Wat betekent 'Payinfo' op je factuur?

Wel eens gestemd op je favoriete zanger bij de Voice Of Holland via je mobieltje? Of een goed doel gesteund via een smsje? Je hebt dan gebruikt gemaakt van een sms-dienst. Deze sms-diensten koop je heel makkelijk via je mobieltje en betaal je achteraf via je KPN rekening. Hier heb je geen credit card voor nodig. Je vindt deze terug op je rekening met de vermelding payinfo.nl.

Wat is Payinfo?

Payinfo (voorheen sms dienstenfilter) is een initiatief van KPN, T-Mobile en Vodafone, aangevuld met UPC, Telfort en Tele2. Payinfo wordt verzorgd door de Stichting Gedragscodes Mobiele Diensten en is dus niet van KPN. Alle content aanbieders (zoals verkopers van ringtones, spelletjes, etc.) die iets verkopen aan klanten van deze operators zijn verplicht deze te vermelden op de website payinfo.nl. Dit geldt voor betaalde sms-diensten en internetdiensten.

Er bestaan twee soorten sms-informatiediensten: eenmalige en abonnementsdiensten. Eenmalige diensten zijn vaak televisiespelletjes. Abonnementsdiensten zijn meestal chatboxen of erotische diensten.

Naast sms-diensten kun je bij KPN ook gebruik maken van Mobiel Internet Diensten. Dit zijn vaak abonnementsdiensten waarmee je wekelijks credits krijgt in online games, of toegang tot online content. Het verschil tussen sms-diensten en Mobiel Internet Diensten is dat je voor Mobiel Internet Diensten geen sms hoeft te versturen, maar via een (mobiele) website goedkeuring geeft tot een aankoop welke afgerekend wordt via je mobiele factuur. Het kan zijn dat je ter bevestiging een code per sms ontvangt, die je op de website moet invoeren. Let daarom goed op wanneer je op een website je mobiele telefoonnummer gaat invoeren en verzeker jezelf ervan dat dit een dienst is die je wilt afnemen. Als je maandelijks meer dan €50 uitgeeft aan Mobiel Internet Diensten word je via een sms op de hoogte gebracht.

Uitzetten van sms-diensten

Wil je een sms- dienst stopzetten? Dit kan door STOP of UIT terug te sms’en naar de shortcode van de ontvangen dienst of payinfo.nl. Op payinfo.nl moet je eerst je mobiele telefoonnummer invullen. Je krijgt dan een gratis sms met een toegangscode om in te loggen. Na het inloggen zie je een overzicht van alle diensten die je op dat moment afneemt.

Op payinfo.nl kan je ook aanvullende informatie vinden over de aanbieders. Heb je bijvoorbeeld een shortcode maar weet je niet wie de sms-dienstaanbieder is? Dan kan je op de website de shortcode invullen. Je krijgt dan informatie over de aanbieder die achter de shortcode zit.