19 oktober 2017

Ben jij ook alert op internetcriminaliteit?

Na een gezellig avondje stappen kom je thuis en zie je dat de voordeur op een kiertje staat, als je de deur binnenstapt zie je een grote puinhoop. Alles is overhoop gehaald en je mooiste spullen zijn meegenomen, je moet er toch niet aan denken… De meeste mensen zijn gelukkig erg bij de tijd als het gaat om het beveiligen van hun huis of dierbare spullen, maar online is dat helaas nog lang niet altijd het geval. Daarom staat deze week in het teken van security en privacy, vandaar dat we je in dit artikel graag meer vertellen over online veiligheid. Ben jij al wel alert op internetcriminaliteit?

Wat is Phishing mail


Je hebt ze vast wel eens ontvangen, een overtuigend mailtje van een bank met daarin de vraag om je inloggegevens te wijzigen. Hoewel het mailtje realistisch overkomt, trap je er niet in, aangezien je geen bankrekening hebt bij de bewuste bank. Of de befaamde mailtjes van rijke overleden familieleden uit Afrika, die jou een groot nalatenschap beloven in ruil voor enkele gegevens en een klein bedrag voor de onkosten. Je raadt het vast al, je zult nooit enige cent van deze fictieve erfenis ontvangen. Deze manier van oplichting wordt Phishing genoemd. Het versturen van Phishing e-mails wordt steeds populairder en helaas voor ons, zijn de e-mails steeds moeilijker van echt te onderscheiden. Naast de e-mails, proberen criminelen ook Phishing toe te passen via de telefoon.  Bij deze praktijk wordt een verzonnen probleem met de veiligheid van je PC gemeld, waarbij de criminelen je verwijzen naar een link die schadelijke software installeert op de computer. In het laatste geval, raden wij je aan meteen bij aanvang van het gesprek de verbinding te verbreken. Voor de e-mails is het een kwestie van goed opletten wie de afzender van de e-mail is, waar de links in de mail naar toe verwijzen en of de inhoud waarheidsgetrouw op je over komt. Met goed opletten, kan je oplichting in de meeste gevallen voorkomen. 

Wat deel jij op Social Media?


Je koffer is gepakt, de kat heeft een veilig heenkomen en de voordeursleutel ligt bij de buren. Tijdens de vakantie geniet je van het heerlijke weer, lekkere eten en de mooie omgeving, natuurlijk wil je dat graag delen met je vrienden en familie. Social Media websites als Facebook en Twitter worden jaarlijks dan ook overspoelt met vakantiekiekjes, maar wie leest er allemaal mee? Je wilt niet weten hoe vaak een huis helemaal leeg wordt aangetroffen na terugkomst van vakantie, puur doordat een inbreker op Social Media sites heeft gekeken. Veel mensen maken gebruik van een zogenaamd “open” profiel, dat betekent dat je alle informatie die je plaatst in principe met iedereen deelt. Een internetcrimineel kan op die manier eenvoudig uitzoeken waar jij je bevindt, welke nieuwe spulletjes je hebt gekocht en wie jij precies bent. Allemaal factoren die het makkelijk maken om je in het echt of op internet op te lichten. Bedenk je dus goed wanneer en wat je precies plaatst op het Social Media. Wil je bepaalde dingen alleen met vrienden delen, pas dan tijdelijk je privacy instellingen aan.

Hoe kan je veilig online betalen


Loop jij nog wel eens een bankgebouw binnen? Veel mensen zullen deze vraag ongetwijfeld met ‘nee’ beantwoorden. Met de komst van het internet is betalen via het World Wide Web steeds makkelijker geworden. Dagelijks vinden er duizenden transacties plaats door betalingen via IDEAL of een overboeking via de website van de bank. Waar veel geld is, zijn echter ook vaak criminelen.  Kortom, bij het bankieren via internet is het ook een kwestie van goed opletten. Kijk bijvoorbeeld goed of je echt op de pagina van de bank zit. Dit zie je aan het certificaat van de pagina en het slotje, dat aangeeft dat het om een beveiligde website gaat. Daarnaast is het altijd aan te raden om je computer te scannen op virussen of andere kwaadaardige software. Zorg ook dat je beveiligingsprogramma’s altijd bij de tijd zijn. Ook voor betalen via internet geldt dat een beetje opletten vaak vervelende situaties voorkomt. 

Wat doet KPN met veiligheid


Nog niet zo lang geleden moest je behoorlijk wat technische kennis hebben om je bezig te houden met internetcriminaliteit. Tegenwoordig kan je echter ook zonder computer kennis een heleboel onjuiste praktijken uitvoeren. Voor KPN heeft veiligheid dan ook een bijzonder hoge prioriteit. Het is belangrijk om je bewust te zijn van de mogelijke gevaren en daartegen maatregelen te nemen, zoals de voorbeelden die je hierboven tegenkwam. Security en Privacy veranderen continu en dit vraagt om hard werken, leren en het delen van kennis zodat iedereen zijn verantwoordelijkheid neemt en zo bijdraagt aan het oplossen en voorkomen van incidenten. KPN neemt zijn verantwoordelijkheid en werkt daarom samen met bedrijven, overheden en kennispartners in binnen- en buitenland. Zo investeren we in een betrouwbaar netwerk en een veiliger internet. Hiermee helpen we niet alleen onszelf, maar ook onze klanten en heel Nederland om zich te wapenen tegen cybercriminaliteit.

Ben jij ook Alert Online? 


Omdat KPN partner is van de campagne alert online 2014, organiseren wij deze week verschillende workshops op het gebied van security en privacy. Zo zal op 30 oktober onder andere James Snow, veiligheidsexpert bij Google, spreken over de veranderende wereld van security, encryptie, de algemene Google infrastructuur en integratie met Telecom. Heb jij zelf ook nog goede tips om internetcriminaliteit te voorkomen, dan kan je ze hieronder met ons delen.  

Ook interessant voor jou

Veiligheid

Geen digitale reclame alstublieft

Veiligheid

Check of jouw wachtwoorden nog veilig zijn

Veiligheid

Opgelet: wat te doen bij phishing e-mails