Tips om veiliger te internetten via een open KPN wifi HotSpot

 • Je kan bij KPN wifi HotSpots controleren of je echt op de portal van KPN wifi HotSpots inlogt, door het adres (https) en het security certificaat te controleren. Let wel op: Inloggen via de portal van KPN wifi HotSpots geeft geen extra beveiliging voor het internetverkeer na het inloggen.
 • Je moet letten op een doorverwijzing naar het juiste webadres (bijv. www.kpn.com i.p.v. www.kqn.com).
 • Internet is erop gericht om, zodra het vertrouwelijk is, te versleutelen. Verkeer naar een https site is beveiligd. Dus je moet opletten op de ‘s’ in https.
 • Voor sites die niet met https te bereiken zijn kan via de KPN wifi portal een VPN (virtual private netwerk) opgezet worden. Dit is als het ware een tunnel voor het verkeer, hierdoor kan het verkeer (bijna) niet ingelezen worden door eventuele hackers, en dus veiliger verstuurd worden. Als een device een VPN heeft opgezet, zal een app hier ook zijn verkeer overheen sturen.
 • Een open en onbeveiligd wifinetwerk is ongeschikt voor het doen van privézaken en het versturen van gevoelige informatie, hiervoor moet je een VPN gebruiken.
 • Je moet regelmatig updates uitvoeren van het besturingssysteem (bijv. de nieuwste Android versie) om zo over de laatste versie te beschikken.
 • Firewall moet ingeschakeld zijn en virusscanner actief (bijv. KPN Veilig).

VPN verbinding opzetten iOS

Nadat je verbinding hebt gemaakt met het KPN wifi netwerk doorloop je de volgende stappen:

 1. Selecteer bij instellingen: Algemeen en dan Netwerk: VPN.
 2. Selecteer ‘voeg VPN configuratie toe’ (Dit hoeft u eenmalig te doen, hierna zijn de instellingen hiervoor opgeslagen).
 3. Selecteer in de bovenste balk PPTP.
 4. Bij beschrijving kunt u HotSpots invullen en bij Server: VPN.Hotspotsvankpn.com.
 5. Het vaste account is:  gebruiker: vpn      wachtwoord: kpn
 6. Schuif het vakje achter VPN naar rechts zodat deze blauw wordt

VPN verbinding opzetten Android

Nadat je verbinding hebt gemaakt met het KPN wifi netwerk doorloop je de volgende stappen:

 1. Selecteer bij instellingen ‘meer netwerken’ en dan kies je VPN.
 2. Rechts bovenin kies je het plusje.
 3. Bij beschrijving kun je HotSpots invullen en dan moet het dropdown menu op PPTP staan.
 4. Bij Server vul je in: VPN.Hotspotsvankpn.com.
 5. En onderaan klik je ‘verbind’.
 6. Het vaste account is:    gebruiker: vpn       wachtwoord: kpn

Goed om te weten

Beveiliging van de internetverbinding  en randapparatuur KPN past een zogenaamde firewall voor inkomend verkeer toe en heeft alle inkomende poorten op een HotSpot van KPN wifi geblokkeerd om te voorkomen dat derden ongevraagd data naar je mobiele apparaat kunnen sturen en daarmee misbruik kunnen maken van kwetsbaarheden op uw mobiele apparaat. Daarnaast houdt de firewall andere bedreigingen vanuit het internet tegen.

Tegengaan van ongevraagde berichten (spambestrijding) Wereldwijd is een groot deel (geschat wordt wel meer dan 90%) van het e-mailverkeer ongewenst verkeer. KPN en jij hebben er groot belang bij dat er maatregelen worden getroffen om deze ‘spam’ zoveel mogelijk van het netwerk te weren. Niet alleen wordt daarmee voorkomen dat e-mailboxen ongewenst snel vol raken, maar als uit een netwerk heel veel spam-berichten worden verspreid zullen andere netwerkaanbieders in de wereld ertoe overgaan al het e-mailverkeer van dat netwerk te blokkeren (‘blacklisting’). KPN treft daarom maatregelen om zoveel mogelijk spam tegen te gaan.

Veel internet service providers blokkeren standaard Poort 25 en dus mail vanuit het internet om de verspreiding van spam tegen te gaan. Poort 25 wordt gebruikt door e-mailprogramma’s  zoals Outlook om mail te versturen via een mailserver (SMTP). Om je op HotSpots van KPN wifi toch de mogelijkheid te bieden mail te versturen vanuit jouw account op je mobiele apparaat zal KPN zorgen voor een aflevering van mail ontdaan van spam. KPN blokkeert dus geen Poort 25 voor uitgaande mail vanuit jouw mobiele apparaat.

Maatregelen om capaciteit te waarborgen Om congestie te beperken op een HotSpot van KPN wifi krijgt iedere gebruiker een maximale bandbreedte (profiel) toegewezen. Indien er veel gebruikers op een locatie gebruik maken van internet en er toch congestie optreedt, dan ondervindt iedereen dezelfde vertraging en zijn alle internetdiensten (bijv. browsen, e-mailen, streaming video)  op dezelfde manier vertraagd. Net als bij filevorming op de weg.