Extra apparaten toevoegen

Op deze pagina vind je alle informatie over het toevoegen van een apparaat aan de KPN SmartLife-app. Dit kunnen apparaten zijn die je bij ons gekocht hebt, maar bijvoorbeeld ook je wasmachine.

Om apparaten te kunnen installeren heb je het volgende nodig:

 • Een abonnement op SmartLife.
 • De KPN SmartLife-app. Kijk hier voor meer informatie over de KPN SmartLife-app en waar je deze kan downloaden Volg onderstaande 2 stappen voor het toevoegen van een apparaat.

Apparaat toevoegen dat je niet bij KPN hebt gekocht

Gebruik voor het toevoegen van een apparaat de KPN SmartLife-app

 1. Druk in de KPN SmartLife-app linksboven op de 3 streepjes ☰
 2. Het menu wordt geopend en klik in het menu op Instellingen.
 3. Kies nu voor de optie Apparaten toevoegen.
 4. Selecteer het merk van het apparaat.
 5. Selecteer het betreffende apparaat.
 6. Volg de getoonde instructies om het apparaat toe te voegen.
 1. Ga terug naar het Startscherm van de app en druk rechtsboven op het rondje.
 2. De ruimtes in het bedieningsmenu worden getoond, selecteer de ruimte waar het apparaat zojuist aan is toegevoegd.
 3. Controleer of het apparaat zichtbaar is.
 4. Als het apparaat zonder uitroepteken wordt weergegeven is het goed toegevoegd aan de app.

Apparaat toevoegen dat je bij KPN hebt gekocht

De afstandsbediening gebruik je voor het bedienen van je apparaten die je hebt gekoppeld aan KPN SmartLife. De afstandsbediening werkt alleen wanneer deze in verbinding staat met het draadloze netwerk van KPN SmartLife.

Afstandsbediening toevoegen in app

Gebruik voor het toevoegen van de afstandsbediening de KPN SmartLife-app

 1. Druk in de app linksboven op de 3 streepjes ☰
 2. Het menu wordt geopend en klik in het menu op Instellingen
 3. Kies nu voor de optie Apparaten toevoegen
 4. Kies voor KPN en vervolgens voor Afstandsbediening
 5. Volg de getoonde instructies om de afstandsbediening toe te voegen

Tip: heb je meerdere afstandsbedieningen, geef ze dan tijdens het toevoegen een eigen naam.

Om te controleren of de SmartLife Box reageert op de afstandsbediening zorg je er voor dat de afstandsbediening binnen het bereik van het SmartLife netwerk is. Bij het kort drukken op een knop van de afstandsbediening zal het rode lampje kort branden. Wanneer de afstandsbediening voor het eerst wordt gebruikt of enige tijd geen verbinding heeft gehad zal het een paar seconden duren voordat het rode lampje brandt. Het rode lampje geeft aan dat het SmartLife netwerk in verbinding staat met de afstandsbediening.
De afstandsbediening kan gebruikt worden voor drie verschillende functies. Om een functie te gebruiken zal de afstandsbediening hieraan gekoppeld moeten worden.

 1. Bedienen van de 'Van huis - Thuis' status
 2. Beveiliging in- / uitschakelen
 3. Handmatig bedienen van een programma

Klik op een functie voor meer informatie en uitleg over hoe de afstandsbediening gekoppeld moet worden.

De bewegingssensor zorgt voor een melding als er beweging wordt gedetecteerd. Op basis van deze beweging kan er ook verlichting of een alarmsignaal worden geactiveerd.

Bewegingssensor toevoegen in app

Gebruik voor het toevoegen van de bewegingssensor de KPN SmartLife-app

 1. Druk in de app linksboven op de 3 streepjes ☰
 2. Het menu wordt geopend en klik in het menu op Instellingen
 3. Kies nu voor de optie Apparaten toevoegen
 4. Kies voor KPN en vervolgens voor Bewegingssensor
 5. Volg de getoonde instructies om een apparaat toe te voegen

Als de sensor beweging heeft gedetecteerd duurt het 5 minuten voordat er opnieuw beweging gedetecteerd kan worden. Wacht daarom 5 minuten voordat u de werking kunt controleren.

