Bewegingssensor

Bewegingssensor
 • Geeft in de SmartLife-app aan of er beweging is waargenomen
 • Werkt als trigger voor het automatisch aanzetten van een lamp of slimme stekker
 • Werkt als trigger voor activeren van een alarm of waarschuwing
De bewegingssensor zal nadat er geen beweging meer is ongeveer 3 minuten lang onthouden dat er beweging was. In de KPN SmartLife-app wordt ook gedurende deze periode "Beweging gedetecteerd" weergegeven.
Wil je controleren of de bewegingssensor een alarm of waarschuwing activeert? Zorg er dan voor dat de bewegingssensor minimaal 3 minuten niet is getriggerd door beweging. Alleen dan kan de sensor een nieuwe trigger sturen.

Installeren

Gebruik voor het toevoegen van de bewegingssensor de KPN SmartLife-app

 1. Druk in de app linksboven op de 3 streepjes ☰
 2. Het menu wordt geopend en klik in het menu op Instellingen
 3. Kies nu voor de optie Apparaten toevoegen
 4. Kies voor KPN en vervolgens voor Bewegingssensor
 5. Volg de getoonde instructies om een apparaat toe te voegen

Als de sensor beweging heeft gedetecteerd duurt het 5 minuten voordat er opnieuw beweging gedetecteerd kan worden. Wacht daarom 5 minuten voordat u de werking kunt controleren.

 1. Ga terug naar het Startscherm van de app en druk rechtsboven op het rondje. Of open het menu door linksboven op de 3 streepjes te klikken ☰ en ga naar Bediening.
 2. De ruimtes in het bedieningsmenu worden getoond, selecteer de ruimte waar de bewegingssensor zojuist aan is toegevoegd.
 3. Controleer of het logo in het midden rood wordt bij beweging en 'beweging gedetecteerd' getoond wordt.
De bewegingssensor kan worden gemonteerd met het hoekstukje of plat tegen de muur. In beide gevallen dienen er gaatjes gemaakt te worden in of het hoekstukje of de achterkant van de sensor. Om de sensor plat tegen de muur te monteren dient eerst de achterplaat verwijderd te worden, dit kan door het schroefje aan de onderkant van de sensor los te draaien. Aan de binnenkant zijn kleine rondjes zichtbaar waar je de gaatjes het makkelijkst kunt maken. 
Monteer de sensor zo dat het schroefje aan de onderkant toegankelijk blijft voor een schroevendraaier, dit kan nodig zijn om in de toekomst de batterij te vervangen.

Gebruiken

Geautomatiseerd gebruiken

De deur- /raamsensor kan gebruikt worden voor het automatisch aanzetten van slimme lampen en/of apparaten.

Hiervoor maak je een programma aan.

Beveiliging

De sensor moet in de Beveiliging geselecteerd zijn om een alarm of waarschuwing te kunnen activeren.

Controleer of de sensor geselecteerd is:

 1. Druk in de app linksboven op de 3 streepjes
 2. Kies Beveiliging
 3. Kies Profiel 'Van huis'
 4. Kies Bewerken onder ALARM ZONE KAMERS
 5. Hier worden de ruimte getoond met per ruimte de sensoren.
  Druk op de naam van de ruimte.
 6. De aanwezige sensoren in de gekozen ruimte worden getoond.
  Een helder groen bolletje rechtboven bij de sensor geeft aan dat de sensor een alarm of waarschuwing activeert. Druk op de sensor om sensor te activeren of de deactiveren.
 7. Herhaal stap 6 voor alle sensoren die een alarm of waarschuwing kunnen activeren.

Herhaal stap 4 t/m 7 voor Profiel 'Thuis'.

Veelgestelde vragen

 • Afmetingen: 94 x 64 x 42 mm
 • Batterij: : Lithium 123 (3V) (1x)
 • Bedrijfstemperatuur: -10 tot + 50 graden celsius
 • Vochtigheid: maximaal 85%
 • Draadloze standaard: ZigBee HA 1.1-2.4 GHz
 • Bereik: 8 meter

De levensduur van de batterij van een bewegingssensor bedraagt ongeveer 2 jaar en is afhankelijk van een aantal omstandigheden.

