick plaatsen

Plaats de KPN SmartLife Box naast het werkende modem (Experia Box). De KPN SmartLife Box kan het beste rechtstreeks worden aangesloten op het modem.
ZigBee-stick plaatsen:

 1. Schuif het rechter deel van de KPN SmartLife Box af.
 2. Plaats de meegeleverde ZigBee-stick in [ USB2].
 3. Schuif het rechter deel van de KPN SmartLife Box weer terug.

KPN SmartLife Box installeren

 1. Bevestig de voet aan de onderkant van de KPN SmartLife Box.
 2. Verbind de KPN SmartLife Box met de ethernetkabel op een willekeurige Ethernetpoort van het modem.
 3. Sluit de voedingsadapter aan op de KPN SmartLife Box en steek de stekker in het stopcontact.
 4. De KPN SmartLife Box gaat nu de laatste software ophalen, dit kan ongeveer 30 minuten duren.

Account activeren KPN SmartLife werkt alleen met een geactiveerd account, zonder persoonlijk account kun je niet verder met installeren.

 1. Je hebt een e-mail ontvangen met als onderwerp: ‘KPN SmartLife, Account activeren & Installeren? Klik op de link om je account te activeren. Je gebruikersnaam is je e-mailadres dat bij je bestelling is doorgegeven.
 2. Na het activeren van je KPN SmartLife account krijg je tot slot nog een e-mail: 'Bevestig uw KPN SmartLife account'. Klik op de link in deze e-mail om het account aan te maken.
 3. Heb je al eerder je account geactiveerd? Je hoeft je account slechts eenmalig te activeren. Ga verder met Stap 4 Downloaden en registreren.

KPN SmartLife-app downloaden en registreren

 1. Download de KPN SmartLife-app via de Apple App Store of Google Play Store. Zoek op ‘KPN SmartLife’.
 2. Open de KPN SmartLife-app op je smartphone of tablet. Als je de KPN SmartLife-app opent dien je in te loggen met je gebruikersnaam (e-mailadres) en wachtwoord. Het wachtwoord heb je aangemaakt via de link in de bevestigingsmail uit Stap 3.
 3. Selecteer Log in (a). Kies voor SmartLife-box 1.0 ( b ). Vul het Serial no. (SN) (serienummer) van de KPN SmartLife Box in. Het serienummer staat op de sticker aan de achterkant van de KPN SmartLife Box.
 4. Volg de instructies in de KPN SmartLife-app. Mocht de KPN SmartLife Box niet gereed zijn met het ophalen van alle software, wacht nog een aantal minuten en probeer het nog eens.

Apparaten toevoegen en installeren Voeg je apparaten (bijvoorbeeld de deur- /raamsensor, slimme stekker of Osram lamp) toe aan het KPN SmartLife netwerk. Apparaten aanmelden in de KPN SmartLife‑app:

 1. Druk in de KPN SmartLife-app linksboven op de 3 streepjes om het menu te openen.
 2. Klik op Instellingen en selecteer Apparaten toevoegen.
 3. Kies het merk van je apparaat en selecteer het apparaat.
 4. Volg de instructies in de KPN SmartLife-app.
 5. Installeer vervolgens het apparaat op de gewenste locatie. Lees ‘Tips bij het installeren van de apparaten’ hieronder.

Herhaal deze stap voor elk apparaat dat je toe wilt voegen.

De deur- /raamsensor werkt met een magneet, die registreert of een deur/raam open of dicht is. De deur-/raamsensor stuurt een signaal naar de KPN SmartLife Box, waarna je een melding kunt krijgen via de KPN SmartLife-app.

 1. Bevestig het grote gedeelte van de sensor altijd op het vaste gedeelte (kozijn) en de magneet aan het bewegende deel.
 2. Tussen de sensor en de magneet mag maximaal 2 cm zitten.
 3. Zorg ervoor dat na monteren het schroefje van de sensor met een schroevendraaier bereikbaar is. Dit is nodig om op een later moment de batterij te kunnen vervangen.
 4. Je kunt er voor kiezen om de sensor te plakken of te schroeven. Bij het gebruik van de schroeven dienen er eerst twee gaatjes in de achterplaat van de sensor gemaakt te worden. Dit kan in de voorgevormde rondjes.
 5. Monteer eerst de sensor en daarna de magneet.

 • Je bedient de Osram lampen vanuit de KPN SmartLife-app.
 • Er is geen aparte ontvanger nodig.
 • Om de lamp toe te voegen aan KPN SmartLife volg je de aanwijzingen in de KPN SmartLife-app.
 • Met de slimme stekker kun je elektrische apparaten aan- en uitzetten via de KPN SmartLife-app of met de aan/uit knop aan de voorkant van de slimme stekker.
 • Nadat de stekker in een contactdoos is geplaatst, kan deze worden toegevoegd aan de KPN SmartLife-app.
 • Er kan ook een verlengdoos worden aangesloten op de stekker, zo kun je in één keer meerdere apparaten bedienen. Handig om bijvoorbeeld een tv-meubel met tv, stereo en spelcomputer tegelijk aan of uit te zetten.
 • De slimme stekker werkt ook als versterker van jouw KPN SmartLife netwerk. Je kunt het vergelijken met een Wifi-repeater. Zorg er daarom voor dat de slimme stekker altijd binnen 8 meter van de KPN SmartLife Box is aangesloten op het stroomnetwerk. Op deze manier kunnen de KPN SmartLife-apparaten en sensoren zo goed mogelijk communiceren met de KPN SmartLife Box.