5 oktober 2017

Geen digitale reclame alstublieft

Het is zomer; de helft van Nederland is op vakantie. Een van de 1e dingen die ik doe wanneer ik thuiskom is mijn brievenbus openen. Die moet immers geleegd worden. Niet zozeer vanwege de hoeveelheid aangetekende brieven of rekeningen die betaald moeten worden, maar vooral de hoeveelheid ongewenste post. De lokale krant, flyers van allerlei restaurants in de nabije omgeving, maar ook stapels reclame van verschillende drogisten en supermarkten. Ik heb er nooit om gevraagd, maar toch zit mijn brievenbus er na verloop van tijd letterlijk vol mee. Doe je niks aan, toch?

Spam
De laatste keer dat ik mijn brievenbus leegde na een aantal weken vakantie werd ik vergezeld door mijn buurman. Hij plakte vervolgens een sticker op mijn brievenbus met de tekst; “-Geen reclame a.u.b.-”. Ik was sceptisch over het resultaat, maar sindsdien is het aantal ongewenste post wel degelijk minder geworden. Zie het als een soort spamfilter voor “-ouderwetse-” fysieke spam… Daar waar we misschien beter bekend zijn met hedendaagse digitale spam.

Als 1e spambericht wordt aangenomen dat deze is verstuurd door Sales Medewerker Gary Thuerk op 3 mei 1978. Dit bericht ging via email naar 400 adressen en bleek een startschot voor de vele spam die zou volgen tot op de dag van vandaag. Er is sindsdien veel veranderd, maar zo´n sticker – noem het maar een spamfilter – kan nog steeds bijdragen aan minder ongewenste e-mail. Uiteindelijk zijn er vele categorieën spam en komt er meer bij kijken. Denk ook aan chatberichten in Skype of comments onder een Youtube video. 

Wie verstuurt spam? En waarom? 
Wereldwijd worden er gemiddeld 14,5 miljard(!) spamberichten verspreid aldus het Amerikaanse SpamLaws, hoewel de aannames uiteen lopen tot zelfs driekwart van al het emailverkeer. Hierbij is reclame het meest voorkomend, daarna volgen “-adult-rated-” en financieel gerelateerde spam (denk aan de Nigeriaanse prins; maak wat geld over, en je krijgt er tonnen of soms wel miljoenen voor terug).
Duidelijk is dat veruit de meeste spam wordt afgevangen of niet wordt gelezen. Echter zou spam niet bestaan als het niet iets oplevert. Bovendien is het vrij gemakkelijk. Spammers gebruiken software die het internet afstruint op zoek naar emailadressen. Denk aan sociale media, messageboards, fora of wellicht een website waar je onlangs een account hebt aangemaakt. In de praktijk blijken veel adressen gewoon in plain text op internet te staan en voor dit soort software makkelijk te verzamelen zijn - waarbij een spammer alleen maar een titel hoeft te verzinnen en op verzenden klikt om een heuse spambulk de wereld in te sturen.

Waarom heet het spam?
Er zijn verschillende theorieën. Maar een die het meest wordt aangenomen, komt van de Monty Python Song die 8 jaar voordat de eerdergenoemde meneer Thuerk zijn slag sloeg populariteit genoot vanwege een comedy sketch op het Britse BBC
“-Spam, spam, spam, spam, spam, spam, spam, spam, lovely spam! Wonderful spam!-” 
Zoals het liedje is het een eindeloze herhaling van zinloze tekst. De irritatie van velen kreeg eindelijk een naam.

Voorkomen is beter dan genezen
Ook voor spam gaat op dat je er het liefst voor zorgt dat het je (digitale) brievenbus niet bereikt, ware het niet dat dit wel erg veel van een utopie weg lijkt te hebben. Wees alert, en spam doet niks. Zolang je ze aan het onderwerp al herkent en er niet mee rommelt, is er niets aan de hand en blijft het bij wat gezucht en irritatie. Dat er spam verstuurd wordt, is niet te voorkomen. Maar er zijn wel degelijk mogelijkheden waar je als ontvanger iets aan hebt. Hier nog een aantal tips: 

• Reageer nooit op ongevraagde berichten

• Gebruik een spamfilter

• Klik nooit op de inhoud

• Zet je e-mailadres niet op internet 

• Installeer een virusscanner 

Update september 2017: 
Het klopt dat je meer last hebt gehad van spam dan gebruikelijk. De spamfilter heeft enige tijd minder goed gewerkt. Dit is ongewenst en hinderlijk. De werking van de spamfilter is inmiddels stukken beter. Dit ervaar je wellicht nu al. Klik hier voor meer informatie. Wil je meer weten over hoe de KPN e-mail Spamfilter werkt? Kijk dan hiervoor meer informatie.

Ook interessant voor jou:

Ouderen en veilig internetten

Veiligheid

What the hack: (on)veilige wachtwoorden

Veiligheid

Tips om je kind veilig digitaal te laten surfen!