Test je internetsnelheid

Welke snelheid kan ik halen op mijn adres?

Benieuwd naar de maximale downloadsnelheid die bij KPN haalbaar is op jouw adres? Vul hieronder jouw postcode en huisnummer in.

Ontdek jouw maximale snelheid

Vul je postcode in en bekijk hoeveel internetsnelheid er beschikbaar is op jouw adres

Gedragscode

Oorzaken traag internet
Traag internet kan diverse oorzaken hebben. De factoren die van invloed zijn op je internetsnelheid verschillen per situatie en/of locatie. Hieronder hebben we een aantal belangrijke factoren voor je op een rijtje gezet.

Oorzaken binnenshuis: De manier waarop je je internet aansluit bij je thuis bepaalt mede de maximale internetsnelheid. Als je bijvoorbeeld je modem niet direct op de hoofdaansluiting aansluit, zal je nooit een optimale internetsnelheid halen. Lees hieronder meer over invloeden op de internetsnelheid.

Punt waar de telefoonlijn het huis binnenkomt: Om een maximale internetsnelheid te halen, sluit je de modem direct aan op het punt waar de telefoonlijn jouw huis binnenkomt. Hoe meer kabels je gebruikt en hoe langer de kabels zijn, hoe lager je internetsnelheid zal zijn. Gebruik een korte kabel bij de hoofdaansluiting.

Bekabeld is altijd sneller dan draadloos: Wanneer je de modem verbindt met deze hoofdaansluiting (het zogenaamde ISRA punt), kun je dat het beste doen met een korte kabel van ongeveer 30 cm. De hoofdaansluiting zit meestal in je meterkast, maar soms zit hij in je woonkamer of kelder. Bekabeld is altijd sneller dan draadloos. Sluit bij voorkeur je computer met een kabel aan op de modem. Een verbinding met een ethernetkabel is altijd sneller en stabieler dan een draadloze WiFi verbinding.

Gebruik de juiste kabels: Bij slechte of verkeerde kabels is je internetsnelheid niet optimaal. Gebruik alleen cat5e of cat6 ethernetkabels en géén platte kabels. Alleen cat5e of cat6 ethernetkabels kunnen hoge snelheden aan. De ethernetkabels worden meegeleverd in het installatiepakket van KPN. Gebruik zo min mogelijk koppelingen Vooral in bestaande bekabeling zitten nog wel eens koppelingen. Die kun je beter weghalen, want elke extra koppeling beïnvloedt je snelheid.

Zorg voor de juiste computerinstellingen: De juiste instellingen van je computer en netwerkkaart verhogen je internetsnelheid enorm. Daarnaast is het belangrijk om virussen en andere kwaadaardige programma’s buiten de deur te houden.

Het aantal aangesloten apparaten: Bij gewoon surf- of kijkgedrag kunt u thuis gemakkelijk met meerdere mensen tegelijk internetten of TV kijken. Maar als u grote bestanden downloadt en tegelijk televisie kijkt of andere online videofilmpjes, is het mogelijk dat uw internetsnelheid slechter wordt. Dit komt omdat een van deze activiteiten dan alle snelheid (dit noemen we bandbreedte) gebruikt waardoor er minder overblijft voor de andere activiteiten. Dit kan vooral gebeuren bij abonnementen van 8 Mb/s tot 20 Mb/s.

Als uw computer updates binnenhaalt, legt dit ook tijdelijk beslag op uw beschikbare bandbreedte. Windows-programmatuur zoekt regelmatig automatisch naar nieuwe updates en haalt deze binnen via het internet.

Naast het gebruik van meerdere computers of iPads, heeft Interactieve Televisie ook invloed op uw internetsnelheid. Interactieve TV en Bellen hebben altijd voorrang op het overige internetverkeer, zoals downloads.

De snelheid en de kwaliteit van de internetverbinding zijn belangrijk voor KPN. We proberen dan ook de gevraagde bandbreedte van TV zo min mogelijk ten koste te laten gaan van de snelheid die de klant afneemt. Dit doen we door, indien mogelijk, de snelheid van uw internetverbinding altijd op de maximaal haalbare technische bandbreedte te zetten tijdens het TV kijken. Dit maximum is voornamelijk afhankelijk van de afstand van uw huis tot de wijkcentrale.

Als u alleen internet heeft, dan zorgen wij ervoor dat u gewoon de snelheid krijgt die past bij uw pakket. De bandbreedte die TV nodig heeft gaat zoveel mogelijk ten koste van de bandbreedte die u over heeft tussen uw maximaal haalbare technische snelheid en de snelheid die past bij uw pakket. Pas als er te weinig snelheid over is, gaat de bandbreedte van televisie ten koste van de bandbreedte van internet en kunt u dus een lagere internetsnelheid ervaren dan u gewend bent.

Hoeveel internetsnelheid heb ik nodig? Welke snelheid heb jij nodig? Dat is voor iedereen persoonlijk. Voer bovenaan deze pagina de speedtest uit en bekijk welke snelheid je maximaal op je adres kan halen.

Oorzaken buitenshuis
Buitenshuis zijn er twee factoren van invloed op de maximale internetsnelheid die je haalt: de afstand tot de wijkcentrale en de internettechniek die beschikbaar is op jouw adres. Lees hieronder meer over deze factoren.

Afstand tot de wijkcentrale bij VDSL of ADSL
Bij VDSL en ADSL heeft de afstand tot de wijkcentrale invloed op de internetsnelheid. Om de afstand tot jouw wijkcentrale zo kort mogelijk te maken (400-800 meter) plaatsen wij meerdere kleine wijkcentrales in bepaalde wijken. Maximale snelheid VDSL en ADSL Met VDSL haal je een internetsnelheid tot 50Mbit/s en een uploadsnelheid van 10 Mbit/s als je binnen 1200 meter van de wijkcentrale woont. De maximale snelheid van ADSL is 20 Mbit/s.

Afstand tot the wijkcentrale bij Glasvezel
Bij glasvezel maakt het niet uit hoe ver je van de wijkcentrale woont omdat lichtsignalen met een snelle laserstraal door de dunne glasvezel worden gestuurd.

Maximale internetsnelheid Glasvezel
Glasvezel is de snelste internetverbinding (maximaal 500 Mbit/s) maar is niet op ieder adres beschikbaar. KPN is voortdurend bezig om meer locaties te verbinden met sneller internet. Op dit moment rolt KPN zowel glasvezel als VDSL (de opvolgers van ADSL) uit in veel delen van Nederland. Nu al is voor meer dan 70% van de huishoudens een snelheid mogelijk van 40 Mbit/s of hoger. Doe de postcodecheck om te controleren welk pakket je kunt bestellen.

De drukte op het internet
De internetsnelheid die je ervaart zal altijd verschillen gedurende de dag. Dit komt omdat de drukte op het wereldwijde internet voortdurend verandert. Daarnaast kunnen de websites die je bezoekt soms overbelast zijn of maar een bepaalde snelheid toelaten, waardoor je mogelijk minder snel surft.

Overige externe factoren die bepalend kunnen zijn voor de snelheid van de internetverbinding zijn de capaciteit van het binnenlandse netwerk en de internationale bandbreedte.

Transparantie Internetsnelheden
Tussen internetproviders en de overheid zijn afspraken gemaakt over de transparantie van de aangeboden snelheden. KPN houdt zich aan deze gedragscode. Download de gedragscode hieronder.

GEDRAGSCODE TRANSPARANTIE INTERNETSNELHEDEN