 1. Ga terug naar het Startscherm van de app en druk rechtsboven op het rondje. Of open het menu door linksboven op de 3 streepjes te klikken ☰ en ga naar Bediening.
 2. De ruimtes in het bedieningsmenu worden getoond, selecteer de ruimte waar de bewegingssensor zojuist aan is toegevoegd.
 3. Controleer of het logo in het midden rood wordt bij beweging en 'beweging gedetecteerd' getoond wordt.
De bewegingssensor kan worden gemonteerd met het hoekstukje of plat tegen de muur. In beide gevallen dienen er gaatjes gemaakt te worden in of het hoekstukje of de achterkant van de sensor. Om de sensor plat tegen de muur te monteren dient eerst de achterplaat verwijderd te worden, dit kan door het schroefje aan de onderkant van de sensor los te draaien. Aan de binnenkant zijn kleine rondjes zichtbaar waar je de gaatjes het makkelijkst kunt maken.
Monteer de sensor zo dat het schroefje aan de onderkant toegankelijk blijft voor een schroevendraaier, dit kan nodig zijn om in de toekomst de batterij te vervangen.
Deze sensor zorgt voor een melding in de KPN SmartLife-app als een deur of raam geopend wordt en kan thuis de verlichting en het geluidsalarm activeren als je van huis bent.

Sensor toevoegen in app

Gebruik voor het toevoegen van de sensor de KPN SmartLife-app. De deur- /raamsensor moet binnen het bereik van de SmartLife Box of slimme stekker zijn. Dit bereik is maximaal 8 meter.

 1. Druk in de app linksboven op de 3 streepjes ☰
 2. Het menu wordt geopend en klik in het menu op Instellingen
 3. Kies nu voor de optie Apparaten toevoegen
 4. Kies voor KPN en vervolgens voor Deur- /raamsensor
 5. Volg de getoonde stappen in de SmartLife-app om de deur- /raamsensor toe te voegen
 1. Ga terug naar het Startscherm van de app en druk rechtsboven op het rondje.
 2. De ruimtes in het bedieningsmenu worden getoond, selecteer de ruimte waar de deur- /raamsensor zojuist aan is toegevoegd.
 3. Controleer met het kleine gedeelte van de sensor (dit is een magneetje) de werking de sensor. Op de zijkant van het grote gedeelte zitten 2 streepjes (1cm van elkaar), dit is waar het kleine gedeelte tegenaan moet komen.
 4. Wanneer de sensor en magneet contact maken wordt dit in de app weergegeven als 'Gesloten'. Zijn de sensor en magneet van elkaar verwijderd dan staat er 'Open'. Wanneer dit wordt weergegeven is de sensor correct toegevoegd aan de app.
 1. Bevestig het grote gedeelte van de sensor altijd op het vaste gedeelte (kozijn) en de magneet aan het bewegende deel.
 2. Tussen de sensor en de magneet mag maximaal 1cm zitten.
 3. Zorg ervoor dat na monteren het schroefje met een schroevendraaier bereikbaar is. Dit is nodig om op een later moment de batterij te kunnen vervangen.
 4. Je kunt er voor kiezen om de sensor te plakken of te schroeven. Bij het gebruik van de schroeven dienen er eerst 2 gaatjes in de achterplaat van de sensor gemaakt te worden. Dit kan in de voorgevormde rondjes.
 5. Monteer eerst de sensor en daarna de magneet.

Als laatste kan de sensor worden toegevoegd aan de beveiliging. Hierdoor kan de sensor het alarm laten afgaan als je van huis bent. Je kan de deur- /raamsensor nu ook toevoegen aan een programma. Kijk hier voor meer informatie over programma's.

