1 juli 2019 2 min Auteur: Redactie Beleef KPN

Lekker ontspannen met je telefoon: gebruik een mindfulness app!

Gedurende de dag worden we blootgesteld aan allerlei prikkels. Een appje hier, belletje daar en een hele hoop gescroll door nieuws- en social media-berichten. Ja, je telefoon kan zorgen voor flink wat spanning! Maar wist je dat je telefoon ook juist met de nodige ONTspanning kan helpen? Denk aan een mindfulness app, of rustgevende muziek. Lees verder om te ontdekken hoe jij kunt ontstressen mét je telefoon.

Mindfulness app

Gebruik een mindfulness app zoals Headspace!

Wil je balans vinden in lichaam en geest? Ga dan aan de slag met mindfulness. Door mindfulness krijg je meer inzicht in hoe je je voelt, of dit nu blij, boos of angstig is. Tijdens een mindfulness sessie observeer je jouw gedachten en leer je ze van een afstand te ‘bekijken’. Zo creëer je meer rust in je hoofd en reageer je minder snel lichamelijk op gedachten met bijvoorbeeld een verhoogde hartslag, snel ademen of andere vormen van stressuiting. Een mindfulness app geeft je handvatten om dit onder de knie te krijgen.

Kies een mindfulness app die bij jou past

Er is een aantal goede mindfulness apps dat je helpt om meer rust te vinden. Calm, Buddhify en Headspace zijn mooie voorbeelden van mindfulness apps die je ondersteunen als je wilt beginnen met meditatie. Headspace heeft een mooi ontwerp en gemakkelijk interface. De sessies duren ieder tien minuten en de eerste tien dagen probeer je de app helemaal gratis. Daarna betaal je jaarlijks abonnementskosten. Aan de hand van animaties over de werking van de geest leer je via Headspace hoe het brein werkt en hoe je met je eigen gedachten omgaat. De app is geschikt voor zowel beginners als gevorderden en voor volwassenen en kinderen.

Mediteren kun je leren!

Waarom mediteren met een app werkt: door structureel met een app zoals Headspace te mediteren, gaat mindfulness in je systeem, je routine zitten. Je leert dagelijks een momentje voor jezelf te nemen en te focussen op niets anders dan je ademhaling, lijf en je omgeving. Hierdoor leer je rust in je dag te vinden. En een balans tussen je lichaam en geest te vinden.

Relaxen met een podcast

Een podcast is dé uitkomst als je even wilt ontspannen zonder op je scherm te kijken. Thuis, onderweg of in bed. Via de speakers of via je koptelefoon. Een podcast zet je gemakkelijk op en er zijn al afleveringen van 10 minuten. Je vindt podcasts in allerlei soorten en maten. Bijzondere documentaires of spannende verhalen, maar ook podcasts over het brein, mindfulness, zen worden en (slaap-)meditatie.

Podcast luisteren

Hoe je een podcasts luistert? Gewoon op je smartphone. iPhone’s hebben een speciale Podcast-app: het paarse icoontje. Op een Android toestel, zoals de Samsung Galaxy S10, download je zelf een podcast app, zoals Castbox. Wist je dat je ook podcasts via Spotify kunt luisteren? Sinds kort biedt de muziekapp namelijk podcasts aan. Switch gemakkelijk van een chill nummer naar een nog chillere podcast en kom helemaal tot rust. In al deze apps kun je zoeken naar podcasts: op onderwerp, thema of maker. Je kunt je ook abonneren op je favorieten, zodat je geen enkele aflevering mist. Sit back, relax and subscribe!

Handig: bij KPN krijg je iedere maand korting op je Spotify-abonnement. Zo luister je met een beter netwerk van KPN naar betere muziek en podcasts.

Less is more! Schermtijd verminderen

Nog een stapje verder gaan dan een podcast? Dat doe je door simpelweg je telefoon iets minder te gebruiken. Uit onderzoek blijkt dat je minder goed slaapt, wanneer je je telefoon gebruikt vlak voordat je gaat slapen. Vooral het blauwe licht dat uit je smartphone schijnt is de boosdoener, want deze wakkeren je hersenen aan.

Blauw licht blocken

Een manier om rustiger te gaan slapen is je telefoon ’s avonds op avondmodus te zetten. Hierdoor worden de blauwe kleuren van je scherm gedimd en schijnt er meer oranjeachtig licht vanaf je telefoon. Je kunt natuurlijk ook gewoon je telefoon iets minder gebruiken in de uren voordat je gaat slapen. Daag jezelf eens uit door het uur voordat je naar bed gaat je telefoon niet meer te gebruiken. Vooruit: alleen om de wekker te zetten!

Verminder je schermtijd

Via de app Screen Time (iPhone en Android) krijg je inzichtelijk hoeveel je jouw telefoon gebruikt. Nadat je van de schrik bent bekomen (1,5 uur per dag op social media?!) kan dit stukje bewustwording je helpen te veranderen. Wie weet besluit je jouw telefoon eens wat vaker naast je neer te leggen.

Ook interessant voor jou:

Mobiel

Hup, hup lekker fit met een activity tracker of smartwatch!

Mobiel

6 onmisbare festival apps voor een heerlijk festivalseizoen

Mobiel

Slim omgaan met je bundels voor optimaal MB verbruik!