3 oktober 2017

Hoe voorkom je dat je slachtoffer wordt van nepacties?

Ze duiken de laatste tijd steeds vaker op. Berichten in je mailbox waarmee je prijzen kan winnen of een hele mooi aanbieding. In 1e instantie denk je: ‘Wat een fantastische aanbieding!’ Maar let op: zo’n fantastische aanbieding kan je wel eens duur komen te staan.

Gratis dagkaarten


Als medewerker van het Abuseteam van KPN ben ik wel wat gewend. Maar ook ik stonk er pas nog bijna in. In mijn mailbox stond een bericht van de NS. Als vaste spoorreiziger kwam mij dat op het 1e gezicht niet vreemd over. Ik werd bedankt voor het vertrouwen dat ik de laatste tijd, ondanks de vele problemen op het spoor, in de NS had gehad. Ter compensatie lagen er 2 dagkaarten (ter waarde van €105,20) gratis voor me klaar. Het aanklikken van een link was voldoende. Het bericht wenste me alvast een fijne reis. Als echte Nederlander kan ik zo’n aanbieding niet afslaan. Wat mega attent van de NS!

Werkwijze


Na het aanklikken van de link werd mij gevraagd mijn mobiele telefoonnummer op te geven. Dit kwam op mij wat vreemd over. Aangezien ik meestal voorzichtig ben met het invoeren van persoonlijke gegevens werd ik al wat terughoudender. Ik ging via Google op zoek naar wat meer informatie over de actie. Het werd mij al snel duidelijk. Dit was gewoon een poging mij te abonneren op een duur sms-abonnement. Na wat verder zoeken vond ik ook meldingen over dure telefoonnummers, die je als winnaar van een nepactie moet bellen en waar je met behulp van 200 vragen langdurig aan de lijn gehouden wordt. Dit alles met het doel je zoveel mogelijk geld uit de zak te kloppen.

Grote bedrijven doelwit


Dat de NS niet het enige bedrijf is bleek toen ik nog meer nepacties tegenkwam. Zo bestaan er meldingen over tegoedbonnen, waardebonnen, vouchers of cadeaubonnen van Albert Heijn, Jumbo, IKEA, Bol.com en de Bijenkorf. Er was zelfs een melding over 1maand gratis koffie van Douwe Egberts. Allemaal nep. Het viel me op dat het gaat om grote bedrijven waar vrijwel elke Nederlander wel eens iets koopt. Dit maakt het aanbod potentiele slachtoffers in de vijver van de oplichters natuurlijk lekker groot.

Valse e-mail aanmelden


Mijn conclusie was dat de clichés maar weer eens werden bevestigd. ‘Wanneer iets te mooi is om waar te zijn, is dat het meestal ook’ en ‘vertrouw altijd op je gezonde boerenverstand’. Wanneer je twijfelt aan de echtheid van een ontvangen bericht, kijk dan eerst eens op de website van het desbetreffende bedrijf. Veel bedrijven zetten voorbeelden van valse nepacties online. Kun je er niets over vinden op de website dan is het altijd verstandig telefonisch navraag te doen bij het bedrijf in kwestie. Wanneer blijkt dat het inderdaad om een vals bericht gaat, beschikken veel bedrijven over speciale e-mailadressen waarop je het bericht kunt aanmelden. Door dit te doen help je actief mee slachtoffers van dit soort nepacties te voorkomen. Oké. Het voelt iets anders dan voor €500,- gratis shoppen bij de Bijenkorf, maar ook dit moet je toch een klein beetje een goed gevoel geven.

Heb jij deze berichten ook ontvangen? Ben je er ook bijna ingetrapt of had jij gelijk door dat het om een nepactie ging? Deel je ervaring door te reageren!

Ook interessant voor jou:

Veiligheid

Heb jij al gehoord van WannaCry?

Veiligheid

What the hack: (on)veilige wachtwoorden

Veiligheid

What the hack: 6 tips om malware te voorkomen