Wat is roaming?

Internetten, bellen en sms'en in het buitenland

Roaming is het gebruik maken van een buitenlands netwerk, bijvoorbeld om te bellen, sms'en of internetten. Je betaalt dan extra kosten om gebruik te kunnen maken van het netwerk van een buitenlandse provider. Deze extra bedragen worden roamingtarieven genoemd. Je kunt gelukkig een stuk voordeliger roamen door te kiezen voor een extra bel- of internetbundel voor in het buitenland.

Waarom zet je een bundel aan?

Voordelig tarief voor internetten
Bescherming tegen onverwachte kosten
Controle over je uitgaven via SMS en de App

Deel je leukste momenten in het buitenland

Om in het buitenland voordeliger te kunnen internetten en bellen, hebben wij speciale bundels. Deel je leukste momenten meteen in het buitenland tegen een betaalbaar tarief. Met een EU bundel van KPN ben je 80% goedkoper uit dan reguliere tarieven. We bieden dag-, week- of maandbundels voor binnen of buiten de EU. Ook bieden we een belbundel voor binnen de EU.

Bekijk Buitenlandbundels

Hoe kan ik internetten in het buitenland?

Om je telefoon gereed te maken voor internetten in het buitenland dien je enkele instellingen aan te passen. Hoe? Dat lees je in de veelgestelde vragen hieronder.

Bescherming tegen onverwachte kosten

Als je geen actieve buitenlandbundel hebt, blokkeren wij je voor onverwachts internetgebruik en kosten.

Veelgestelde vragen


KPN heeft Buitenlandbundels voor landen in de EU, voor een aantal voordeel landen in de rest van de wereld en voor de overige landen in de rest van de wereld. Bekijk hier waar de EU Bundel, de Wereld Bundel Voordeel de Wereld Bundel Overig te gebruiken zijn.

Met de MijnKPN app kun je gratis je verbruik bekijken en internetbundels voor in het buitenland aanzetten. Heb je nog geen MijnKPN app? Download de app voordat je op vakantie gaat.

Als je in het buitenland bent en toch online wilt zijn, kun je beter een buitenlandbundel aanzetten. Met de internetbundel EU ben je 80% voordeliger uit binnen de EU (inclusief Andorra en Zwitserland). Met de internetbundel Rest van de wereld, ben je 50% voordeliger uit.

Wij blokkeren je automatisch wanneer je data gebruikt zonder internetbundels en de grens van € 60,50 (incl. btw) bereikt, óf als je 100% van je gekochte bundel gebruikt hebt. Dit voorkomt onverwachte kosten. Lees alles over deze Bescherming internet buitenland op de pagina hierover.

Heb je 100% van de bundel verbruikt, dan wordt mobiel internet in het buitenland automatisch geblokkeerd en maak je geen extra kosten. Mits je je Bescherming internet buitenland aan hebt staan. Als je vervolgens internet opent krijg je de volgende keuze in een scherm 1) een nieuwe Internetbundel aanzetten, (2) helemaal geen internet meer gebruiken in het buitenland, of (3) internetten tegen buitenlandtarief. Een nieuwe bundel aanzetten gaat via de mijnkpn app maar dit kan natuurlijk ook gewoon via sms. Het verbruiken van mb’s om een nieuwe bundel via de mijnkpn aan te zetten kost geen mb’s en is dus gratis. 

In twee stappen naar voordelig internetten in het buitenland

  1. Zet de bundel aan via sms of de MijnKPN app, het gebruik van de MijnKPN app in het buitenland is gratis. 
  2. Zet (data)roaming op je telefoon aan. Standaard staat roaming uit op je toestel. Voor iPhone gebruikers: zet EU-internet uit 

Tip: Is je bundel op? Maak je geen zorgen, je bent beschermd tegen buitenbundel verbruik. Wil je verder internetten? Zet dan een nieuwe bundel aan in de MijnKPN app of via SMS.

Als je in het buitenland wilt internetten op je mobiel, dan moet roaming aanstaan. Afhankelijk van je telefoon, vind je dit onder instellingen en (mobiel) netwerken. 

Indien je roaming uit hebt staan, kan je geen gebruik maken van mobiel internet. Ook niet als je een internetbundel hebt aangeschaft. Uiteraard kun je dan wel gewoon gebruik maken van Wifi.  

Heb je hulp nodig bij het instellen van je mobiele telefoon? 

Mobiel internet werkt niet

  1. Controleer eerst of je verbinding hebt met een mobiel netwerk. 
  2. Check je data roaming instellingen op je telefoon.
  3. Heb je een iPhone? Zet dan de EU-internet optie uit.