Digitenne vernieuwt en krijgt een andere frequentie

De frequenties zijn veranderd in alle regio's. Heb je nog geen nieuwe ontvanger? Wissel direct om.

Digitenne verandert binnenkort van frequentie in uw regio

In een groot deel van Nederland hebben we inmiddels de manier van uitzenden veranderd van Digitenne. Hierdoor kunt u in die regio’s alle Digitenne zenders in HD bekijken. Nu volgt er nog een stap: we veranderen de uitzendfrequentie. Dit moeten we omdat we de huidige frequenties vrij moeten maken voor de overheid. Dit doen we ook per regio. Er zullen dan in de nacht werkzaamheden plaatsvinden die duren tot uiterlijk 12.00 uur in de volgende ochtend. U heeft een e-mail of sms ontvangen als uw regio aan de beurt is. Benieuwd wanneer welke regio aan de beurt is?

Digitenne planning frequentiewijziging

Hoe stel in mijn tv-ontvanger opnieuw in?

1. Zet uw Tv aan en druk op de “Menu” van u Digitenne afstandsbediening.
2. Selecteer (met de pijltjes) "Zender zoeken" en druk op OK
3. Kies nu tabblad "Uitgebreid Zoeken" en druk op OK.
4. Selecteer "Start zoeken" en druk op OK. 5. Na het zoeken heeft u weer alle kanalen.

Uitleg herscannen zenders

Oude tv-ontvangers omruilen

Heeft u nog oude Digitenne tv-ontvangers? U kunt hier nog steeds
een omruilafspraak voor maken.

Digitenne omwisselen

Veelgestelde vragen

Niet al mijn zenders zijn al in HD, hoe kan dat?

In Venlo en Veenendaal zijn gedurende een aantal weken de NPO zenders en regionale zender nog niet in HD te ontvangen. Dit heeft te maken met het verhuizen van de frequenties. Deze situatie duurt tot half april.

Welke regionale omroepen kan ik straks zien?

De regionale omroepen worden gebundeld in het pakket van de Publieke omroep. In het overzicht kun je zien welke regionale omroepen in de eindsituatie (november 2019) uitgezonden worden vanaf welke zendmast.

Digitenne Regionale omroepen


Welke TV en radio zenders zitten in welke Transportstream?

Vroeger werd er gesproken over 5 bouquets en over transportstreams. M.i.v. DVB-T2 gaan we alleen nog gebruik maken van de termen Nationale transportstreams (NTS) en Regionale Transportstreams (RTS). Zie het nieuwe overzicht.

Digitenne tv en radiozenders


Wat is een NTS en een RTS?

In DVB-T noemden we een verzameling zenders die in 1 frequentiekanaal werden uitgezonden een “bouquet” Deze benaming wordt niet meer gebruikt. De signalen worden digitaal verstuurd naar de masten, dat gebeurd in zogenaamde TransportStreams. Er zijn vier TransportStreams die voor heel Nederland hetzelfde zijn, dit noemen we de Nationale TransportStreams (NTS) En er zijn 7 TransportStreams die qua inhoud verschillen per regio, dit noemen we de Regionale TransportStreams (RTS). In de RTS zitten per combinatie van 2 provincies ook de betreffende Regionale Omroep. In DVB-T was er voor elke provincie een aparte RTS, maar omdat er minder frequenties beschikbaar zijn, we moeten 700 MHz frequenties inleveren, zijn er RTS-en samengevoegd.

Wanneer moet ik herscannen en welke frequenties worden er gebruikt na de kanaalomstemming?

Nadat alle masten zijn omgezet naar DVB-T2, moeten we nog in heel Nederland de frequenties aanpassen zodat we nergens meer een frequentie gebruiken in de 700MHz band, dit noemen we de kanaalomstemming. Wanneer de frequenties van de masten bij u in de buurt aangepast worden kunt u in het Digitenne kanaalomstellingen overzicht zien. Hierin staat per mast wanneer de frequenties aangepast worden. U kunt per TransportStream zien wat het huidige kanaal is, en wat het nieuwe kanaal wordt. Bij sommige masten is het maar 1 TransportStream bij een ander zijn het er bijvoorbeeld 3. De gekleurde kanalen gaan wijzigen. Na een kanaalomstemming moet u de tv-ontvanger opnieuw laten scannen om de nieuwe kanalen te vinden.

Planning Frequentiewijziging

Meer informatie op ons forum

Wilt u meer informatie over de wijzigingen, kijkt u dan op ons forum.