19 oktober 2017

Wat je van Max Verstappen kunt leren over veilig internetten

Het is nog maar kort geleden maar we hebben er massaal naar gekeken. De overwinning van Max Verstappen op het Circuit de Catalunya in Barcelona. Een historische overwinning. Nog nooit wist een Nederlandse coureur een dergelijke stunt uit te halen. Je zou het op het eerste gezicht niet zeggen, maar vanuit het oogpunt van veilig internetten en mijn werk bij het KPN Abuse Team zijn veel parallellen te trekken met de formule 1.

Olievlekken voorkomen
Bij een formule 1 race gaat het er uiteindelijk om wie het snelst het aantal afgesproken rondjes aflegt. Ook bij een veiligheidsprobleem bij KPN klanten, zoals een virusbesmetting, is tijd een belangrijke factor. Door snel te handelen kan de uitbraak van een virusinfectie in de kiem worden gesmoord. We proberen te voorkomen dat deze zich uitbreidt als een spreekwoordelijke olievlek. De rol van ons team is te vergelijken met de ‘Marshals’ die met een bezem en een zak zand klaar staan, om een ramp te voorkomen.

Safety car
Binnen de formule 1 vervult de ‘safety car’ een belangrijke rol. Wanneer het onverhoopt misgaat grijpt hij onmiddellijk in. Door met gematigde snelheid voor het deelnemersveld te gaan rijden wordt de snelheid beperkt tot de noodsituatie weer is opgeheven.
Wij werken met ons team ongeveer op dezelfde manier. Bij calamiteiten, zoals een virusinfectie, wordt de internetaansluiting van de klant door ons tijdelijk geneutraliseerd. De klant kan hierdoor op een veilige manier de veiligheidsproblemen op de computer op te lossen. Pas wanneer de problemen zijn opgelost gaan we aan de kant en gaat de race weer verder. 

Hoe win je net als Max de race?
Simpel. Behandel je computer alsof het een formule 1 auto is. Maak geregeld een pitstop zodat je systeem in topconditie blijft:

* Installeer updates voor je besturingssysteem zo snel mogelijk
* Installeer updates van geïnstalleerde programma’s zo snel mogelijk
* Voorzie je virusscanner zo vaak mogelijk van de laatste updates en virusdefinities

Door de bovenstaande tips te volgen kun jij bedreigingen zoveel mogelijk voorblijven en loop je het minste risico in de grindbak te belanden. Met een beetje geluk win je zelfs de race, net als Max Verstappen

Ook interessant voor jou:

Veiligheid

Kwetsbaarheid in WPA2? Wat is dat?

Veiligheid

Help! Ben ik gehackt? Tips en tricks

Veiligheid

5 Goede voornemens om veilig online te zijn