Van 3G naar razendsnel 4GIn januari 2022 stoppen wij met het 3G netwerk. Geen zorgen; hier merk jij niks van. We zetten ons 3G netwerk uit omdat steeds minder mensen gebruik maken van 3G en al internetten via 4G. Bovendien gaan we de frequenties die we nu voor 3G gebruiken, inzetten voor ons 4G netwerk. Zo wordt het 4G netwerk nog sneller, veiliger en stabieler.

3G naar 4G
4G smartphone

Is jouw telefoon al 4G proof?

Met alle huidige smartphones die je bij ons koopt, kun je automatisch internetten via ons 4G netwerk. Heb je nog een oude telefoon en internet je nog over het 3G netwerk? Geen stress; tot 2022 kun je nog internetten over 3G. Vanaf 2022 kun je dus niet meer internetten en bellen via ons 3G netwerk.


Internet

Internetten over 4G

Je smartphone bepaalt of jij internet over 3G of over 4G. Vergelijk het netwerk bijvoorbeeld met een snelweg: als jij met je oude bolide de A12 oprijdt, haal je niet de mogelijke 130 km/u. Zo werkt het ook met ons netwerk: je hebt een geschikte smartphone nodig. Wil je nu al supersnel internetten over 4G? Kijk dan in onze shop naar de telefoons met 4G.


Bellen

Bellen over 4G

Om te kunnen bellen over 4G heb je een smartphone nodig die dit ondersteunt. Let op, niet iedere 4G smartphone ondersteunt bellen over 4G (VoLTE). Wil jij er zeker van zijn dat je kunt bellen over 4G? Kijk dan in onze shop naar telefoons met 4G bellen. Door te bellen over 4G bel je sneller en beter dan op 3G en 2G.


4G smartphones

Benieuwd welke smartphones uitstekend gaan op 4G?
Bekijk ze in de shop.

Bekijk 4G smartphones


4G bellen

Hallo, spreek ik met 4G?

Sinds oktober 2016 bellen steeds meer telefoons over ons 4G netwerk. Hiervoor belde je altijd over het 3G netwerk, wat betekende dat je telefoon eerst van 4G naar 3G moest terugschakelen, voordat 'ie overging. Nu hoeft dat niet meer en heb je sneller verbinding! Ook is de geluidskwaliteit van je gesprek enorm verbeterd.

2G

En 2G?

Het 2G netwerk wordt nog gebruikt om te bellen en te sms´en wanneer je geen smartphone hebt én voor sommige slimme apparaten (Internet of Things). Echter, om gebruik te maken van het beste mobiele netwerk en de beste kwaliteit raden wij je aan om gebruik te maken van 4G voor mobiel bellen en sms´en, en 4G, LTE-M en Lora voor Internet of Things.


Veelgestelde vragen

Dankzij het uitzetten van 3G per januari 2022 kan KPN het 4G netwerk blijven verbeteren. Hierdoor krijg je nog sneller en stabieler internet in de toekomst. 2G blijft voorlopig nog beschikbaar wanneer je toestel niet geschikt is voor 4G bellen. Je hoeft niets te doen. Voor meer specifieke vragen, zie de vragen hieronder.
Alle KPN abonnementen (m.u.v. prepaid) hebben standaard 4G.
Wij willen alle klanten toegang geven tot het beste netwerk, 4G. Hiervoor passen wij de prepaid abonnementen in het najaar van 2018 aan. Om gebruik te kunnen maken van het 4G netwerk zijn óók een geschikte smartphone en simkaart nodig. Indien je nog geen geschikte simkaart hebt, wordt je hierover geïnformeerd.
Het duurt nog een lange tijd, tot januari 2022, voordat wij 3G uitzetten. Wanneer je in 2022 nog gebruik maakt van je oude smartphone kan je blijven bellen en sms’en via 2G. Echter wanneer je gebruik wilt maken van internet, kan dit enkel via een wifi verbinding.
Ja, indien je een 4G smartphone hebt, hoef je niets te doen. Indien je gebruik maakt van een smartphone die geschikt is voor 4G internet én bellen, heeft het uitzetten van 3G geen impact. Welke toestellen dit zijn kan je zien. Indien je smartphone niet geschikt is voor 4G bellen, kan je vanaf 2022 bellen en sms’en over 2G. Dit gaat automatisch.
Met 4G bellen (VoLTE) bel je over het 4G netwerk, hiervoor belde je altijd over het 3G netwerk. Dat betekende dat je telefoon eerst van 4G naar 3G moest terugschakelen, voordat 'ie overging. Nu hoeft dat niet meer en heb je sneller verbinding! Daarnaast is de geluidskwaliteit van je gesprek ook enorm verbeterd.
Je kan zien of je al via 4G belt door tijdens een telefoongesprek te kijken of je toestel op het 4G netwerk blijft, dit is zichtbaar in het scherm van je smartphone. Let op: hiervoor moet wel je wifi uitstaan. Daarnaast is KPN nog druk bezig om 4G bellen te activeren voor alle klanten. Mogelijk bel je nu nog niet via 4G, maar binnenkort wel! Kijk voor de smartphones die geschikt zijn voor 4G bellen (VoLTE).
Wij zorgen ervoor dat vóórdat we 3G uitzetten, de 4G dekking in je regio goed is. We werken er hard aan om het 4G netwerk te verbeteren. Door het uitzetten van 3G ontstaat er juist meer ruimte voor het verbeteren van ons 4G-netwerk.
Dankzij de verbetering aan het 4G netwerk die wij continu uitvoeren, zorgen we dat je smartphone niet meer met 3G verbonden is. Mocht je smartphone niet geschikt zijn voor 4G bellen (VoLTE), dan zal je toestel wanneer er gebeld wordt terugvallen van 4G naar 2G.
Nee, het toestel zal automatisch gebruik (blijven) maken van 4G en 2G. Kijk voor informatie welke toestellen geschikt zijn voor 4G.
Zolang de providers in het buitenland 3G aanbieden, kun je hier gebruik van blijven maken.
2G blijft voorlopig gewoon beschikbaar. Enerzijds als back-up voor bellen en sms'en, anderzijds voor Internet-of-Things diensten.

Beleef KPN

Mobiel

Het 4G-netwerk van KPN: constante kwaliteit

Gezin

Eenvoudig je verbruik bekijken met de KPN Prepaid app

Innovatie & Techniek

Zelfs in het buitenland gewoon KPN WiFi