7 november 2017

Die eerste eigen mobiel. Wat komt erbij kijken?

Als kinderen een eigen mobiele telefoon krijgen, gaat hun sociale leven zich voor een deel online afspelen. Hoe ga je daar als ouder mee om? En hoe weet je of je kind er klaar voor is? Uit onderzoek blijkt dat veel ouders met dit soort vragen rondlopen. Daarom introduceert KPN de campagne Hoe overleef ik mijn 1e mobiel? Met een online test, de tv-serie Bart in de klas en de verdiepende informatie op onze website.



Wanneer een eigen mobiel?

De leeftijd waarop kinderen een eigen mobiel krijgen, varieert tussen de 8 en de 12 jaar. Een mobiele telefoon geven voordat ze naar de middelbare school gaan, heeft als voordeel dat je samen kunt oefenen. Ze staan er op die leeftijd vaak nog voor open dat je hun toegangscode kent en meekijkt. Dat kan op de middelbare school snel veranderen.

De leukste manier om je voor te bereiden

De online test Hoe overleef ik mijn 1e mobiel? is een superleuke manier om je samen met je kind voor te bereiden op die eerste eigen mobiel. Binnen een paar minuten raak je in gesprek met je kind over onderwerpen als sociale druk en pesten. Diezelfde onderwerpen komen aan de orde in de tv-serie Bart in de klas op Nickelodeon. Bart zoekt scholieren uit groep 7 en 8 op om alles te weten te komen over zo’n eigen mobieltje. En dat levert hilarische situaties op.

Mobiel aan of uit?

Net als in hun spel kunnen kinderen zich makkelijk verliezen in hun mobiel. Dat is niet altijd fijn voor de omgeving. Maar wanneer mag je je mobiel wel of niet gebruiken? En wie bepaalt dat? Basisregels kunnen zijn dat je omgeving er geen last van heeft en dat het de sociale omgang met anderen niet in de weg staat. Welke afspraken je ook maakt, als je ze samen bepaalt, is het makkelijker om elkaar eraan te houden.

Overal op antwoorden of niet?

Kinderen hebben meerdere appgroepen en krijgen soms wel honderden berichten per dag. Voor kinderen die nog niet goed kunnen inschatten wat wel en niet belangrijk is, kan de druk om overal op te antwoorden best groot zijn. Als ouder kun je daarbij helpen. Je kunt laten zien dat het vaak niet nodig is om te reageren. Zeker als het een gesprek tussen anderen is of een aaneenschakeling is van hoi, lol en hihi.

Grapje of pesten?

Maak je op het schoolplein een grapje, dan merk je het als het verkeerd overkomt. Je kunt meteen zeggen dat het niet gemeen was bedoeld. Bij een appje is dat lastiger. Je ziet de reactie van de ander niet. Door kinderen in te laten zien dat grapjes online sneller uit de hand lopen, kun je voorkomen dat ze onbedoeld pesters worden.

Alles online delen?

Foto’s en video’s maken, bewerken, delen: kinderen doen het allemaal even makkelijk. Zonder te beseffen dat je bericht of foto met één keer op ‘send’ drukken een eigen leven kan gaan leiden. Als ouder kun je ze laten inzien dat alles wat je online deelt ongewild groter kan worden. En dat ze hun accounts op social media zoals Instagram op privé kunnen zetten, zodat alleen vrienden het kunnen zien.

Altijd tegoed overhouden

Bereikbaarheid is voor ouders de nummer 1-reden om een mobiel aan hun kinderen te geven. Ook kinderen zelf vinden het prettig dat ze altijd kunnen appen of bellen. Help ze dus ontdekken welke activiteiten de meeste MB’s verbruiken en hoe ze hun tegoed in de gaten kunnen houden. Zodat ze niet ineens zonder belminuten of MB’s met een lekke band langs de weg staan. Er zijn diverse apps die daarbij kunnen helpen, zoals de MijnKPN app. Wist je dat KPN zelfs een aparte Kids Sim heeft?

Bekijk de Kids Sim

Ook interessant voor jou:

Gezin

Wat kan je doen tegen online pesten

Gezin

Een mobiele telefoon voor je kind: waar moet je aan denken?

Gezin

Beter grip op het internetgedrag van je kinderen