Praktische tips voor veilig internet

Zorgeloos en veilig altijd online

We regelen steeds meer zaken online. Dat brengt ook risico's met zich mee. Je pc komt regelmatig in aanraking met virussen, spyware en andere internetgevaren. Wij bieden je een aantal praktische tips om veilig en onbezorgd te internetten.

Wijzig je modemwachtwoord voor extra beveiliging

Het is belangrijk je internetmodem te beveiligen met een wachtwoord. Zo voorkom je dat vreemden gebruik maken van jouw internet en zorg je dat al jouw gegevens veilig blijven.

Download onze Servicetool voor PC of Mac en wijzig eenvoudig je wachtwoord. Je vindt deze op onze overzichtspagina voor Servicetool. Kies op deze pagina voor 'WiFi' en 'Instellen WiFi wachtwoord (SSID)' op stap 2. Of bekijk meer informatie over het wijzigen van je wachtwoord met onderstaande instructievideo en instructiepagina. Je kunt de informatie over je wachtwoord ook vinden in de handleiding van je draadloze modem.

Instructievideo: wijzig het wachtwoord van je modem

 1. Gebruik een up-to-date internetveiligheidsprogramma met firewall en virusscanner. Zo houd je virussen, hackers en andere internetgevaren buiten de deur.
 2. Houd je computersoftware, zoals je besturingssysteem, up-to-date.
 3. Gebruik een veilig wachtwoord voor de diensten waarop je bent aangesloten of geabonneerd bent. Dit geldt voor webshops, je webmail account, maar bijvoorbeeld ook voor NAS-systemen (externe harde schijven die via internet toegankelijk zijn).
 4. Open geen berichten en onbekende bestanden die je niet verwacht of vertrouwt.
 5. Beveilig je draadloos netwerk met een wachtwoord.
 6. Controleer het adres van websites en het certificaat (het hangslotje in de adresbalk van je browser) om vast te stellen dat je geen nagemaakte of onveilige website bezoekt.
 7. Geef nooit persoonlijke gegevens als rekeningnummers, pincodes en wachtwoorden. Een bedrijf, zoals KPN of je bank, zal hier nooit zomaar om vragen.
 8. Installeer alleen apps via de officiële applicatiewinkels.
 9. Bedenk goed wat je met wie deelt op internet. Zo gemakkelijk als het is om iets op internet te plaatsen, zo moeilijk is het om dit er weer af te krijgen.
 10. Gebruik je gezond verstand. Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is het dat meestal ook. Wees alert als je iets niet vertrouwt of niet kent.

KPN stelt alles in het werk om internet zo veilig mogelijk te maken en te houden. We werken hierbij samen met de overheid en andere partners in het Platform Internet Veiligheid. KPN heeft het Botnet Convenant ondertekend om samen met andere Nederlandse internetproviders botnets aan te pakken. Ook hebben we een speciale Abuse Desk waar je misbruik van bijvoorbeeld je draadloze netwerk kunt melden.

We hebben steeds meer wachtwoorden nodig tijdens het internetten. Een sterk en veilig wachtwoord bedenken is dan ook lastig. Hierbij een aantal richtlijnen voor het maken van een veilig wachtwoord:

 • Gebruik minimaal 8 karakters
 • Gebruik minimaal 2 cijfers (0-9)
 • Gebruik minimaal 1 hoofdletter (A-Z)
 • Gebruik minimaal 1 kleine letter (a-z)
 • Zorg dat elk teken maximaal 2 keer opeenvolgend voorkomt (aa of 11 is dus prima, aaa of 111 niet)
 • Gebruik geen logisch opeenvolgende reeksen (dus niet 123 of abc)
 • Zorg dat het wachtwoord, of een gedeelte daarvan, niet overeenkomt met de gebruikersnaam
 • Gebruik geen wachtwoord dat naar jou te herleiden is, zoals je naam of geboortedatum
 • Gebruik geen wachtwoord dat te maken heeft met de dienst waarvoor je het gebruikt (zoals het wachtwoord kpnmail123 voor je mail van KPN)
 • Ververs je wachtwoord elke 30 dagen
 • Gebruik geen wachtwoord dat je de afgelopen 12 maanden al hebt gebruikt

Hoe kies je een veilig wachtwoord?