 1. Log in op de KPN SmartLife-app
 2. Druk in de app linksboven op de 3 streepjes ☰
 3. Het menu wordt geopend en klik in het menu op Beveiliging
 4. Klik op Profiel Van Huis. Als er geen profiel is ingesteld kan je op de groen cirkel met de plus drukken om een profiel aan te maken. Er kunnen 2 profielen aangemaakt worden: Thuis en Van huis.
 5. Klik vervolgens op bewerken en selecteer de ruimte waar het apparaat zich bevindt die toegevoegd dient te worden.
 6. Vink tot slot de deur- /raamsensor aan die je wilt laten meedoen in de beiliging. Als het groene vinkje rechtsboven helder zichtbaar is, is de sensor succesvol toegevoegd
Het is handiger om de camera eerst aan de KPN SmartLife-app toe te voegen. Als dit gelukt is plaats dan de camera op de gewenste plek. Belangrijk is dat op de plek waar de camera geplaatst wordt een goed internet signaal is.

Op welke manier verbind je de camera met het internet?

Voor een constant en stabiel internetsignaal is een bekabelde verbinding tussen de D-Link camera en Experiabox of modem de beste optie. In de KPN SmartLife-app worden alle instructies getoond voor het installeren van de D-Link camera. Volg onderstaande stappen om deze instructies te vinden. ]

 1. Druk in de KPN SmartLife-app linksboven op de 3 streepjes ☰
 2. Klik in het menu op Instellingen, vervolgens op Apparaten toevoegen en daarna het merk van het apparaat
 3. Selecteer het betreffende apparaat en volg de getoonde instructies om het apparaat toe te voegen

Als de camera draadloos verbonden wordt is het tijdens de installatie aan te raden de camera tijdelijk bekabeld aan te sluiten op de Experiabox of modem. Tijdens de installatie wordt er in de KPN SmartLife-app gevraagd verbinding te maken met WiFi. Het is wel belangrijk dat het WiFi-signaal goed is op de plek waar de camera wordt geplaatst.

 1. Voordat je begint met het installeren van de camera is het belangrijk dat het Wifi-signaal goed is op de plek waar later de camera gemonteerd gaat worden. Ga naar de plek waar de camera geplaatst gaat worden en bezoek een aantal websites om te kijken of deze snel geladen wordt. Op deze manier controleer je of het Wifi-signaal goed is
 2. Zorg dat de camera stroom krijgt, er brandt een rood lampje op de voorkant. Het is handig om de camera in de buurt van de Experiabox of modem aan te sluiten
 3. Het is belangrijk dat stap 3 en 4 binnen 1 minuut uitgevoerd worden. Druk op het modem de WPS knop in. Deze bevindt zich meestal op de smalle zijkant van het modem. Hiernaast staat het logo van deze WPS knop
 4. Druk op de achterkant van de camera het witte knopje in tot op de voorkant van de camera een blauw lampje knippert
 5. De camera is nu bezig met het maken van een WPS verbinding, wacht enkele minuten. Het blauwe lampje knippert en gaat daarna uit. Het rode lampje is nu geel of groen geworden. Indien dit niet het geval is, is de verbinding mislukt. Zorg dat de camera maximaal 1,5 meter van de Experiabox of modem is verwijderd. Lukt het niet met het maken van de verbinding? Sluit de camera dan bekabeld aan en doorloop de stappen onder 'Bedraad verbinden'
 6. Als er een geel of groen lampje brandt op de camera is er een verbinding met de Experiabox of modem. De camera dient in de KPN SmartLife-app toegevoegd te worden. Open daarom de KPN SmartLife-app op een telefoon of tablet
 7. Druk in de KPN SmartLife-app linksboven op de 3 streepjes ☰
 8. Klik in het menu op Instellingen, vervolgens op Apparaten toevoegen en daarna D-Link
 9. Selecteer het betreffende apparaat en volg de getoonde instructies om het apparaat toe te voegen Lukt het niet om de camera via Wifi te installeren? Doorloop dan de stappen 'Bekabelde Verbinding' op deze pagina.Tijdens deze stappen wordt ook het Wifi ingesteld.