De levensduur is gebaseerd op 2 activiteiten per dag en dat de sensor een goede verbinding heeft met de SmartLife Box. Een activiteit betekent een waargenomen beweging.

Meer activiteiten per dag en/of een slechte verbinding met de SmartLife Box zorgt voor een kortere levensduur van de batterij.

Problemen oplossen

De bewegingssensor kan een foutieve status hebben, niet bereikbaar of offline zijn. Met onderstaande stappen worden deze problemen opgelost. Het doorlopen van deze stappen duurt ongeveer 15 minuten. Voordat je begint met het doorlopen van onderstaande 4 stappen, controleer eerst of de punten hieronder van toepassing zijn op jouw situatie.

 • Het is belangrijk dat de sensor het eerst wel goed heeft gedaan. Lees de stappen bij Installeren boven aan deze pagina voor het installeren van de sensor.
 • Is er onlangs een slimme stekker verwijderd of op een andere plek geplaatst? Zorg dat een slimme stekker zich binnen 8 meter van de bewegingssensor bevindt. Kijk hier voor hulp met het installeren van een slimme stekker of het controleren van de werking.
 1. Log in op de KPN SmartLife-app
 2. Klik in het startscherm op het kleine cirkeltje rechtsboven om het bedieningsscherm te openen.
 3. Klik op het driehoekje naast de naam van de ruimte en selecteren de ruimte waar de bewegingssensor aan is toegevoegd. Het is ook mogelijk om het gehele scherm naar links of rechts te schuiven om een andere ruimte te zien.
 4. In dit bedieningsscherm is zichtbaar wat een apparaat doet. Indien de sensor offline of niet bereikbaar is staat er een rood uitroepteken bij het icoon, dit duidt op een probleem. In dit scherm is zichtbaar of de sensor beweging detecteert. Test de sensor en controleer of in het bedieningsscherm de status wijzigt.

  Belangrijk: nadat er geen beweging meer is bij de sensor toont de sensor ongeveer 3 minuten lang dat er beweging is gedetecteerd. Wacht tot dat deze melding weg is met het opnieuw controleren van de werking.

  Werkt de bewegingssensor niet correct? Ga dan door naar stap 2
Het resetten van de bewegingssensor doe je door de batterijen er voor 10 seconden uit te halen. Aan de onderzijde van de sensor zit een schroef, draai deze los en haal vervolgens de batterijen eruit. Wacht 10 seconden en stop de batterij er terug in. Controleer in het bedieningsscherm of de sensor weer goed werkt.

Om de verbinding tussen de sensor en de KPN SmartLife Box werkend te krijgen is het verwijderen en opnieuw toevoegen van de sensor vaak de oplossing.

 1. Druk in de KPN SmartLife-app linksboven op de 3 streepjes ☰
 2. Klik in het menu op Instellingen, vervolgens op Apparaten en daarna de ruimte waar het apparaat staat
 3. Klik op het apparaat in deze ruimte en klik op Apparaat verwijderen
 4. Druk in de KPN SmartLife-app linksboven op de 3 streepjes
 5. Klik in het menu op Instellingen, vervolgens op Apparaten toevoegen en daarna het merk van het apparaat
 6. Selecteer het betreffende apparaat en volg de getoonde instructies om het apparaat toe te voegen
 7. Controleer daarna de werking van de sensor vanuit het bedieningsscherm. Ga door naar stap 4 als het probleem niet is opgelost
 1. Haal 10 seconden de stroom van de SmartLife Box. Het duurt ongeveer 30 minuten voordat je weer kan inloggen op de KPN SmartLife-app.
 2. Als je weer kan inloggen, controleer dan de werking van de deur- /raamsensor in het bedieningsscherm.
 3. Als de sensor nog altijd niet werkt, dan is er mogelijk een stoorfactor bijgekomen in jouw situatie. Om het bereik te vergroten is het aan te raden om een Slimme stekker aan te schaffen. Deze vergroot onder andere het signaal waarmee KPN SmartLife apparatuur is verbonden.Bestel hier je slimme stekker.