 • Een willekeurig wachtwoord is het beste. Websites als onlinewachtwoordgenerator.nl kunnen je helpen deze samen te stellen.
 • Gebruik het wachtwoord niet voor meerdere accounts of websites.

Je wachtwoord onthouden

Sla je wachtwoord op in een digitale kluis. Deze software bewaart al je wachtwoorden, beveiligd met een pincode. Vaak is de software ook beschikbaar als app voor je smartphone.

Om je wachtwoord te onthouden, kun je ook een wachtwoord-zin maken. Daarmee verwerk je een makkelijk te onthouden zin tot een sterk wachtwoord. Neem bijvoorbeeld je huisadres.

 1. Verwerk je huisadres in een zin: ‘mijn huis is nummer 12 aan het Operaplein’
 2. Vereenvoudig en kort de zin in: ‘mijn huis is nr 12 aan het operaplein’
 3. Neem de eerste letter van elk woord, plus de cijfers: ‘m h i n 12 a h o
 4. Maak hoofdletters van de klinkers: ‘mhIn12AhO’

De wachtwoordzin kun je gerust noteren als herinnering. Alleen jij kunt het wachtwoord uit de zin halen. Zo blijft je wachtwoord veilig.

Neem contact op met de Abuse Desk wanneer je een gebruiker van het KPN netwerk misbruik ziet maken, zoals het versturen van spam of het verspreiden van virussen. Ook wanneer jouw computer van het netwerk wordt afgesloten vanwege onbewust misbruik, kun je contact opnemen met de Abuse Desk: abuse@kpnmail.nl.

KPN vindt het belangrijk om veilige producten en diensten te leveren voor iedereen. Wij hebben de privacy van onze klanten hoog in het vaandel staan. Onze gespecialiseerde teams waken daarom 24 uur per dag, 7 dagen per week over onze netwerken en systemen en de data van onze klanten. Ondanks alle zorg en inzet kunnen situaties ontstaan waarin (tijdelijk) sprake is van een zwakke plek in onze beveiliging: een kwetsbaarheid. Heb je aanwijzingen dat er sprake is van een kwetsbaarheid in onze beveiliging, verzoeken we je contact met ons op te nemen. 

Als je denkt dat je een zwakke plek in 1 van onze diensten hebt gevonden, werken we graag met je samen om deze situatie zo spoedig mogelijk op te lossen. Daarom verzoeken we je deze informatie met ons te delen. Om misbruik van de mogelijke kwetsbaarheid door anderen te voorkomen, vragen we je om bij een melding de volgende richtlijnen aan te houden:

Meld beveiligingskwetsbaarheden (of het vermoeden daarvan) bij KPN’s Computer Emergency Response Team (KPN-CERT) via onderstaand formulier. Dit formulier kan ook anoniem worden verstuurd. Als je je bericht versleuteld wil sturen, maak dan gebruik van de PGP key van KPN-CERT en stuur een e-mail aan cert@kpn-cert.nl.

Geef voldoende informatie (bijvoorbeeld een uitgebreide beschrijving inclusief IP-adressen, logs, hoe  de kwetsbaarheid te reproduceren is, screenshots, etc.), zodat we jouw melding zo effectief mogelijk kunnen behandelen.

Deel de kennis over de beveiligingskwetsbaarheid niet met anderen, totdat het lek is hersteld.

Maak geen misbruik van een beveiligingskwetsbaarheid. Als dit toch gebeurt zal dit leiden tot aangifte.

Nadat een beveiligingskwetsbaarheid is gemeld, zullen wij uiterlijk binnen 2 werkdagen contact met je opnemen om afspraken te maken over een redelijke herstelperiode en een eventuele gecoördineerde publicatie van de beveiligingskwetsbaarheid.