De rookmelder geeft een akoestisch signaal bij de detectie van rook. Ook kan de rookmelder gekoppeld worden aan het beveiligingssysteem. Hetzelfde akoestisch signaal wordt dan gebruikt bij een alarm.

Rookmelder toevoegen in app

Gebruik voor het toevoegen van de rookmelder de KPN SmartLife-app

 1. Plaats de batterijen in de rookmelder.
 2. Druk in de app linksboven op de 3 streepjes ☰
 3. Het menu wordt geopend en klik in het menu op Instellingen.
 4. Kies nu voor de optie Apparaten toevoegen.
 5. Kies voor KPN en vervolgens voor Rookmelder.
 6. Volg de getoonde instructies om het apparaat toe te voegen.

De werking met rook is moeilijk te controleren, hiervoor zijn wel speciale spuitbusjes te verkrijgen. Deze worden niet door KPN verkocht. Ga niet met echt vuur/rook de rookmelder testen. Om de sirene van de rookmelder te controleren volg je onderstaande stappen.

 1. Voeg de rookmelder toe aan het 'Van huis' profiel bij de instellingen van Beveiliging.
 2. Activeer de beveiliging door op het Startscherm de aanwezigheid te zetten op ' Van huis'. Schuif hiervoor het symbool met het huisje naar rechts.
 3. De beveiliging is actief na de ingestelde tijd voor het inschakelen van de beveiliging.
 4. Open een raam of deur met een Raam- / deursensor of laat een bewegingsmelder reageren op beweging voor het laten afgaan van het alarm.
 5. De sirene van de roolmelder zal klinken afhankelijk van het aantal seconden ingesteld bij 'actief apparaat'.
De rookmelder kan via de bijgeleverde bevestigingsplaat gemonteerd worden aan het plafond. Door te draaien kan de rookmelder worden vastgeklikt aan de bevestigingsplaat.
De Slimme stekker maakt het mogelijk ieder apparaat wat een stekker heeft op afstand aan en uit te kunnen zetten. Daarnaast werkt de stekker als een versterker voor het signaal dat de KPN SmartLife Box verstuurt naar de sensoren.

Slimme stekker toevoegen in app

Gebruik voor het toevoegen van de slimme stekker de KPN SmartLife-app

 1. Plaats de slimme stekker in de wandcontactdoos waar je deze gaat gebruiken
 2. Druk in de app linksboven op de 3 streepjes ☰
 3. Het menu wordt geopend en klik in het menu op Instellingen
 4. Kies nu voor de optie Apparaten toevoegen
 5. Kies voor KPN en vervolgens voor Slimme stekker
 6. Volg de getoonde instructies om een apparaat toe te voegen
 1. Ga terug naar het Startscherm van de app en druk rechtsboven op het rondje. Of open het menu (linksboven ☰ ) en ga naar Bediening
 2. De ruimtes in het bedieningsmenu worden getoond, selecteer de ruimte waar de stekker zojuist aan is toegevoegd
 3. Druk op het afbeelding van de stekker. Als de afbeelding zwart wordt staat de stekker aan, wordt de afbeelding grijs dan staat de stekker uit. Je hoort ook een zachte klik tussen het aan- en uitschakelen, wanneer de stekker aan is is het lampje rood. Het lampje van de Osram Slimme stekker is groen
 4. Door op het lampje te drukken kun je de stekker ook handmatig bedienen
 5. Sluit vervolgens een apparaat aan op de stekker, bijvoorbeeld een lamp
 6. Zorg ervoor dat apparaten die een eigen schakelaar hebben aan staan, anders gaat de stekker wel aan maar blijft het apparaat uit
 7. Bedien nu nogmaals de stekker, het apparaat gaat nu aan of uit

De stekker hoeft alleen in een wandcontactdoos te worden aangesloten

De stekker is niet geschikt voor buiten

Er kan ook een verlengdoos worden aangesloten op de stekker, zo kun je in één keer meerdere apparaten bedienen. Handig om bijvoorbeeld een TV meubel met TV, stereo en spelcomputer tegelijk aan of uit te zetten.